facebook
Friday, June 14, 2024
SiguranțăOMS clasifică aspartamul drept „posibil cancerigen”, dar sigur de...

OMS clasifică aspartamul drept „posibil cancerigen”, dar sigur de consumat în limitele zilnice furnizate de ghiduri

-

Aspartamul este un îndulcitor popular ce înlocuiește zahărul și este utilizat în produse precum Diet Coke, Fanta și guma de mestecat Mars Extra. Îndulcitorul popular este „posibil cancerigen”, conform Organizației Mondiale a Sănătății, care a reafirmat, de asemenea, că este sigur de consumat în limitele de utilizare permise în prezent.

Aspartamul este un îndulcitor nenutritiv, popular folosit de multe industrii, inclusiv de alimente și băuturi. Fiind de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, aditivul ajută produsele populare precum Diet Coke, Fanta și guma de mestecat Mars Extra să își scadă conținutul de zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat siguranța consumului de aspartam în două moduri. În primul rând, pentru a determina dacă îndulcitorul popular poate provoca daune potențiale oamenilor; și în al doilea rând să identifice riscul asociat aspartamului la nivelurile de consum observate în viața reală. Pe 14 iulie, rezultatele evaluării au devenit disponibile.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat aspartamul drept „posibil cancerigen”, în timp ce Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) nu a găsit nicio dovadă convingătoare că aspartamul dăunează atunci când este consumat în conformitate cu regulile de aport zilnic existente.

Aspartamul este „posibil cancerigen pentru oameni”

Clasificarea IARC a aspartamului (2B) se bazează pe dovezi limitate de cancer la om – în special pentru carcinomul hepatocelular, un tip de cancer la ficat.

IARC a evaluat trei studii epidemiologice, cuprinzând patru eșantioane mari din SUA și UE, care au examinat consumul de băuturi îndulcite cu aspartam.

„Toate cele trei studii au fost studii prospective de cohortă, de înaltă calitate, care au controlat mulți factori potențiali”, a explicat dr. Mary Schubauer-Berigan de la programul IARC Monografii, în timpul unei conferințe de presă săptămâna aceasta. În toate studiile, s-au observat asociații pozitive între băuturile îndulcite artificial și cancerele hepatice.

Dar, în ciuda acestor constatări pozitive „consistente”, grupul de lucru a concluzionat că șansa, părtinirea și confuzia nu pot fi excluse. Astfel, IARC a concluzionat că dovezile sunt limitate.

Grupul de lucru a concluzionat, de asemenea, că există dovezi limitate de cancer la animalele de experiment, pe baza unui set de studii la șoareci și șobolani, precum și pe dovezi mecanice limitate că aspartamul prezintă caracteristici cheie ale agenților cancerigeni (cum ar fi inducerea stresului oxidativ, inflamația cronică sau moartea celulei).

Nu toți sunt de acord cu concluziile IARC. În SUA, Food and Drug Administration (FDA) a luat public poziție pentru a-și arăta dezacordul său cu concluzia IARC, că aceste studii susțin clasificarea aspartamului ca posibil cancerigen pentru oameni.

„Oamenii de știință FDA au revizuit informațiile științifice incluse în revizuirea IARC în 2021, când au fost puse la dispoziție pentru prima dată și au identificat deficiențe semnificative în studiile pe care s-a bazat IARC”, a remarcat un oficial FDA.

Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA), care reprezintă furnizorii și utilizatorii de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii/fără calorii, cum ar fi aspartamul, a subliniat că IARC nu este un organism de siguranță alimentară. Deoarece clasificarea sa „posibil cancerigenă” 2B nu ia în considerare nivelurile de aport și nici riscul real, o analiză IARC este „mult mai puțin” cuprinzătoare decât cea efectuată de organismele de siguranță alimentară, a remarcat ISA.

„Pentru a pune acest lucru în context, clasificarea 2B a IARC pune aspartamul în aceeași categorie cu kimchi (varză murată picantă coreeană) și alte legume murate. IARC ar fi primul care spune că nu sugerează oamenilor să înceteze să mai folosească kimchi la mese.”.

Aspartamul este sigur atunci când este consumat în conformitate cu regulile

Aportul maxim acceptabil de aspartam este de 40 mg per kilogram de greutate corporală. Pentru un adult mediu care cântărește 70 kg, asta se traduce în aproximativ 2.800 mg de aspartam pe zi.

În sucuri, conținutul de aspartam se află adesea între 200-300 mg per cutie sau doză. Prin urmare, un adult mediu ar trebui să consume între 9-14 doze pentru a atinge această limită superioară. Aceasta este cantitatea de aspartam pe care OMS a reafirmat-o astăzi că este sigură pentru consumul uman.

Pentru a ajunge la această concluzie, JECFA a luat în considerare dovezile privind riscul de cancer la animale și om. Dovezile care sugerează o asociere între consumul de aspartam și riscul de cancer la om „nu sunt convingătoare”, ni s-a spus.

Studiile epidemiologice la oameni au găsit unele efecte asupra diabetului de tip 2 și a cancerului, în special cancerul hepatocelular, cancerul de sân și limfomul, dar este posibil ca alte efecte să influențeze rezultatele, a explicat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție și Siguranță Alimentară la OMS.

Agenția ONU solicită studii mai bune cu o perioadă de urmărire mai lungă și chestionare alimentare repetate în eșantioanele de stusiu existente. „Avem nevoie de studii controlate randomizate, inclusiv studii ale căilor mecaniciste relevante pentru reglarea insulinei, sindromul metabolic și diabetul zaharat, în special în ceea ce privește carcinogenitatea”, a spus dr. Moez Sanaa, șeful OMS al unității de standarde și consiliere științifică pentru alimentație și nutriție.

Constatările JECFA înseamnă că industria nu ar trebui să se aștepte la nicio modificare a aportului maxim acceptabil de aspartam și, prin urmare, a formulărilor produselor.

OMS „cu siguranță” nu recomandă producătorilor sau autorităților să retragă produsele de pe piață, a subliniat dr. Branca în timpul conferinței de presă. Deși au fost identificate unele probleme de sănătate în studii, acestea nu au fost făcute cu suficientă coerență sau claritate pentru a introduce modificări ale limitelor de consum în ghidurile existente privind aportul zilnic, a explicat el.

Deci, dacă este sigur de consumat, poate fi folosit aspartamul pentru controlul greutății?

La începutul acestui an, OMS a publicat un ghid care face recomandări împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (cum ar fi aspartamul) pentru a controla greutatea corporală sau a reduce riscul de boli netransmisibile.

Recomandarea a venit după ce o revizuire sistematică a dovezilor disponibile a sugerat că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu oferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Analiza sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor fără zahăr, cum ar fi riscul crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți. Acest lucru îi pune pe consumatorii care doresc să reducă greutatea corporală într-un punct dificil. Dacă vă confruntați cu decizia de a cumpăra și consuma o Cola care conține îndulcitori sau o Cola care conține zahăr, alegerea corectă poate să nu fie evidentă.

„Cred că ar trebui luată în considerare o a treia opțiune, care este să bei apă în schimb și să limitezi consumul de produse îndulcite”, a spus dr. Branca. „Acest lucru este deosebit de important pentru copiii mici care vor fi expuși suficient de devreme pentru a-și adapta gustul și apoi vor fi, practic, pe calea de a continua să consume produse îndulcite.

„Există alternative care nu conțin nici zaharuri libere, nici îndulcitori și ar trebui să fie produsele preferate de consumatori. ”

Organizația de consumatori Foodwatch este de acord. „Conținutul de zahăr din alimente și băuturi ar trebui să scadă, dar pur și simplu înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu este o soluție. OMS sfătuiește împotriva îndulcitorilor fără zahăr pentru a vă controla greutatea”, a spus liderul campaniei internaționale Frank Lidner.

Industria are o altă viziune. Comentând revizuirea JECFA care reafirmă siguranța aspartamului, Consiliul de Control al Caloriilor – care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii – a spus că a afirma altfel ar fi „înșelător, inexact și dintr-un impuls de teamă” pentru cei aproape 540 de milioane de oameni la nivel global care trăiesc cu diabet și milioane de alții care își gestionează greutatea corporală care se bazează pe și/sau aleg produse care conțin îndulcitori fără calorii, cum ar fi aspartamul.

ISA consideră, de asemenea, că atunci când sunt utilizați ca parte a unei diete echilibrate, îndulcitorii săraci/fără calorii, cum ar fi aspartamul, pot fi utilizați pentru a promova obiectivele de sănătate publică privind reducerea aportului de zahăr și, în cele din urmă, pot ajuta la gestionarea greutății și a diabetului.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Modelul de microbiom AI „geamăn digital” poate prezice neurodezvoltarea sugarului

Un nou instrument de inteligență artificială generativă (AI) care modelează microbiomul sugarului poate fi folosit pentru a prognoza care...

Euro și JO: Cum se pregătește industria F&B pentru o vară sportivă

Cu Euro 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris la doar câteva săptămâni distanță, Europa se pregătește pentru o...

Prezență românească la târgul Seoul Food & Hotel 2024, în Coreea de Sud

Ceaiurile românești de plante și fructe au ajuns și în Extremul Orient. Firma Kalpo SRL a fost prezentă la...

IBA București deschide un punct de lucru în regiunea Centru

Punctul de lucru al IBA București din regiunea Centru este rezultatul parteneriatului institutului cu ASIMCOV. Pe 11 iunie, la Incubatorul...

Emulgatorii cresc riscul de diabet?

Emulgatorii se găsesc într-o gamă întreagă de alimente, inclusiv în iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și chiar în...

Reacția Chinei față de tarifele la automobile electrice le dă fiori producătorilor europeni de lactate şi carne de porc

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc,...

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

Suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes a unor loturi de file de somn, la Kaufland

Retailerul Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui, cu scopul de a capta atenţia publicului...

Perspectivele pentru sucul de portocale sunt „provocatoare” pe fondul marjelor strânse și al competiției cu alte băuturi răcoritoare

Lunile următoare nu vor fi ușoare pentru producătorii de sucuri de portocale, obligați să mențină prețurile ridicate ale produselor....

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază căi concrete pentru a ajuta companiile agroalimentare să găsească modalități...

Cacao: o scădere înșelătoare a prețurilor?

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă