Inspectorii Egiptului au respins un transport de grau din Romania, chiar in portul Constanta

0
348

Inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grau din Romania, chiar in portul Constanta, dupa verificarea pentru o ciuperca numita “cornul secarei”, fiind pentru prima oara cand au respins o achizitie chiar la sursa de cand autoritatile au adoptat politica tolerantei zero fata de parazitul respectiv, transmite Reuters.

Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a reinstituit saptamana trecuta politica intransigenta legata de ciuperca respectiva, chiar daca aceasta i-a provocat probleme la achizitiile de cereale in acest an, arata news.ro
Potrivit traderilor, situatia din portul Constanta va limita si mai mult capacitatea de achizitii a traderului egiptean de cereale GASC.

Transportul din Romania era destinat traderului de stat GASC. Alte cantitati de grau respinse fusesera inspectate in Egipt, toate fiind achizitionate de sectorul privat, cu exceptia unui transport din Franta, vandut GASC de catre traderul Bunge, care a fost respins in decembrie.

Reprezentantii GASC nu au fost disponibili pentru comentarii.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma, pentru news.ro, ca graul romanesc este sanatos si ca importatorul de stat din Egipt nu vizeaza propriu-zis o problema a calitatii graului romanesc, ci foloseste o astfel de metoda pentru a negocia in jos pretul graului achizitionat de la mai multe state exportatoare.

Graul romanesc e sanatos, graul nostru este foarte bun calitativ. Dar importatorii din Egipt au apelat la aceasta metoda ca sa scada pretul graului”, a spus Irimescu.

Potrivit ministrului, astfel de practici sunt folosite frecvent de catre Egipt, care asteapta oferte mai bune si renunta la contractele initiale incheiate cu producatorii romani.
De exemplu, Egiptul a procedat asemanator anul trecut si cu Franta, SUA, Polonia, Serbia, aplicand aceeasi strategie pentru a achizitiona grau mai ieftin.

Cornul secarei, o ciuperca a cerealelor care poate provoca halucinatii daca este consumata in cantitati mari, este considerata inofensiva in cantitati mici. Standardele internationale prevad o prezenta tolerata de 0,05% a ciupercii in importurile de grau.
Decizia Egiptului de a refuza prezenta ciupercii in importurile de grau a blocat licitatiile organizate de stat pentru achizitii, urcand preturile si fiind supusa discutiilor dintre ministere, care adopta uneori politici diferite.

Agentia GASC a acceptat o prezenta de 0,05% a ciupercii, dar a revenit la toleranta zero inainte de licitatia din 31 august, pe care a fost nevoita sa o anuleze dupa boicotul aproape complet al furnizorilor.

Luni, Ministerul Sanatatii a emis un decret care stipuleaza toleranta zero pentru ciuperca, aducand la acelasi nivel politicile a trei ministere, insarcinate cu achizitiile, sanatatea si agricultura.
Traderii s-au declarat extrem de ingrijorati de respingerea transportului de grau din Romania.

Este o catastrofa. Fac probleme tuturor, in prezent in porturile de origine. Este o problema cu graul rusesc la Novorossiysk si cu un alt transport romanesc”, a spus un trader din Cairo.

Un purtator de cuvant al Ministerului egipteam al Agriculturii nu a raspuns solicitarilor pentru comentarii.