Apa uzata urbana ar putea ajuta Europa sa se adapteze la consecintele schimbarilor climatice

0
6
promovare

UE a luat masuri pentru a reduce riscul de deficit de apa pentru culturile irigate.

La inceputul acestei saptamani, Consiliul European si-a exprimat pozitia cu privire la un regulament care vizeaza facilitarea utilizarii apelor uzate urbane pentru irigarea agricola.

Regulamentul ofera flexibilitate statelor membre in a alege daca doresc sa utilizeze ape reziduale pentru irigatii – intrucat conditiile geografice sau climatice pot influenta decizia guvernului national de a folosi apa recuperata in anumite zone.

Cerintele stricte privind calitatea apei recuperate si modul in care aceasta este monitorizata sunt, de asemenea, cuprinse in propunerea de act normativ.

Potrivit UE, noile norme vor ajuta Europa sa se adapteze la consecintele schimbarilor climatice.

“Regulamentul, care este pe deplin in concordanta cu economia circulara, va imbunatati disponibilitatea apei si va incuraja utilizarea eficienta a acesteia. Asigurarea disponibilitatii suficiente a apei pentru irigarea campurilor, in special in timpul valurilor de caldura si a secetei grave, ajuta la prevenirea pierderii unor culturi”, a scris Comisia.

Se asteapta ca regulile sa aiba un impact mai mare in regiunile in care cererea de apa depaseste in continuare oferta.

Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a salutat pozitia Consiliului.

“Este logic sa se stabileasca standarde minime armonizate pentru calitatea recuperata a apei si monitorizarea conformitatii, astfel incat fermierii nostri sa poata folosi apa recuperata”, a spus el.

“O parte din acest lucru se refera la invatarea din experienta unor state membre care au reusit sa creeze modele viabile de reutilizare a apei, de zeci de ani”.