Tarile dezvoltate ale Uniunii Europene vor beneficia la maximum de Acordul de Parteneriat Economic Uniunea Europeana – Japonia, insa problema este ce are Romania de oferit in conditiile in care economia nipona este supertehnologizata, a declarat miercuri presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, intr-o conferinta de specialitate.

“Este un acord in acelasi domeniu precum cel cu Canada. Vorbim de taxari, vorbim de bariere tarifare, deci nu este foarte spectaculos in sine pentru ca este ceva normal. Dar se reglementeaza acest schimb bilateral intre UE si Japonia. Trebuie sa tinem cont totusi ca Japonia este a treia economie a lumii, chiar si deasupra Germaniei. Japonia este un exemplu. Iata ca economia lor este bazata pe produse cu valoare adaugata mare ceea ce face diferenta. Sper sa profite si Romania de pe urma acestui acord pentru ca este clar, tarile dezvoltate ale UE vor beneficia la maxim de acest parteneriat. La randul nostru trebuie sa profitam cu ceea ce avem”, a spus Mihai Daraban.

Presedintele CCIR a precizat ca japonezii sunt cam peste tot in economia romaneasca atunci cand vine vorba de tehnologie.

“Sunt 362 de societati cu capital japonez in Romania si au un capital social de 240 milioane de euro, ceea ce este semnificativ raportat la numarul de societati inregistrate la noi. Mai sunt 315 milioane de euro investitii directe ale Japoniei in Romania. Problema este cam ceea ce avem noi de oferit avand in vedere specificul lor, mai ales ca sunt implicati in high tech, si ma refer nu doar la IT, ci la tot ce inseamna domeniile industriale unde economia japoneza exceleaza. Sa vedem care este oferta noastra de tara”, a spus Mihai Daraban.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia a fost semnat pe 18 iulie 2018, in cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo. Acordul deschide si piete de servicii, in special serviciile financiare, comertul electronic, telecomunicatiile si transporturile.

“Problema noastra ca tara este ce mai avem de oferit pentru ca am indoieli mari ca mai avem ceva de oferit. Deocamdata vorbim de un schimb comercial bilateral de 580 milioane euro la sfarsitul lui 2017. Am intregistrat 345 de milioane de euro la sfarsit de iunie, ceea ce ne face optimisti ca in anul 2018 schimburile bilaterale vor depasi valoarea de anul trecut”, apreciaza Mihai Daraban.

In ceea ce priveste exporturile Romaniei in Japonia, presedintele CCIR spune ca nu poate da detalii despre structura acestora deoarece nu are acces la datele oficiale.

“Din pacate, in Romania si aceste baze de date sunt tinute la secret. Vorbim de ce exportam, de ce importam. Noi cerem de ani de zile sa ni se spuna in ce consta cifra de 75,6 miliarde euro importuri in Romania anul trecut. Vrem sa stim si noi de brandurile acestea mari, celebre. Vrem sa stim cat este de exemplu in dreptul lui Samsung, a lui New Holand sau alt produs pe care il importam, dar nu primim nici noi aceste date”, spune Mihai Daraban.

In opinia sa, cele mai mari beneficiare al acordului vor fi tarile G20 care sunt in UE, precum Germania, Franta, Italia si chiar si Spania.

“Este vorba de economiile care au produse cu valoare adaugata mare. Noi care vindem graul neprelucrat nu o sa reusim sa aruncam agricultura la peste 5% din PIB, nu o sa avem mari asteptari. Da, o sa vindem vinuri pe piata Japoniei, dar vinul nu este un produs cu valoare adaugata mare”, a subliniat Daraban.

vin5, JaponiaConform oficialilor europeni, acordul de parteneriat economic UE-Japonia va crea o zona comerciala deschisa pentru peste 600 de milioane de persoane. El va elimina majoritatea taxelor vamale platite de exportatorii UE in Japonia, precum si obstacole de lunga durata legate de reglementare, va deschide piata japoneza unor exporturi-cheie din UE, va intensifica cooperarea dintre cele doua parti in diverse domenii, va reafirma angajamentul lor in ce priveste dezvoltarea durabila si va include un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.


Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Ambasada Japoniei in Romania a organizat miercuri conferinta “Acordul de Parteneriat Economic Uniunea Europeana – Japonia si impactul acestuia asupra cooperarii bilaterale Romania – Japonia”.