FAO adopta regulile legate de salmonella pentru a crea standarde la nivel mondial in industria carnii

0
330

Noile ghiduri au fost adoptate pentru controlul salmonelei non-tifoidale la carnea de vita si de porc, in cadrul Comisiei Codex Alimentarius.

Decizia a venit in timpul celei de-a 39-a reuniunii anuale a Comisiei, care a avut loc in perioada 27 iunie -1 iulie, la sediul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) din Roma, Italia. Aceste linii directoare arata modul in care organizatia internationala poate influenta realizarea si aprobarea standardelor privind industria carnii si sectorul de crestere a animalelor, la nivel mondial.

Ghidurile arata 27 de pasi/operatiuni prin care salmonella poate fi eliminata de-a lungul intregului lant alimentar pentru producerea si prelucrarea carnii de vita si de porc, indicând modalitatile de a preveni, reduce sau elimina raspândirea bacteriilor, de la ferma la furculita.

Ghidurile vor fi adaugate la Codex Alimentarius, care reprezinta cartea de referinta la nivel mondial pentru standardele alimentare, orientarile si codurile de practica. Codex-ul este recunoscut de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) ca punct de referinta international fata de care sunt evaluate masurile si reglementarile nationale, precum si acordurile regionale si nationale ori legislatia la nivel mondial.

Un pas important

Reuniunea Comisiei – in esenta organul de conducere al sistemului Codex – a reunit membri ai FAO / Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), organism interguvernamental comun alcatuit din 187 de natiuni membre plus Uniunea Europeana (UE), precum si observatori din 57 de organizatii interguvernamentale (OIG), 165 organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) si 16 organizatii ale ONU. Prin membri sai, Comisia Codex Alimentarius reprezinta in prezent peste 99% din populatia lumii.

Adoptarea de catre Comisie a orientarilor Salmonella este un bun exemplu al modului in care functioneaza sistemul. Ea marcheaza incheierea unui proces oficial (format de obicei din opt trepte, dar care, uneori, la fel ca in acest caz, când s-a urmarit accelerarea procesului, s-a redus la doar cinci pasi), prin care Comisia accepta propuneri de noi standarde sau alte reglemntari, care devin in cele din urma o parte din Codex Alimentarius, un nume latin care inseamna “cod alimentar”.

De multe ori numit pur si simplu ca “Codex”, sistemul Programului comun de standarde alimentare a fost pentru prima data stabilit de FAO / OMS in 1963, si are ca scop armonizarea standardelor alimentare la nivel mondial, in scopul de a proteja sanatatea consumatorilor si pentru a promova practicile corecte in comertul alimentar. Orientarile legate de salmonella, adoptate recent, au constituit subiect de discutie pe parcursul ultimilor doi ani, in cadrul Comitetului Codex pentru Igiena Alimentara (CCFH), una dintre cele 10 comisii care fac parte din sistemul general al Codex-ului.

Ca si in cazul celorlalte texte Codex, acum ca specificul orientari au fost adoptat, tarile membre ale Codex vor decide cum sa le puna in aplicare la nivel national, a declarat Annamaria Bruno, ofiter superior de standarde alimentare in cadrul Secretariatului Codex.

Standardele Codex sunt voluntare: nu exista nici o obligatie pentru membrii Codex sa aplice standardele Codex “, a spus Bruno. “Dar fiecare tara poate afirma ca foloseste acest standard ca baza pentru reglementarile sale,”, a spus ea.