facebook
Friday, September 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
SigurantaOMS clasifică aspartamul drept „posibil cancerigen”, dar sigur de...

OMS clasifică aspartamul drept „posibil cancerigen”, dar sigur de consumat în limitele zilnice furnizate de ghiduri

-

Aspartamul este un îndulcitor popular ce înlocuiește zahărul și este utilizat în produse precum Diet Coke, Fanta și guma de mestecat Mars Extra. Îndulcitorul popular este „posibil cancerigen”, conform Organizației Mondiale a Sănătății, care a reafirmat, de asemenea, că este sigur de consumat în limitele de utilizare permise în prezent.

Aspartamul este un îndulcitor nenutritiv, popular folosit de multe industrii, inclusiv de alimente și băuturi. Fiind de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, aditivul ajută produsele populare precum Diet Coke, Fanta și guma de mestecat Mars Extra să își scadă conținutul de zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat siguranța consumului de aspartam în două moduri. În primul rând, pentru a determina dacă îndulcitorul popular poate provoca daune potențiale oamenilor; și în al doilea rând să identifice riscul asociat aspartamului la nivelurile de consum observate în viața reală. Pe 14 iulie, rezultatele evaluării au devenit disponibile.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat aspartamul drept „posibil cancerigen”, în timp ce Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) nu a găsit nicio dovadă convingătoare că aspartamul dăunează atunci când este consumat în conformitate cu regulile de aport zilnic existente.

Aspartamul este „posibil cancerigen pentru oameni”

Clasificarea IARC a aspartamului (2B) se bazează pe dovezi limitate de cancer la om – în special pentru carcinomul hepatocelular, un tip de cancer la ficat.

IARC a evaluat trei studii epidemiologice, cuprinzând patru eșantioane mari din SUA și UE, care au examinat consumul de băuturi îndulcite cu aspartam.

„Toate cele trei studii au fost studii prospective de cohortă, de înaltă calitate, care au controlat mulți factori potențiali”, a explicat dr. Mary Schubauer-Berigan de la programul IARC Monografii, în timpul unei conferințe de presă săptămâna aceasta. În toate studiile, s-au observat asociații pozitive între băuturile îndulcite artificial și cancerele hepatice.

Dar, în ciuda acestor constatări pozitive „consistente”, grupul de lucru a concluzionat că șansa, părtinirea și confuzia nu pot fi excluse. Astfel, IARC a concluzionat că dovezile sunt limitate.

Grupul de lucru a concluzionat, de asemenea, că există dovezi limitate de cancer la animalele de experiment, pe baza unui set de studii la șoareci și șobolani, precum și pe dovezi mecanice limitate că aspartamul prezintă caracteristici cheie ale agenților cancerigeni (cum ar fi inducerea stresului oxidativ, inflamația cronică sau moartea celulei).

Nu toți sunt de acord cu concluziile IARC. În SUA, Food and Drug Administration (FDA) a luat public poziție pentru a-și arăta dezacordul său cu concluzia IARC, că aceste studii susțin clasificarea aspartamului ca posibil cancerigen pentru oameni.

„Oamenii de știință FDA au revizuit informațiile științifice incluse în revizuirea IARC în 2021, când au fost puse la dispoziție pentru prima dată și au identificat deficiențe semnificative în studiile pe care s-a bazat IARC”, a remarcat un oficial FDA.

Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA), care reprezintă furnizorii și utilizatorii de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii/fără calorii, cum ar fi aspartamul, a subliniat că IARC nu este un organism de siguranță alimentară. Deoarece clasificarea sa „posibil cancerigenă” 2B nu ia în considerare nivelurile de aport și nici riscul real, o analiză IARC este „mult mai puțin” cuprinzătoare decât cea efectuată de organismele de siguranță alimentară, a remarcat ISA.

„Pentru a pune acest lucru în context, clasificarea 2B a IARC pune aspartamul în aceeași categorie cu kimchi (varză murată picantă coreeană) și alte legume murate. IARC ar fi primul care spune că nu sugerează oamenilor să înceteze să mai folosească kimchi la mese.”.

Aspartamul este sigur atunci când este consumat în conformitate cu regulile

Aportul maxim acceptabil de aspartam este de 40 mg per kilogram de greutate corporală. Pentru un adult mediu care cântărește 70 kg, asta se traduce în aproximativ 2.800 mg de aspartam pe zi.

În sucuri, conținutul de aspartam se află adesea între 200-300 mg per cutie sau doză. Prin urmare, un adult mediu ar trebui să consume între 9-14 doze pentru a atinge această limită superioară. Aceasta este cantitatea de aspartam pe care OMS a reafirmat-o astăzi că este sigură pentru consumul uman.

Pentru a ajunge la această concluzie, JECFA a luat în considerare dovezile privind riscul de cancer la animale și om. Dovezile care sugerează o asociere între consumul de aspartam și riscul de cancer la om „nu sunt convingătoare”, ni s-a spus.

Studiile epidemiologice la oameni au găsit unele efecte asupra diabetului de tip 2 și a cancerului, în special cancerul hepatocelular, cancerul de sân și limfomul, dar este posibil ca alte efecte să influențeze rezultatele, a explicat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție și Siguranță Alimentară la OMS.

Agenția ONU solicită studii mai bune cu o perioadă de urmărire mai lungă și chestionare alimentare repetate în eșantioanele de stusiu existente. „Avem nevoie de studii controlate randomizate, inclusiv studii ale căilor mecaniciste relevante pentru reglarea insulinei, sindromul metabolic și diabetul zaharat, în special în ceea ce privește carcinogenitatea”, a spus dr. Moez Sanaa, șeful OMS al unității de standarde și consiliere științifică pentru alimentație și nutriție.

Constatările JECFA înseamnă că industria nu ar trebui să se aștepte la nicio modificare a aportului maxim acceptabil de aspartam și, prin urmare, a formulărilor produselor.

OMS „cu siguranță” nu recomandă producătorilor sau autorităților să retragă produsele de pe piață, a subliniat dr. Branca în timpul conferinței de presă. Deși au fost identificate unele probleme de sănătate în studii, acestea nu au fost făcute cu suficientă coerență sau claritate pentru a introduce modificări ale limitelor de consum în ghidurile existente privind aportul zilnic, a explicat el.

Deci, dacă este sigur de consumat, poate fi folosit aspartamul pentru controlul greutății?

La începutul acestui an, OMS a publicat un ghid care face recomandări împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (cum ar fi aspartamul) pentru a controla greutatea corporală sau a reduce riscul de boli netransmisibile.

Recomandarea a venit după ce o revizuire sistematică a dovezilor disponibile a sugerat că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu oferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Analiza sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor fără zahăr, cum ar fi riscul crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți. Acest lucru îi pune pe consumatorii care doresc să reducă greutatea corporală într-un punct dificil. Dacă vă confruntați cu decizia de a cumpăra și consuma o Cola care conține îndulcitori sau o Cola care conține zahăr, alegerea corectă poate să nu fie evidentă.

„Cred că ar trebui luată în considerare o a treia opțiune, care este să bei apă în schimb și să limitezi consumul de produse îndulcite”, a spus dr. Branca. „Acest lucru este deosebit de important pentru copiii mici care vor fi expuși suficient de devreme pentru a-și adapta gustul și apoi vor fi, practic, pe calea de a continua să consume produse îndulcite.

„Există alternative care nu conțin nici zaharuri libere, nici îndulcitori și ar trebui să fie produsele preferate de consumatori. ”

Organizația de consumatori Foodwatch este de acord. „Conținutul de zahăr din alimente și băuturi ar trebui să scadă, dar pur și simplu înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu este o soluție. OMS sfătuiește împotriva îndulcitorilor fără zahăr pentru a vă controla greutatea”, a spus liderul campaniei internaționale Frank Lidner.

Industria are o altă viziune. Comentând revizuirea JECFA care reafirmă siguranța aspartamului, Consiliul de Control al Caloriilor – care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii – a spus că a afirma altfel ar fi „înșelător, inexact și dintr-un impuls de teamă” pentru cei aproape 540 de milioane de oameni la nivel global care trăiesc cu diabet și milioane de alții care își gestionează greutatea corporală care se bazează pe și/sau aleg produse care conțin îndulcitori fără calorii, cum ar fi aspartamul.

