Pro Agro sustine ca producatorii romani sunt “fortati” sa-si vanda produsele sub costul de productie

0
344
alimente_fresh1
hrana, furaje, free cage, ferma

Producatorii romani sunt fortati sa-si vanda produsele sub costul de productie, practica interzisa in mod expres de legislatia in vigoare, se arata intr-o notificare trimisa de Federatia Nationala Pro Agro hipermarketurilor.

Avand in vedere modificarea si completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, intrata in vigoare la data de 18 iulie, federatia a decis sa semnaleze marii jucatori din industrie despre practicile neloiale si nealinierea la cadrul legislativ a filialelor din Romania, scrie News.ro.

Potrivit documentului citat, cadrul legislativ a fost modificat avand in vedere situatia dificila in care producatorii romani au ajuns ca si consecinta directa a practicilor pe care le considera abuzive ale marilor magazine.

In acest sens legea interzice in mod expres facturarea de catre magazin a oricarui tip de taxa sau serviciu, ori marile retele, speculand pozitia dominanta, au ales sa calculeze contravaloarea taxelor si serviciilor in discounturi impuse unilateral”, sustin reprezentantii Pro Agro, fara a da exemple concrete.

Pentru aceste motive membrii federatiei solicita ca legislatia in vigoare sa fie respectata, respectiv pretul de vanzare catre consumator sa fie suma pretului de achizitie al produsului si al adaosul comercial, fara orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producatorul in situatia anterioara modificarilor legislative.

In notificare mai este mentionat faptul ca niciuna dintre prevederile legale in favoarea producatorilor nu a fost respectata de conditiile comerciale impuse.
Potrivit asociatiei, termenul de maximum sapte zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri in sarcina producatorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vandute.

Cu alte cuvinte, marile magazine pot respecta reducerea termenului de plata doar daca producatorii suporta acest impact financiar.
In acelasi timp, obligativitatea efectuarii receptiei la momentul livrarii nu este respectata, marile magazine rezervandu-si dreptul de a returna eventualele neconformitati oricand, ulterior livrarii, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislatia romaneasca.

Legea adoptata in urma cu doua luni obliga marile retele de hipermarketuri sa vanda cel putin 51% alimente provenit din lantul scurt, astfel magazinele risca amenzi de la 50.000 lei la 150.000 lei.