Siguranta alimentara, un subiect pe ordinea de zi la IFT 2016

0
299
ambalaje_peste

Faptul ca suprafetele de productie, fara urma de contaminanti, sunt din ce in ce mai sigure ca urmare a utilizarii noilor materiale pentru acoperirea podelelor, precum si a cresterii utilizarii ambalajelor inteligente au fost doua dintre subiectele de discutii de cel mai mare interes, din cadrul conferintei anuale a Institute of Food Technologists (Institutul de tehnologii alimentare din SUA; IFT, prescurtat in engl.).

Cercetatorii investigheaza tot mai multe materiale care sa fie mai rezistente la bacterii si la alti microbi comparativ cu materialele din prezent ce acopera podeaua spatiilor de productie. Rezultatele cercetarilor au dat deja roade, iar noile materialele vor putea fi disponibile in comert, in cativa ani.

Acoperiri polimerice noi
Julie Goddard, profesor asociat in departamentul de stiinta alimentelor la Universitatea Cornell, a declarat ca producatorii isi dau toata silinta, de cele mai multe ori, pentru a-si mentine propriile facilitati de productie curate, dar solutia consta in crearea de materiale mai putin susceptibile de a gazdui microbi si bacterii. “Am proiectat noi acoperiri polimerice, care pot fi aplicate pe suprafetele de prelucrare a produselor alimentare, care impiedica dezvoltarea microbiana si care pot inactiva de fapt, orice microbi care adera la respectiva suprafata, impiedicandu-le dezvoltarea si stopand potentialul de contaminare al alimentelor, de catre acestea. “

Un singur astfel de material nou actioneaza asupra rezistentei bacteriilor in mai multe moduri diferite, si a fost demonstrat ca a reusit sa inactiveze 99,999% din Listeria monocytogenes, a spus aceasta.

“Echipamentele folosite in liniile de productie alimentara au o ”viata grea”, deoarece acoperirile trebuie sa reziste la operatiuni repetate de curatare prin frecare, la operatiuni repetate de curatare cu substante acide sau caustice si la temperaturi extreme. Alte zone ale fabricii mai putin avute in vedere in cadrul procesului de decontaminare, inclusiv clantele ori butoanele de deshidere de la usi, gurile de aerisire HVAC si canalele de scurgere (locuri unde, de asemenea, se pot adaposti microorganisme) sau echipamentele de manipulare si de recoltare pentru fructe si legume ar putea beneficia de acoperirea cu aceste noi materiale”, a spus Goddard.

Cresterea utilizarii ambalajelor inteligente
Totodata, Claire Sand, profesor adjunct in domeniul ambalajelor de la Michigan State University si proprietar al Packaging Technology & Research, a declarat ca este “doar o chestiune de timp” ca multe alimente diferite sa beneficieze de comercializarea in ambalaje inteligente, arata aceasta in prezentarea sa la eveniment. Aceste tipuri de ambalaje dispun de caracteristici care comunica informatii, cum ar fi termenul de valabilitate, prospetimea si calitate produsului ambalat.

Sand a declarat ca ambalarea inteligenta este deja utilizata la unele medicamente si produse alimentare, dar ca aceste ambalaje vor deveni mult mai raspandite in urmatorii cativa ani, datorita interesului general pentru reducerea risipei de alimente.

Experienta profesionala a dr. Claire Koelsch Sand cuprinde colaborare cu companii precum Gerber, Pillsbury, Kraft Foods si Dominick si cu institute de cercetare din Germania, Columbia si Thailanda.

Indicatorii de evolutie in timp a temperaturii in care a stat produsul sunt deja utilizati la o serie de ambalaje inteligente si pot indica faptul ca la un moment dat temperatura la care a fost tinut produsul a fost una nepotrivita, fapt care a provocat alterarea alimentului respectiv. Senzorii de alterare functioneaza cel mai bine, deoarece acestia masoara gradul de alterare al produselor “, explica Sand. Acestia pot fi integrati in ambalaj pentru a detecta alterarea si pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente, astfel incat un film de ambalare sa-si poata schimba culoarea atunci cand apar anumite reactii chimice, cum ar fi degradarea produselor alimentare, a adaugat ea.

Senzorii de degradare sau de evolutie in timp a temperaturii pot fi, de asemenea, integrati in ambalaje in anumite punte ale acestuia, schimbandu-si culoarea atunci cand produsul nu mai este comestibil, in conformitate cu caracteristicile sale.