Roatis, ANSVSA: Produsul romanesc poate fi omorat prin lipsa controalelor

0
548
Sursa: antena3.ro

Nu ar trebui sa uitam ca prin control poti dovedi ca produsul romanesc e curat si sanatos. Lipsa controalelor l-ar decredibiliza pe piata.” Interviu cu Radu Roatis presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Reporter RO.aliment: Este sigur produsul romanesc?

Radu Roatis: Da este sigur in masura in care este controlat, pentru ca afirmatia mea este intarita doar de acele produse care sunt supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

RO.aliment:  Doar ele sunt sigure?

R.R. Exista doua tipuri de oameni:

  1. Oameni care pun produse pe piata din unitati autorizate.
  2. Exista entitati inregistrate din punct de vedere sanitar-veterinar si de obicei ele reprezinta acea zona pe non-animal sau pe animal in cantitati mai mici si care se adreseaza unei arii restranse de productie si desfacere. Aici apar de obicei problemele. Nu poti sa produci intr-o zi doar 15 kg de carnati de Plescoi spre exemplu, pe care apoi ii vinzi la piata, pentru ca exista costuri, iar prin vanzarea doar a astfel de cantitati mici nu ti-ai putea acoperi costurile. Si atunci e clar ca ceva nu este in regula.

RO.aliment: Totusi producatorii romani se plang ca sunt mult prea controlati, mai ales in raport cu importatorii…

R.R. Ma intrebati daca avem prea mult control? Nu ar trebui sa uitam ca prin control poti dovedi ca produsul romanesc e curat si sanatos. Produsul romanesc poate fi omorat prin lipsa controalelor, lipsa care l-ar decredibiliza pe piata. Si in plus, si mai grav, in orice tara din lume, prin acorduri si legi acestea nu recunosc siguranta unui produs alimentar, decat dupa ce a fost mai intai controlat de autoritatile din statul de origine. Deci controlul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor a produsele romanesti ajuta la cresterea industriei si la ridicarea micului producator, dand incredere atat in fata consumatorilor romani, cat si in fata celor din afara granitelor tarii. Si va pot da ca exemple telemeaua de Ibanesti si magiunul de Topoloveni.

Va pot da exemple si in sens invers unde incrancenarea si urletele unor producatori puteau sa ne aduca inchiderea accesului pe piata italiana, unde sunt trei milioane de romani. Din cauza unui management defectuos de comunicare, a lipsei de credibilitate institutionala s-a putut realiza un ataca in mod constient, spun eu, al institutiilor statului roman, in fata opiniei publice din Romania si din UE de catre un producator. Si ma refer la Lactate Bradet.

RO.aliment: Cum ati caracteriza performantele ANSVSA in raport cu alte institutii similare din UE?

R.R. Avem unul dintre cele mai bune servicii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Europa. Faptul ca am putut sa aratam in aproximativ 2 zile ca n-am fost noi vinovati in cazul scandalului european al carnii de cal de anul trecut, sau ca acum cativa ani (in 2013, n.r.) in 2-3 zile am putut dovedi ca acuzatiile facute de Autoritatea pentru Alimentatie Publica din Grecia care a informat mass—media ca a descoperit carne de cal, importata din Romania, etichetata drept carne vita, nu erau intemeiate, arata rapiditatea si eficienta cu care lucram. In plus, faptul ca 20 de milioane de oameni mananca de 3 ori pe zi si nu avem cazuri de siguranta alimentara mentionate in presa mondiala arata de asemenea, cum functionam. Stam de asemenea foarte bine la restrangerea incidentei toxiinfectiilor alimentare. Acum doi ani am facut un protocol de colaborare cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). In momentul in care exista un potential pericol fiecare magazin este instiintat in cel mai scurt timp, printr-o alerta RAPIDA. Intr-o zi sau doua putem astfel retrage produsul problema din intreaga retea, de pe teritoriul intregii tari. Vrem insa, sa reducem acest timp de reactie la 4-5 ore.

RO.aliment: Cum doriti sa imbunatatiti activitatea de control sanitar veterinar si de siguranta a alimentelor?

R.R. Cred ca industria romaneasca si consumatorul roman pot sa sprijine produsul romanesc care inseamna siguranta alimentara, salubritate, impozite si locuri de munca. De aceea, noi am initiat si un proiect care se numeste Platforma Nationala de Control, proiect prin care vom verifica falsurile de pe piata. De fapt, era un proiect mai vechi pe care l-am reactivat. Trebuie sa ajungem sa facem analize de laborator si cantitative, dar si calitative. Intentionam sa facem o platforma nationala de control pe scheletul Institutului de Sanatate Publica si Veterinara al Municipiului Bucuresti pe care sa-l transform intr-o institutie europeana de referinta. Are metode acreditate RENAR (adica recunoastere europeana, n.r.), este castigatorul unor teste europene pe diferite tematici si al unui proiect in R. Moldova unde am concurat cu mai multe laboratoare europene si unde Institutul a luat 80 de puncte din 80 din punct de vedere tehnic (la bani am fost insa cei mai scumpi). Aceasta platforma nationala de control dorim sa fie disponibila in fiecare judet si sa fie capabila sa faca determinari in timpul cel mai scurt, adica sa optimizez perioada de raspuns. Dorim spre exemplu, ca un agent economic din Sibiu sa vada cum e analiza sa de la sucursala sa din Ialomita.

De asemenea, dorim ca pentru operatorii economici care doresc sa-si faca auto-control sa optimizam acest proces, astfel incat sa-si poata urmari buletinele de analiza in fiecare stadiu al evolutiei lor; si la sfarsit sa il poata scoate cu semnatura electronica. Acest autocontrol inseamna si credibilitate in fata consumatorului.

Deja am implementat o parte din proiect. De 2 ani lucram la el. Am inceput cu 16 judete si acum l-am extins la nivelul tarii. Exista retea intre laboratoare, iar acum lucram la platforma IT pentru a o face interactiva.

RO.aliment: Multumim pentru informatiile impartasite si sa auzim numai vesti bune de la ANSVSA.