facebook

Cercetările sugerează o „asociere directă” între nitriții din aditivii alimentari și riscul de diabet

Data:

Share post:

Au existat multe dezbateri cu privire la interzicerea folosirii nitriților și nitraților pe post de conservanți, inclusiv în Franța, unde se estimează că peste 15.000 de articole ambalate de pe piață conțin în prezent nitriți sau nitrați adăugați.

Nu numai că a fost sugerată o legătură între consumul de nitriți proveniți din aditivi și riscul crescut de diabet, dar cercetătorii nu au găsit beneficii potențiale pentru nitriții din dietă. Nitriții sunt aditivi alimentari foarte controversați, fiind asociați cu tumori gastrointestinale, cancer de stomac și așa-numitul sindrom baby blue.

De asemenea, s-a sugerat că formarea nitrozaminelor ar putea avea efecte adverse asupra insulinei și factorului de creștere asemănător insulinei (IGF) și, prin urmare, ar putea juca un rol în dezvoltarea rezistenței la insulină și a tulburărilor metabolice asociate acesteia, cum ar fi diabetul.

Într-o nouă cercetare din Franța, un studiu a încercat să investigheze dacă expunerea alimentară la nitrați și nitrați, prin utilizarea lor ca aditivi alimentari, este asociată cu riscul de diabet de tip 2.

Constatările sugerează că ar trebui pus un alt semn negru împotriva nitriților și nitraților care sunt utilizați ca aditivi alimentari de către industrie.

Concentrați-vă pe nitriți și nitrați

Nitriții și nitrații sunt prezenți în mod natural în apă și sol, ceea ce înseamnă că oamenii consumă substanțele prin unele alimente proaspete, cum ar fi legumele cu frunze verzi și sfecla roșie.

Cu toate acestea, expunerea alimentară la nitriți și nitrați are loc și prin aditivii alimentari. Compușii sunt folosiți de industria alimentară pe post de conservanți pentru a îmbunătăți durata de valabilitate și pentru a oferi o culoare roz caracteristică și aromă de carne proaspătă unor sortimente de carne procesată.

Ca aditiv alimentar, nitriții și nitrații sunt controversați. În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesată, inclusiv carnea tip delicatesă, ca fiind cancerigenă, datorită legăturilor sale cu un risc mai mare de cancer de colon, printre altele.

De asemenea, au existat multe dezbateri cu privire la interzicerea folosirii nitriților și nitraților pe post de conservanți, inclusiv în Franța, unde se estimează că peste 15.000 de articole ambalate de pe piață conțin în prezent nitriți sau nitrați adăugați. Interzicerea nitriților a fost subiect de ample dezbateri și în Germania și Marea Britanie.

Într-un context în care mai multe autorități de sănătate publică din întreaga lume pun sub semnul întrebării o posibilă suspendare a utilizării nitriților și nitraților ca aditivi alimentari, o echipă de cercetători în epidemiologie nutrițională din Franța a căutat să investigheze dacă expunerea alimentară la nitriți/nitrați poate fi asociată cu alt tip de boală: diabetul de tip 2.

O nouă dovadă ”

Studiul, realizat de cercetători de la Inserm, Inrae, Université Sorbonne Paris Nord, Université Paris Cité și Cnam, a apelat la o mare bază de date – NutriNet-Santé pentru informații.

Studiul francez NutriNet-Santé s-a desfășurat între 2009 și 2021 și a inclus 104.168 de adulți. Cercetătorii au reușit să facă asocieri între expunerea auto-raportată la nitriți și nitrați (și să diferențieze expunerea alimentară prin alimente și apă, de aditivii alimentari) și să evalueze riscul de diabet de tip 2. În urmărirea cazurilor, au fost observate 969 de cazuri de diabet de tip 2.

Cercetătorii au observat că aportul total de nitriții din alimentele și nitriții proveniți din apă au fost ambii asociați pozitiv cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Dar participanții care au avut o expunere mai mare la nitriți de sodiu (e250) s-au dovedit a avea un risc mai mare de diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu au fost expuși la nitriți proveniți din aditivi. Aceste descoperiri sunt potențial o premieră, potrivit cercetătorilor.

„Am descoperit, pentru prima dată, după cunoștințele noastre, o asociere între nitriții din aditivi și în special nitritul de sodiu (e250) cu riscul de diabet de tip 2”, au remarcat autorii studiului. „Descoperirile noastre sugerează o asociere directă între nitriții din aditivi și riscul de diabet de tip 2 și coroborează asocierile sugerate anterior între aportul total de nitriții din dietă și riscul de diabet de tip 2.”

În același timp, nu a fost identificat niciun beneficiu pentru sănătate pentru nitriți și nitrați din dietă.

Cercetătorii își descriu descoperirile ca pe o „nouă dovadă” în contextul dezbaterilor actuale despre actualizarea reglementărilor pentru a limita utilizarea nitriților ca aditivi alimentari.

Campaniile de reducere sau interzicere a utilizării nitriților și nitraților ca aditivi alimentari au fost răspândite în Europa de Vest. În Franța, Foodwatch, Yuka și Liga Împotriva Cancerului au inițiat o campanie de mare importanță împotriva nitraților. Ei au creat o petiție care a atras peste 363.000 de semnături.

Aproximativ în același timp, Adunarea Națională a Franței a susținut principiul de a reduce nivelurile maxime de nitrați care pot fi adăugați la mezeluri.

Deși cercetătorii recunosc că o confirmare este cerută de alte studii prospective și cercetări experimentale, ei cred că descoperirile lor oferă o nouă dovadă pentru această dezbatere controversată. De asemenea, ar putea sprijini nevoia unei mai bune reglementări a contaminării solului, au observat ei.

Sursa: Plos Medicine „Expunerea dietetică la nitriți și nitrați în asociere cu riscul de diabet de tip 2: Rezultatele studiului pe baza populației NutriNet-Santé”, Publicat 17 ianuarie 2023, DOI: https://doi.org/10.1371/journal. Pmed.1004149, Autori: Bernard Srour, Eloi Chzelas, Nathalie Druesne-Pecollo et al.

Folii termoformabile reciclabile, cu amprentă de carbon cu 80% mai redusă

Amcor a anunțat lansarea pe piața europeană a noilor sale folii de termoformare PrimeSeal și DairySeal Recycle-Ready pentru carne, pește și produse lactate. Compania spune...

O nouă tranzacţie pe piaţa procesării cărnii

Scandia Food se află în discuţii avansate pentru achiziţia producătorului de carne Carniprod Tulcea, cu afaceri de 14 milioane de euro. Scandia este una...

Cercetare: Prelucrarea bucăților de carne pentru populațiile în vârstă

Într-un efort de a preveni malnutriția la populațiile în vârstă, cercetătorii din Norvegia investighează dacă frăgezirea mecanică și sărarea cărnii o poate face suficient...

Elit sărbătorește 20 de ani de activitate prin sprijinirea campaniei ”Spitale publice din bani privați” a Fundației Filantropice Metropolis

Elit, una dintre cele mai importante companii de pe piața de produse din carne și mezeluri din România, sărbătorește 20 de ani de activitate...

Familia Safir, de 7 decenii și 4 generații, investește în tehnologie

Familia Safir este o afacere de familie, o companie ambițioasă cu capital 100% românesc, care se dezvoltă continuu de 7 decenii și 4 generații...

CELE MAI NOI ARTICOLE

DIN ACEIASI CATEGORIE

Nutri-Score este susținut de Asociația Europeană de Sănătate Publică, pe fondul dezbaterii algoritmilor

Iubit sau urât, Nutri-Score este unul dintre cele mai populare sisteme de etichetare nutrițională pentru partea din față...

Starbucks-București Mall: „Cafea cu gust ciudat! (…) Așteptări mari, rezultate mici!”

În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a...

Tendințe 2023 în categoria băuturilor răcoritoare

Crizele multiple din ultima vreme, pandemia, războiul și problemele economice generate de acestea, au schimbat comportamentul consumatorilor. Și totuși...

GastroPan: Liberte, fraternite, souplesse este Tortul Anului 2023

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare...