facebook
Home Piață Oficiali europeni: piața produselor organice în România ar putea crește

Oficiali europeni: piața produselor organice în România ar putea crește

0
257
organice

website builder

Reprezentanţii Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, Diego Canga Fano şi Henri Delanghe, au afirmat că piața produselor organice în România ar putea creşte dacă autorităţile române ar începe să furnizeze alimente organice în spitale, şcoli şi universităţi.

Într-un interviu acordat AGERPRES, cei doi oficiali europeni, responsabili de zona agriculturii ecologice, au declarat că România are un potenţial uriaş de creştere în acest sector. Un român consumă în medie alimente organice de numai 2 euro/an, în timp ce în Uniunea Europeană consumul este de peste 50 de ori mai mare, respectiv 102 de euro anual, au adăugat aceștia.

Diego Canga Fano şi Henri Delanghe se află în aceste zile în România, pentru a ajuta autorităţile române să elaboreze planul naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice.

AGERPRES: Care a fost scopul vizitei dumneavoastră în România şi care sunt concluziile?

Diego Canga Fano: Ținta este ca 25% din suprafaţa agricolă totală a UE să fie cultivată ecologic în 2030. În România, acum doar 3,5% din suprafaţa agricolă este cultivată ecologic. Fiind o ţară atât de mare avem tot interesul în creşterea sectorului organic din România. (…) Ca să vă dau o cifră cu privire la amploarea a ceea ce vrem să facem: consumul mediu de produse organice per capita în Uniunea Europeană este de 102 de euro pe an, în România este de 2 euro. Deci potenţialul de creştere este uriaş în România. Şi de aceea suntem aici. Le-am oferit foarte multe exemple practice. Există un aspect asupra căruia vrem să punem un accent deosebit şi acesta este reprezentat de achiziţiile publice de produse organice. Am dori ca autorităţile române să înceapă, puţin câte puţin, să introducă în cantinele publice din spitale, şcoli, universităţi, căminele de bătrâni, în unităţile armatei, să introducă alimente organice. Acesta este un lucru pe care toate celelalte state îl fac şi cu cât se fac mai multe astfel de achiziţii publice de produse organice, din nou în universităţi, spitale, armată, etc. cu atât va creşte piaţa locală a produselor organice în România. Furnizarea de alimente organice pentru aceste instituţii publice este unul dintre elementele pe care le-am evidenţiat foarte mult cu prilejul vizitei.

Henri Delanghe: Comisia Europeană crede că agricultura ecologică este foarte importantă. Agricultura ecologică implică o utilizare redusă de îngrăşăminte şi pesticide, de medicamente veterinare şi deci are efecte foarte pozitive asupra mediului, climei, asupra biodiversităţii, asupra bunăstării animalelor, asupra calităţii solului, asupra apei şi, de asemenea, are efecte sociale importante, precum venituri mai mari pentru fermieri, asupra dezvoltării rurale. Deci, din toate aceste motive, am decis să dăm prioritate agriculturii ecologice şi acesta este şi motivul pentru care în ceea ce priveşte agricultura ecologică există această ţintă ca 25% din suprafaţa agricolă totală a UE să fie cultivată ecologic până în 2030 şi această ţintă a fost inclusă în strategia “From Farm To Fork”, precum şi în strategia privind biodiversitatea.

Ceea ce am venit să facem aici este să ajutăm Guvernul României să pună la punct un plan naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice şi să încurajăm România să adopte o abordare comprehensivă când vine vorba despre sectorul ecologic. Să se concentreze asupra cererii. Cum putem stimula cererea pentru produse organice via educaţie, informaţie, promovare culturală? Cum putem stimula oferta? Şi aici Planul Naţional Strategic pentru Agricultură va juca un rol important. Pentru că Planul Naţional Strategic pentru Politica Agricolă Comună include tot acest sprijin şi pentru agricultura ecologică. Şi, de asemenea, trebuie, să ne uităm la sustenabilitatea sectorului. Deci aceste două elemente trebuie menţionate: agricultura ecologică este foarte importantă pentru Comisie, de aceea vrem ca toate statele membre, inclusiv România, să o dezvolte, şi să adopte o abordare comprehensivă, pe partea de cerere, pe partea de ofertă şi de sustenabilitate. Şi desigur Planul Naţional Strategic pentru Agricultură şi Fondul de Rezilienţă pot contribui la dezvoltarea sectorului organic.