ISA consideră, de asemenea, că atunci când sunt utilizați ca parte a unei diete echilibrate, îndulcitorii săraci/fără calorii, cum ar fi aspartamul, pot fi utilizați pentru a promova obiectivele de sănătate publică privind reducerea aportului de zahăr și, în cele din urmă, pot ajuta la gestionarea greutății și a diabetului.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Murfatlar vinul – partener al RO.aliment SHOW 2023

Vinul Murfatlar, născut din pământurile bogate ale Dobrogei, se alătură în calitate de partener, evenimentului RO.aliment SHOW, ediția 7,...

Five Continents Group Botoșani – partener de tradiție al RO.aliment SHOW

Compania Five Continets Group Botoșani – unul dintre cei mai mari procesatori de lactate din România a răspuns și...

Puratos România principalul jucător din sectorul de ingrediente pentru industria de panificație este partener Ro.aliment Show 2023

Puratos România, filiala liderului global în producția de ingrediente pentru industriile de brutărie, patiserie-cofetărie şi ciocolaterie este este partener...

Păstrarea proprietaților naturale ale alimentelor – studiu de caz adaptat industriei cărnii | AROMA+ insprație pentru calitate

Experiența SIAD în domeniul ambalării alimentelor în atmosfera protejată face ca AROMA+ să fie cea mai recomandată soluție pentru...

Zeelandia România – produse inovatoare bazate pe experiență globală

Zeelandia România, unul dintre cei mai importanți furnizori și producători de ingrediente din România pentru sectorul de panificație, patiserie...

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Despre legea cărnii, măsurile tranzitorii adoptate în domeniul enzimelor alimentare și intenția de reglementare a culturilor microbiene

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii și vicepreședinte al Federației Europene a Industriei Cărnii - CLITRAVI...

Știrile ultimelor 7 zile

Five Continents Group Botoșani – partener de tradiție al RO.aliment SHOW

Compania Five Continets Group Botoșani – unul dintre cei...

Păstrarea proprietaților naturale ale alimentelor – studiu de caz adaptat industriei cărnii | AROMA+ insprație pentru calitate

Experiența SIAD în domeniul ambalării alimentelor în atmosfera protejată...

Zeelandia România – produse inovatoare bazate pe experiență globală

Zeelandia România, unul dintre cei mai importanți furnizori și...

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Despre legea cărnii, măsurile tranzitorii adoptate în domeniul enzimelor alimentare și intenția de reglementare a culturilor microbiene

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii și vicepreședinte al Federației Europene a Industriei Cărnii - CLITRAVI...

Echipa Albalact participă cu stand de degustare la RO.aliment SHOW 2023

Albalact, unul dintre cei mai mari investitori și dezvoltatori industriali din țară este partener al RO.aliment SHOW 2023, eveniment...

UPDATE PROGRAM RO.aliment SHOW 2023

Ultimele 2 zile de înscriere la RO.aliment SHOW 2023, 25-27 septembrie, Sebeș. Te invităm să îți rezervi locul în...

Medii de cultură deshidratate și suplimente selective, discuri pentru antibiogramă, teste rapide de identificare biochimică, prin AMS 2000

Compania AMS 2000 este o firmă de prestigiu pe piața românească înființată în anul 1997, care oferă soluții complete...

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat ar putea fi extinsă

Oficialii guvernului vor purta discuții cu operatorii economici din domeniu cu privire la extinderea listei cu produse cu adaos...

Sistemul de Garanție Returnare ar putea fi amânat până în primăvară

Cei care se ocupă de implementare cer încă trei luni de grație, deși programul trebuia să debuteze pe 30...

Seară specială de degustare profesională la RO.aliment SHOW 2023

Dana Pop - Wine Doctor, degustător profesionist de vinuri, brânzeturi și salamuri, membru în jurii naționale și internaționale la...

Universitatea Vermont din Burlington: Înlocuirea a cel puțin 50% din carne și lapte cu analogi pe bază de plante ar putea influența clima

Acest lucru va duce la o reducere a emisiilor de CO2 asociate agriculturii cu o treime și, de asemenea,...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă