ANSES: Nu putem contesta avizul EFSA privind dioxidul de titan (încă), dar industria ar trebui să găsească înlocuitori

0
300

Agenția franceză pentru siguranță alimentară ANSES a declarat că, deși la momentul actual nu se poate contesta aprobarea dată de EFSA pentru utilizarea dioxidului de titan în industria alimentară, îi sfătuiește totuși pe cei din  domeniu să înlocuiască respectivul colorant alimentar alb, cu alternative adecvate.

ANSES, interpelată fiind de către miniștrii francezi ai sănătății, Marisol Touraine, și agriculturii, Stéphane Le Foll, să reevalueze avizul pozitiv dat pentru utilizarea dioxidului de titan, în urma publicării unui studiu, în luna ianuarie a acestui an, studiu care a arătat existența unor probleme de siguranță alimentară, a concluzionat: „[…] Cu toate că rezultatele prezentate în această publicație nu permit ca evaluarea EFSA să fie contestată în acest moment, se evidențiază efecte care nu au fost identificate anterior, în special potențialele efecte cancerigene”.

”Prin urmare, agenția subliniază necesitatea de a efectua, în conformitate cu procedurile detaliate și un calendar care urmează să fie stabilit, studiile necesare pentru a [identifica] efectele asupra sănătății asociate cu aportul aditivului alimentar E 171“.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Cercetări Agronomice din Franța (INRA) a arătat pentru prima dată ”in vivo”, că dioxidul de titan traversează bariera intestinală și trece în fluxul sanguin, ajungând la alte părți componente ale corpului. Ei au descoperit particule de dimensiuni nanometrice în ficatul animalelor, absorbția acestora fiind legată de tulburări ale sistemului imunitar.

Desemnat ca E 171 în Europa, dioxidul de titan (TiO2) este un colorant alimentar utilizat în principal în dulciuri, gumă de mestecat, produse de panificație și sosuri, care conține particule de dimensiuni nanometrice. Acesta oferă un efect de alb, opac sau întunecat în alimente, și este o componentă principală în crema solară, deoarece reflectă lumina UV, precum pasta de dinți și vopseaua.

Totuși Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a ONU l-a clasificat ca fiind un posibil cancerigen uman.

dioxid_de_titan12Nanomateriale oferă o mulțime de aplicații noi în industria alimentară – de exemplu, ele pot face produsele cremoase fără a fi nevoie să creștem conținutul de grăsime, intensifică aromele și arată atunci când produsele alimentare încep să-și modifice caracteristicile organoleptice – dar efectele lor pe termen lung sunt necunoscute.

Dioxidul de titan este unul dintre cele mai comune cinci nanomateriale utilizate în produse de larg consum, inclusiv în produse alimentare, potrivit unui studiu realizat în2012.

Limitarea expunerii la consum

Chiar dacă nu este în măsură să ajungă la o concluzie bazându-se doar pe studiul INRA, reprezentanții ANSES recomandă cu toate acestea, limitarea expunerii consumatorilor, angajaților și mediului prin promovarea în condiții de siguranță de produse care nu conțin nanomateriale și care sunt echivalente în ceea ce privește funcția, eficiența și costurile.

În cazul în care pericolele pentru om sau mediu și sănătate sunt identificate, Agenția recomandă cântărirea folosirii diferiților aditivi, avându-se în vedere utilitatea pentru consumator sau comunitate optându-se pentru introducerea pe piață a unor astfel de produse care conțin nanomateriale, doar în cazul în care s-ar demonstra în mod clar beneficiile lor. De asemenea, ANSES dorește să vadă o consolidare a trasabilității produselor care conțin nanomateriale. „[Aceasta] este esențială pentru activitatea de evaluare a riscurilor, în special prin îmbunătățirea procesului de raportare implementat sub portalul național R-nano, pentru a oferi o descriere mai bună a nanomaterialelor introduse pe piață, a utilizărillor lor precise și a expunerilor populației asociate.”

EFSA1Agenția a reamintit despre necesitatea de a dezvolta protocoalele relevante de studiu, de toxicologie, precum și  caracterizarea corespunzătoare fizico-chimică, dar și protocoale detaliate și reproductibile, și studii de expunere pentru a evalua riscurile de sănătate a produselor care conțin nanomateriale.

Alternative

În 2009, furnizorul danez CHR Hansen a dezvoltat un colorant alb natural pe bază de carbonat de calciu,  CapColors White 100 WSS-P, care era prima alternativă non-chimică la dioxidul de titan, disponibil pentru producătorii de dulciuri și guma de mestecat. În 2014, Beneo a lansat un colorant alb, natural, obținut din amidon de orez, care ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a înlocui TiO2, deși la momentul respectiv noul colorant a fost promovat ca ingredient ce oferea o alternativă pentru o ”etichetă curată” (decât ca ingredient  ce oferea o mai mare siguranță alimentară), deoarece permitea producătorilor să înlocuiască E 171 cu amidon de orez, pe etichetă.

Între timp, în 2015, lanțul de cafenele și gustări US Dunkin’ Donuts și-a propus să elimine agentul de albire din zahărul pudră utilizat în gogoșile sale (TiO2).