Cercetarea agricola nu se orienteaza spre eficientizarea activitatii producatorilor agricoli

0
318

Ministrul Achim IRIMESCU crede ca principalele probleme cu care se confrunta cercetarea agricola, sunt: lipsa de orientare a cercetarii spre eficientizarea activitatii producatorilor agricoli din sectorul vegetal si zootehnic, accesul restrictionat al unitatilor de cercetare-dezvoltare la competitiile de programe si proiecte de cercetare, insuficienta fondurilor pentru plata personalului angajat, lipsa de motivare a specialistilor pentru continuarea activitatii in cercetare, concomitent cu descurajarea tinerilor pentru a se angaja in sistem, lipsa activitatii de extensie.

Marti, 9 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricola romaneasca.

Au fost organizate doua intalniri de lucru, la prima (orele 10:00 – 14:00) fiind invitati reprezentantii statiunilor de cercetare, iar la cea de-a doua (15:00 – 17:00) reprezentantii producatorilor agricoli si cei ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti” (ASAS).

cercetarea_agricola2Ministrul Achim IRIMESCU a prezentat principalele probleme cu care se confrunta cercetarea agricola, printre acestea numarandu-se: lipsa de orientare a cercetarii spre eficientizarea activitatii producatorilor agricoli din sectorul vegetal si zootehnic, accesul restrictionat al unitatilor de cercetare-dezvoltare la competitiile de programe si proiecte de cercetare, insuficienta fondurilor pentru plata personalului angajat, lipsa de motivare a specialistilor pentru continuarea activitatii in cercetare, concomitent cu descurajarea tinerilor pentru a se angaja in sistem, lipsa activitatii de extensie.

cercetarea_agricola3De asemenea, ministrul IRIMESCU a prezentat participantilor la discutii si solutiile de redresare ale sectorului cuprinse in proiectul de act normativ, dupa cum urmeaza: regandirea sectorului de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, eficientizarea activitatii si optimizarea valorificarii produselor cercetarii-dezvoltarii-inovarii in mediul privat, asigurarea accesului la surse noi de finantare, infiintarea unei agentii nationale de management pentru cercetare-dezvoltare agricola, in subordinea MADR, auditarea situatiei fiecarei statiuni de cercetare-dezvoltare/institut de ramura.

“Este vorba de crearea unei agentii care sa preia partea de cercetare de la ASAS si sa asigue o finantare corespunzatoare cercetatorilor si sa stimuleze tinerii foarte buni sa ramana in domeniu. De asemenea, avem nevoie de solutii moderne de irigat, fiindca sistemul din Romania se bazeaza pe pomparea apei. Nu e normal sa lasam apa sa ajunga in Dunare si dupa aceea sa o pompam inapoi in sistemul de irigatii”, a declarat ministrul Achim IRIMESCU.

cercetarea_agricola5Totodata, ministrul a mai precizat ca este nevoie de solutii moderne pe care cercetarea trebuie sa le ofere producatorului roman. Spre exemplu, in sectorul vegetal, s-a ajuns ca foarte multe seminte sa provina din strainatate. Si in sectorul zootehnic exista probleme: “Romania fiind printre primii producatori de ovine din UE si, cu toate acestea, nu reuseste sa iasa pe piata europeana pentru ca rasele noastre nu sunt de carne, fiind fortati sa trimitem animalele in viu catre tarile arabe”, a mai spus ministrul agriculturii. La toate aceste probleme cercetarea poate veni cu solutii.

Proiectul de lege se afla in procedura de consultare publica pe site-ul MADR.