Home Actualitate ACEBOP: De la 60% achiziții intracomunitare pe carne de porc, vom ajunge...

ACEBOP: De la 60% achiziții intracomunitare pe carne de porc, vom ajunge la 70-80% în decembrie

0

Evoluția negativă a pestei porcine africane în România va duce la o creștere a prețului de carne de porc în țara noastră, titrează Adevărul.

Numărul focarelor a urcat la 451, din cauza nerespectării regulilor de prevenție de către crescătorii de animale, spun reprezentanții Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Peste jumătate de milion de porci au fost sacrificați în România de la apariția bolii, din iulie 2017 și până acum.

„Ne confruntăm cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evoluează nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi uciși. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comercianții mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun”, a declarat Mary Pană, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.

Prețul cărnii de porc va crește și din cauza majorării prețului la furaje.

„Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a mai precizat Mary Pană.

Context

Pesta porcină nu este periculoasă pentru om, dar are un impact economic major. Animalele bolnave trebuie eutanasiate, iar fermele închise temporar.


Sursa: Adevărul

 

Skip to toolbar