facebook
Friday, June 14, 2024
SiguranțăÎn 90% dintre paiele de hârtie testate în Europa...

În 90% dintre paiele de hârtie testate în Europa au fost identificate „substanțe chimice persistente” PFAS

-

Plasticul de unică folosință a fost defăimat de mult timp, determinând producătorii de băuturi să schimbe paiele de plastic cu alternative de hârtie. Dar cercetările recente avertizează că paiele de hârtie din Europa conțin „substanțe chimice persistente” și că utilizarea acestor paie poate contribui la expunerea umană și a mediului la PFAS.

În 2021, UE a luat măsuri pentru a combate poluarea cu plastic prin aplicarea unei interdicții asupra anumitor materiale plastice de unică folosință, de la farfurii din plastic de unică folosință până la tacâmuri, bețișoare de baloane și paie. Producătorii de alimente și băuturi au răspuns prin înlocuirea plasticului de unică folosință cu alternative mai durabile.

În cazul paielor, hârtia s-a dovedit o alegere populară. Spre deosebire de paiele de plastic, paiele de hârtie au fost considerate biodegradabile, fiind nevoie de aproximativ două până la șase săptămâni (în loc de 200 de ani pentru paiele de plastic) pentru a se descompune complet.

Dar cercetările noi din Europa sugerează că paiele de hârtie ar putea să nu fie panaceul considerat inițial a fi, atât în ceea ce privește mediul, cât și sănătatea umană.

Paiele de hârtie: mai durabile și mai ecologice?

În același an în care a fost impusă interdicția UE asupra materialelor plastice de unică folosință, cercetătorii din SUA au dat semnale de alarmă, identificând substanțe poli- și perfluoroalchilice (PFAS) „substanțe chimice persistente” în paiele fabricate din materiale vegetale, cum ar fi hârtia.

Îngrijorarea este că, bând prin astfel de paie, oamenii pot ingera PFAS – în cantități până acum nedeterminate. Deși nu se așteaptă ca ingestia de PFAS să îmbolnăvească grav, riscurile pentru sănătate cresc dacă sunt consumate cantități semnificative pe o perioadă lungă de timp.

Majoritatea PFAS abia nu se descompun și sunt atât acumulative, cât și potențial toxice pentru oameni, animale și mediu.

Din moment ce un studiu asupra PFAS în paiele pe bază de plante nu a fost niciodată realizat în Europa, cercetătorii din Belgia au căutat să facă exact asta. Echipa a testat 39 de mărci diferite de paie disponibile comercial – fabricate din bambus, sticlă, oțel inoxidabil, plastic și hârtie – pentru 29 de compuși PFAS individuali.

Pentru acest studiu, am colectat cea mai largă gamă posibilă de paie disponibile pe piața belgiană, fabricate din diferite materiale, achiziționate din mai multe magazine și cu o sursă cât mai diversă posibil”, au remarcat autorii studiului.

Pe baza ofertei disponibile pe piață, s-a decis să se supună analizei ample 20 de paie de hârtie, cinci paie de sticlă, cinci paie de bambus, cinci paie de oțel inoxidabil și patru paie de plastic.

Paiele fabricate din materiale pe bază de plante, cum ar fi hârtia și bambusul, sunt adesea promovate ca fiind mai durabile și mai ecologice decât cele fabricate din plastic”, a spus Dr. Thimo Groffen, om de știință de mediu la Universitatea din Anvers, care co- a fost autorul studiului.

Cu toate acestea, prezența PFAS în aceste paie înseamnă că nu este neapărat adevărat. ”

Majoritatea paielor de hârtie testate au conținut PFAS

Într-adevăr, s-a constatat că majoritatea mărcilor testate (69%) conțin PFAS. Au fost detectate în total optsprezece PFAS diferite.

Cercetătorii se așteptau ca paiele de hârtie să fie mai contaminate cu PFAS decât celelalte tipuri de paie, deoarece producătorii își propun să facă hârtia impermeabilă. Pentru a face hârtia hidrofugă, PFAS pot fi adăugate în timpul procesului de fabricație – dar ar putea fi deja prezente la începutul lanțului de aprovizionare din cauza utilizării de materii prime contaminate.

