facebook
Sunday, June 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
ActualitateProteine alternative: inerția guvernamentală face ca Regatul Unit „să...

Proteine alternative: inerția guvernamentală face ca Regatul Unit „să rămână în urmă Chinei și UE”

-

Marea Britanie riscă să rămână în urmă Chinei și UE în ceea ce privește fabricarea și vânzarea înlocuitorilor de carne și a altor proteine alternative, deoarece guvernului îi lipsește o strategie coerentă pentru dezvoltarea lor, spune un think-tank” britanic (de România ce să mai vorbim, n.ed.).

Social Market Foundation (SMF) a spus că proteinele alternative – inclusiv carnea pe bază de plante, cea fermentată și cea cultivată (obținută în laborator) – pot contribui la combaterea schimbărilor climatice, la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la creșterea opțiunilor pe care le au consumatorii.

Raportul său – numit Putting British success on the menu: Time for a UK alternative proteins strategy​ – a spus că sprijinirea creării și vânzării de proteine alternative ar putea crea locuri de muncă și deschide noi oportunități de export pentru Regatul Unit.

Vânzările cu amănuntul din Europa de Vest au crescut cu 19%, până la un record de 2,4 miliarde de euro în 2021, potrivit ONG-ului Good Food Institute. Alternativele pe bază de legume și plante au contabilizat echivalentul a 4% din vânzările totale de carne din 2021, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline.

Anul trecut, companiile britanice de proteine alternative au atras investiții de capital de peste 150 de milioane de lire sterline.

Dar SMF a constatat că departamentelor guvernamentale le lipsește o abordare coerentă a politicilor privind proteinele alternative, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să se înregistreze un decalaj față de alte economii avansate în ceea ce privește capacitatea productivă britanică. China a adoptat recent un plan pe cinci ani de sprijinire a cărnii de cultură, în timp ce Danemarca și Olanda cheltuiesc sute de milioane de euro pentru cercetare și dezvoltare.

În Țările de Jos, de exemplu, a fost făcută o investiție guvernamentală inițială de 60 de milioane EUR pentru a sprijini dezvoltarea unui ecosistem de agricultură celulară. Danemarca a alocat 168 de milioane de dolari pentru cercetare și dezvoltare pe bază de plante, inclusiv Fondul pentru plante de 100 de milioane de dolari anunțat în aprilie 2022, ca parte a unui nou acord privind clima, aprobat de toate partidele politice majore.

În schimb, SMF a spus că politica privind proteinele alternative din Marea Britanie a fost subdezvoltată și subfinanțată, cu responsabilitatea împărțită între departamentele guvernamentale.

Raportul SMF, bazat pe o discuție între înalți factori de decizie și oficiali a fost sponsorizat de Impossible Foods (SMF a spus că și-a păstrat independența editorială).

Experții de la masa rotundă SMF au raportat că lipsa asumării politicii generale și inacțiunea Whitehall împiedică Marea Britanie să dezvolte și să implementeze o strategie clară privind proteinele alternative.

Miniștrii nu au reușit să rezolve problema, în ciuda identificării proteinelor alternative drept o „oportunitate” post-Brexit, a spus SMF.

„Un eșec de a acționa produce rscul ca în curând Marea Britanie să rămână în urmă concurenților internaționali, să renunțe la oportunitățile pentru afacerile britanice și să împiedice tranziția către diete mai ecologice. Guvernul trebuie să facă mai mult pentru a cataliza o tranziție condusă de consumatori în ceea ce privește comportamentele alimentare ”, se arată în raportul SMF.

SMF a subliniat că proteinele alternative sunt o oportunitate de a stimula alegerea consumatorilor și a avertizat împotriva măsurilor precum taxele pe carne, care restricționează ceea ce oamenii pot cumpăra și mânca.

În schimb, raportul solicită factorilor de decizie să ajute întreprinderile britanice în cursa globală pentru alternative la prețuri accesibile, sănătoase și gustoase la carnea, lactatele și fructele de mare de origine animală.

O nouă strategie pentru proteinele alternative din Regatul Unit ar trebui dezvoltată de guvern în următoarele 12 luni, se arată în raportul think-tank-ului.

„Strategia ar trebui să adopte o perspectivă pe termen lung și să ia în considerare posibilitățile și provocările largi care decurg din tranziția proteinelor”, a spus SMF.

Linus Pardoe, asociat în cercetare la SMF, a declarat: „Proteinele durabile vor reprezenta o parte importantă a dietelor britanice în următorul deceniu și aceasta este o oportunitate reală pentru industria alimentară, antreprenori și oameni de știință din Marea Britanie de a se reuni pentru a face alternative accesibile, gustoase și sănătoase. În acest moment, guvernul nu face suficient pentru a aprinde focul inovației și pentru a conduce o tranziție condusă de consumatori către diete mai ecologice. ”

„Guvernul a indicat proteinele alternative ca o oportunitate arhetipală pentru Brexit. Dar inerția actuală din Whitehall riscă să risipească oportunități pentru afacerile britanice, externalizând beneficiile proteinelor durabile către țări precum China, Danemarca și Țările de Jos. ”

Pat Brown, fondator și director vizionar Impossible Foods, a declarat: „ Dezvoltarea și adoptarea rapidă a proteinelor pe bază de plante reprezintă o oportunitate extraordinară pentru schimbare pozitivă, condusă de consumatori și are potențialul de a fi o parte puternică a ambițioasei Marii Britanii. obiectivul de a ajunge la zero net până în 2050. Factorii politici din Marea Britanie nu ar trebui să treacă cu vederea puterea sistemului alimentar, atât ca motor major de creștere economică, cât și ca soluție la problemele climatice ale lumii.”

Alte recomandări din raport

• Guvernul ar trebui să comande o evaluare a nevoilor de inovare pentru proteine alternative pentru a înțelege mai bine amploarea cercetării și dezvoltării necesare și unde ar putea fi banii cheltuiți cel mai eficient.

• Supermarketurile ar trebui să dezvăluie public ce proporție din vânzările de proteine provin din produsele pe bază de plante, străduindu-se să ajungă la 30% până în 2030.

• Reformele la standardele guvernamentale de cumpărare a alimentelor ar trebui să valorifice puterea sectorului public de a ajuta tranziția la alternative la carne, lactate și fructe de mare.

• Îmbunătățirea datelor publice privind consumul de proteine de origine animală.

Temeri legate de „falsa ecologizare”

Dar este contraproductiv să te concentrezi pe acreditările de mediu ale proteinelor alternative?

De exemplu, reclamele pentru burgeri vegani „Plant Chef” de la Tesco au fost interzise de către Advertising Standards Authority (ASA) după ce au fost acuzate că ar conține afirmații „înșelătoare”.

Tesco a sugerat că achziționarea de burgeri Plant Chef ar „afecta pozitiv mediul”, deoarece sugera că clienții ar acționa pentru mediu, schimbând consumul de carne cu burgeri pe bază de plante.

Dar ASA a concluzionat că „afirmațiile cu privire la beneficiile lor pozitive pentru planetă nu au fost fundamentate și ar putea induce în eroare” .

În ceea ce privește această hotărâre, organizația Countryside Alliance a spus: „Hotărârea nu ar trebui să fie în sensul „carnea nu e bună, sunt bune alternativele pe bază de plante”, ci „produse bune din surse locale și fabricate în mod durabil versus produse aduse de departe (consum inutil de combustibili fosili și prelucrate intens” .

„Carnea roșie produsă în Marea Britanie este printre cele mai durabile din lume. În ciuda propagandei nesfârșite, bovinele și oile reprezintă doar 3,7% din emisiile de carbon din Regatul Unit dacă includeți carbonul stocat în pășuni și, spre deosebire de unele produse pe bază de plante, foarte puțină carne consumată în Marea Britanie provine din sisteme care epuizează pădurile tropicale și generează cantități mari de emisii.

