Teste pentru detectia antibioticelor in lapte

0
335

In fermele de lactate, antibioticele sunt folosite pentru tratarea animalelor. Cele mai utilizate antibiotice pentru tratarea infectiilor bacteriene, ale mastitei si endometritelor la animalele cu lactatie sunt β-lactamele, tetraciclinele si sulfonamidele.

Antibioticele ies din organismal animalului prin urina, excremente si lapte. Timpul in care un antibiotic persista in lapte depinde de tipul antibioticului, modul aplicarii sale si de animalul in sine. De aceea, este foarte important sa observam cu strictete perioada recomandata in care nu se poate folosi laptele de la animalul bolnav, in fabricarea lactatelor.

Prezenta antibioticelor in lapte este una dintre cele mai serioase probleme ale industriei lactatelor.

Cand laptele cu reziduuri de antibiotice se proceseaza, calitatea produselor lactate devine mai proasta, procesul de coagulare se intrerupe, lucru care duce la mari pierderi economice
Prezenta antibioticelor in lapte afecteaza dezvoltarea bacteriilor din acidul lactic si a fermentatiei acidului lactic. Aceasta influenta depinde de tipul si de cantitatea de lapte, de tipul si tulpina micro-organismului.

Pe de alta parte, microflora non-lactica tolereaza mai bine substantele antibiotice. De aceea, atunci cand coagularea este intarziata cu mai mult de 3-4 ore, iaurtul rezultat va avea multe lipsuri. De cele mai multe ori, coagularea va fi blanda si incompleta, vor aparea bule, consistenta va fi aproape lichida. Cand fermentatia este inceata, coliformele se formeaza si gazul eliberat de ele vor da o consistenta apoasa iaurtului Intr-un process de fermentatie incet, procesatorul va creste temperatura, lucru care nu va accelera procesul acidului lactic si va dezvolta coliforme sau bacterii de putrezire, microorganisme care depind unele de altele.

Testele rapide de detectare a antibioticelor arata prezenta sau absenta antibioticelor in lapte in cateva minute. Laptele trebuie sa fie testat la ferma sau la centrele de colectare a laptelui. Daca testele sunt negative, laptele este descarcat. Daca rezultatul este pozitiv, laptele este depozitat separat, fiind unul cu riscuri.

Testele de antibiotice sunt folosite inca o data – inainte ca laptele sa intre in ciclul de productie.

Ce reprezinta testele pentru detectia antibioticelor?
Testele sunt formate dintr-o banda de test si o microalveola. La fundul alveolei se gaseste un reactiv, si dupa adaugarea laptelui si a unui scurt ciclu de incubatie, laptele reactioneaza la reactiv.

Cand punem banda de test in microalveola, zonele de prindere de pe banda de test vor detecta prezenta sau absenta antibioticelor in lapte. Comparati culoarea liniei de test cu culoarea liniei de control.

• Testul se face foarte usor – se poate face la ferma sau la centrele de colectare;
• Toate tipurile de lapte – vaca, oaie, capra, bivolita;
• Cu o singura analiza puteti gasi doua sau trei grupe de antibiotice in acelasi timp, depinzand de testul folosit.

INFORMATII la:

BIOTREND PLUS SRL

Adresa: Bucuresti, Sector 6, bd. General Vasile Milea, nr. 9, bl.A, sc.E, et.1, ap. 56
Tel/Fax.:+4021 411.42.28
Mobil: +40 733 961141, +40720 067212

www.biokom-trend.com