Nouăzeci la sută dintre paiele de hârtie testate s-au dovedit a conține PFAS. „Substanțe chimice persistente” au fost identificate și în 80% dintre mărcile de paie de bambus testate, 75% dintre mărcile de paie de plastic și 40% dintre mărcile de paie de sticlă. Nu au fost detectate PFAS în niciunul dintre cele cinci tipuri de paie de oțel testate.

În mod alarmant, PFAS-ul cel mai des întâlnit (acid perfluorooctanoic sau PFOA) a fost interzis la nivel global din 2020. Au fost, de asemenea, identificate PFAS cu „lanț ultrascurt” – cum ar fi acidul trifluoracetic (TFA) și acidul trifluormetan-sulfonic (TMS) – care sunt considerate foarte solubile, ceea ce înseamnă că s-ar putea scurge din paie în băuturi.

Nu se știe cum au fost adăugate PFAS la paiele studiate, dar cercetătorii bănuiesc că cel puțin unele au fost folosite ca acoperire hidrofugă.

Paiele de hârtie reprezintă un risc pentru sănătatea umană?

Marea întrebare rămâne: prezența PFAS în paiele de hârtie reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană?

Concentrațiile de PFAS au fost scăzute și, deoarece consumatorii tind să folosească paiele doar ocazional, riscul pentru sănătatea umană este limitat. Dar trebuie remarcat faptul că „substanțele chimice persistente” pot rămâne în organism mulți ani, iar concentrațiile vor crește în timp prin acumulare.

Cantități mici de PFAS, deși nu sunt dăunătoare în sine, se pot adăuga la încărcătura chimică deja prezentă în organism”, a spus dr. Groffen.

Cercetătorii nu au investigat dacă PFAS s-ar scurge din paie în lichide, dar au concluzionat că aceste paie „ecologice” pe bază de plante nu sunt neapărat o alternativă mai durabilă la paiele de plastic, deoarece pot fi considerate o sursă suplimentară. de expunere la PFAS la oameni și mediu.

Cea mai durabilă alternativă pare să fie constituită de paiele din oțel inoxidabil”, au remarcat cercetătorii. „[Acestea] pot fi reutilizate, nu conțin PFAS și pot fi reciclate în totalitate. ”

Sursa: Additivi Alimentari și Contaminanți „Evaluarea substanțelor poli- și perfluoroalchilice (PFAS) în paiele de băut disponibile comercial folosind abordări de screening țintite și suspicionări”, publicat online 24 august 2023, DOI: https://doi.org/10.1080/19440049.2023.22., Autori: Pauline Boisacq, Maarten De Keuster, Else Prinsen, Yunsun Joeng, Lieven Bervoets, Marcel Eens, Adrian Covaci, Tim Willems și Thimo Groffen.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Modelul de microbiom AI „geamăn digital” poate prezice neurodezvoltarea sugarului

Un nou instrument de inteligență artificială generativă (AI) care modelează microbiomul sugarului poate fi folosit pentru a prognoza care...

Euro și JO: Cum se pregătește industria F&B pentru o vară sportivă

Cu Euro 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris la doar câteva săptămâni distanță, Europa se pregătește pentru o...

Prezență românească la târgul Seoul Food & Hotel 2024, în Coreea de Sud

Ceaiurile românești de plante și fructe au ajuns și în Extremul Orient. Firma Kalpo SRL a fost prezentă la...

IBA București deschide un punct de lucru în regiunea Centru

Punctul de lucru al IBA București din regiunea Centru este rezultatul parteneriatului institutului cu ASIMCOV. Pe 11 iunie, la Incubatorul...

Emulgatorii cresc riscul de diabet?

Emulgatorii se găsesc într-o gamă întreagă de alimente, inclusiv în iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și chiar în...

Reacția Chinei față de tarifele la automobile electrice le dă fiori producătorilor europeni de lactate şi carne de porc

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc,...

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

Suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes a unor loturi de file de somn, la Kaufland

Retailerul Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui, cu scopul de a capta atenţia publicului...

Perspectivele pentru sucul de portocale sunt „provocatoare” pe fondul marjelor strânse și al competiției cu alte băuturi răcoritoare

Lunile următoare nu vor fi ușoare pentru producătorii de sucuri de portocale, obligați să mențină prețurile ridicate ale produselor....

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază căi concrete pentru a ajuta companiile agroalimentare să găsească modalități...

Cacao: o scădere înșelătoare a prețurilor?

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă