Cifra de afaceri a sectorului de fabricare a uleiurilor si grasimilor de origine vegetala si animala a crescut cu 45%

0
505

In Romania, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 45% in 2012 comparativ cu 2008, o tendinta similara putand fi observata si in Europa, se arata intr-un raport al OECD realizat in colaborare cu firma de consultanta Deloitte si publicat recent de Consiliul Concurentei.

Extractia traditionala de ulei include diferite operatiuni preliminare, cum ar fi fisurarea, decorticarea, descojirea, etc., dupa care materia prima este macinata pana cand se obtine o pasta. Pasta sau fructul intreg este apoi fiert in apa si amestecat pana cand uleiul se separa si poate fi colectat. Metodele moderne de extractie a uleiului implica zdrobirea si presarea, precum si dizolvarea materiei prime intr-un solvent, de cele mai multe ori, hexan. Activitatile principale implica procesarea diferitelor materii prime de origine vegetala sau animala.

Conform Eurostat, valoarea adaugata bruta generata de subsectorul fabricarii uleiurilor de si grasimilor origine vegetala si animala s-a ridicat la 54,1 milioane EURO in 2013, in scadere cu 30% fata de 2012.

Activitatea principala a subsectorului este productia de uleiuri si grasimi, urmata de fabricarea margarinei si a altor grasimi comestibile similare.

Tabelul 1.12: Structura subsectorului fabricarii uleiurilor si grasimilor de origine vegetala si animala

cifra_de_afaceri1Sursa: Credit Info si calculele Deloitte.

Materia prima a subsectorului este procurata din productia interna, precum si din importuri. Principala planta oleaginoasa cultivata si utilizata in productia de ulei comestibil este floarea soarelui, urmata de rapita. Acestea sunt si principalele plante oleaginoase importate.

Productia de uleiuri comestibile a scazut in general, in timp ce productia de margarina s-a mentinut relativ stabila.

cifra_de_afaceri2Exporturile de uleiuri si grasimi au crescut in perioada 2009 – 2011, insa au inregistrat un declin in 2012.

Figura 1.31 Exporturile principalelor uleiuri si grasimi de origine vegetala si animala (mii euro)

cifra_de_afacere6Subsectorul are un grad de concentrare mai mare comparativ cu alte sectoare, principalele trei produse reprezentand peste 70% din totalul productiei. In 2014, compania cea mai importanta a fost “BUNGE ROMANIA SRL”, care a reprezentat singura peste 30% din cifra de afaceri, urmata de “EXPUR SA” cu 26,37% si de “PRUTUL SA” cu 17,9% din cifra de afaceri a subsectorului. Tabelul de mai jos prezinta principalii actori din subsectorul fabricarii uleiurilor si grasimilor de origine vegetala si animala:

Tabelul 1.13: Primii 5 jucatori din subsectorul fabricarii uleiurilor si grasimilor de origine vegetala si  animala

cifra_de_afaceri7In perioada 20082013, numarul companiilor producatoare de uleiuri si grasimi de origine vegetala si animala a scazut atat in Romania, cat si in Europa. Cu toate acestea, numarul angajatilor subsectorului prezinta tendinte diferite in Romania si Europa. In Romania, numarul angajatilor a scazut in perioada 20082013, iar in Europa numarul acestora a crescut cu 6% in 2012, comparativ cu 2008. In Romania, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 45% in 2012 comparativ cu 2008, o tendinta similara putand fi observata si in Europa.