„A ști de unde provine mâncarea și cum este produsă este mult mai important decât dacă este de origine animală sau vegetală. Ipotezele provocatoare despre beneficiile unor produse pe bază de plante și denigrarea ocazională a creșterii animalelor contează pentru că, dacă li se permite să rămână necontestate, ele amenință durabilitatea atât a planetei, cât și a zonei rurale. ”

Ar putea această atmosferă polarizată să-i descurajeze pe unii consumatori să cumpere produse pe bază de plante/(viitoare) cultivate, precum și să crească cazurile de „falsă ecologizare” corporativă?

SMF a declarat pentru FoodNavigator că recunoaște preocupările legate de un război cultural asupra consumului de carne și susține că aceasta ar trebui să fie în mod fundamental o chestiune de alegere a consumatorilor. Raportul său afirmă: „Strategia Net Zero a guvernului se angajează să lucreze „cu alegerea consumatorilor” pe măsură ce Regatul Unit se decarbonizează. Acest raport susține că guvernul ar trebui să adopte o poziție politică care să extindă posibilitatea de alegere a consumatorilor și piața pentru proteine alternative. Inacțiunea factorilor de decizie riscă să facă, în curând, ca Marea Britanie să rămână în urma concurenților internaționali, renunțând la oportunitățile pentru afacerile britanice și împiedicând tranziția către diete mai ecologice.”

Acestea fiind spuse, „este greu de exagerat dovezile că proteinele alternative au avantaje considerabile de mediu în comparație cu carnea, lactatele și produsele piscicole de pe piață”, a spus Pardoe de la SMF. „Aceste dovezi sunt din ce în ce mai solide și facem referire la mai multe studii. Cu toate acestea, raportul nostru aduce dovezi că impactul socio-economic al proteinelor alternative a fost subabordat, probabil din cauza unei concentrări excesive pe acreditările de mediu ale produselor alternative.”

Pardoe a contestat unele dintre afirmațiile făcute de Countryside Alliance, în special cu privire la deconectarea cărnii consumate în Regatul Unit, de defrișare. Dar el a subliniat: „ Nu pledăm pentru un joc cu sumă zero. În raport, menționăm că există o oportunitate ca proteinele alternative, alături de proteinele „tradiționale” pe bază de plante, să joace un rol important în sistemul nostru alimentar într-un mod armonios cu practicile agricole mai extinse.”

DIN ACTUALITATE

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul Global Consumer Insights Pulse 2022...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 865.800 de...

Din aceeași categorie

Distribuția Familiei Safir: produse sigure în magazinele din România

De la an la an Safir crește, iar cum într-un lanț de producție fiecare depinde de celălalt, atunci când...

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru adaptarea căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare au colectat cu 14.108 tone mai puțin lapte de vacă...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Știrile ultimelor 7 zile

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Cum ar putea reduce codurile QR și inovația digitală risipa de lactate

Laptele de băut este irosit frecvent. Poate ajuta digitalizarea? Datele limită tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni...

Andreea Cioromela preia rolul de Administrator și de Director General Adjunct Kaufland România

București, 15 iunie 2022 Andreea Cioromela a preluat, începând cu luna iunie 2022, rolul de Administrator al Kaufland România, după...

Tehnologiile de secvențiere de ultimă generație (NGS) pentru detectarea agenților patogeni

Industria alimentară de astăzi se concentrează pe transparență și pe o mai bună înțelegere a focarelor de origine alimentară...

EFSA suspendă aprobarea CBD pentru alimente noi din cauza lipsei datelor: „Am identificat mai multe pericole”

EFSA nu poate progresa cu aprobarea alimentelor noi pentru CBD din cauza lipsei de date. EFSA a anunțat că...

Potențialul drojdiei oleaginoase să înlocuiască sursele nesustenabile de grăsime

Ce este uleiul microbian, cum este produs și are acesta potențialul de a înlocui grăsimea convențională în biocombustibil, furaje...

Centralizarea stocurilor pentru produsele agroalimentare (MADR)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de...

După 18 ani de cercetări, o primă estimare a numărului microbilor vii din alimente poate fi obținută

O echipă de experți în știința alimentației și nutriție a clasificat date despre diete obținute pe parcursul a 18...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă