Ce locuri ocupa Romania in UE la productia agricola

0
466

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care obliga marile magazine sa vanda in proportie de 51% alimente din productia interna. Date oficiale arata in ce masura producatorii din Romania pot indeplini noua obligatie.

Proiectul legislativ a fost adoptat la inceputul lunii iunie de Parlament, iar presedintele Iohannis a promulgat legea luni, in ciuda opozitiei marilor lanturi comerciale. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) se opune masurii si considera ca propunerea legislativa ar restrange libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preturi competitive.

Romania2Potrivit noii legi, “comerciantii persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca, pentru categoriile: carne, legume si fructe, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Prin exceptie, in lunile de iarna, decembrie-februarie legumele si fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comerciantilor mentionati”. 

Un document oficial, redactat recent de autoritati, arata ca Guvernul a analizat productia din agricultura Romaniei comparativ cu productia din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), incepand cu 2007, cand Romania a aderat la UE, si pana in 2015, iar in unele cazuri chiar si pentru perioada dinaintea aderarii. Cifrele au in vedere Uniunea Europeana cu 27 de state, deoarece Croatia a aderat abia in iulie 2013.

Romania este al 7-lea producator de grau si al 2-lea de porumb in UE

Romania3Conform acestei analize, rezulta ca, pentru perioada 2007-2015, in medie, Romania a produs circa 5,58% din productia totala de cereale a UE, ocupand locul al 7-lea intre statele membre, cu o productie totala medie de cereale de aproximativ 16,85 milioane tone.

La productia de cereale, Romania se remarca atat la cea de grau, unde ocupa tot locul al 7-lea in UE, cu o productie totala medie in perioada amintita de 6,27 milioane de tone, dar si la cea de porumb, in cazul careia ocupa locul al 2-lea, cu aproape 8,7 milioane tone ca productie totala medie.

Raport dur al SUA: Coruptia ramane endemica in Romania, guvernanta corporativa este intamplatoare, practica OUG continua.

Potrivit analizelor oficiale, Romania are rezultate bune si pentru alte culturi, din productia totala medie a UE, in perioada 2007-2015.

La productia de legume, Romania ocupa locul al 8-lea

Romania4Astfel, la legume, in perioada 2007-2015, Romania a avut o productie totala medie de circa 2,3 milioane tone.

Romania ocupa totodata locul al doilea la productia de floarea-soarelui, cu o productie totala medie in aceeasi perioada, de aproape 1,5 milioane tone. Acelasi loc al doilea in UE il reprezinta productia de soia, cu 148.000 tone.

Este ocupat si locul al 9-lea la productia de leguminoase pentru boabe, cu 63.000 tone, dar si locul al 6-lea la rapita, cu o productie medie totala de 678.000 tone, de la data aderarii.

La productia zootehnica, Romania ocupa locuri intre 4 si 18

Media ultimilor zece ani, 2006-2015, arata ca Romania ocupa locul al 13-lea la numarul de animale sacrificate in abatoare, cu circa 443.000 de capete. La sacrificari de bovine in abatoare, cu 81.000 tone, este ocupat locul al 15-lea.

Romania6In perioada celor 10 ani, insa, media pentru numarul de animale vii la bovine, de 2,3 milioane de capete, plaseaza Romania pe locul al 10-lea in UE.

In acelasi interval, Romania se situeaza pe locul al 9-lea, cu aproape 5,7 milioane de capete, la populatia de suine si pe locul al 4-lea, cu 8,8 milioane de capete, in cazul ovinelor.

Locuri intre 8 si 11, la productia de lapte

Romania8Media ultimilor zece ani arata ca Romania se afla pe locul al 8-lea la productia de lapte de oaie, cu o productie medie colectata de aproape 15.500 tone.

La cantitatea de lapte de capra colectata, Romania se situeaza pe locul al 11-lea, cu circa 5.500 tone, in timp ce la productia de lapte tara noastra ocupa locul al 18-lea, cu o medie care se apropie de 1 milion de tone.