Basescu vs. Voiculescu vs. Industria Alimentara

0
807

Sambata, 27 februarie 2016, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu a postat pe pagina proprie de Facebook un indemn pentru ”basisti”, dar nu numai de a nu mai consuma anumite produse care isi fac reclama la Antena 1 si Antena 3, pentru ”a nu mai baga bani in buzunarul turnatorului Voiculescu si al clicii lui de la Antena 3”.

Si desi scopul politicianului este acela de a taia sursele de finantare ale respectivelor televiziuni (care sa nu uitam ca au avut un rol determinant in faptul ca s-a ajuns la condamnarea fratelui sau pentru trafic de influenta), indemnul acestuia (i-as spune mai degraba atac, folosind termeni consacrati de marketing) vizeaza in primul rand vanzarile anumitor produse fabricate si/sau comercializate in comertul cu amanuntul din Romania.

Lupta politica afecteaza si domeniul alimentar.

basescu_declaratie
Facebook

Printre articolele enumerate se numara si ”produsele lactate Zuzu produse (sic) de Albalact”, care este cea mai mare companie din domeniu lactatelor din Romania si care in ciuda faptului ca recent s-a incheiat un acord de vanzare catre grupul francez Lactalis, ramane o companie integral romaneasca (ca actionariat si baza de productie) pana cand tranzactia va fi aprobata de Consiliul Concurentei (CC). Ulterior, in cazul aprobarii de catre CC, se va schimba doar actionariatul, care va deveni strain, dar nu se va muta si baza de productie (oameni, echipamente si utilaje de productie) care va fi de acum incolo tot in Romania. Practic asistam la un indemn contrar celui enuntat de indemnul ”Fabricat in Romania”, slogan care are drept obiectiv cresterea consumului de produse romanesti.

Despre boicotul produselor Zuzu a scris joi si Sebastian Bodu “Si, pentru ca nu le putem boicota pe toate deodata, cineva a avut inspirata idee sa le boicotam pe rand, iar primul produs ales a fost laptele Zuzu, al companiei Albalact. Asadar ii avem, pe de-o parte, pe telespectatorii Antenei 3, carora li s-a cerut, de catre acest post, sa nu schimbe canalul in timpul difuzarii reclamelor si, pe de cealalta parte, pe cei care dezavueaza Antena 3, care nu vor mai cumpara laptele Zuzu. Dupa ce Albalact isi va retrage reclamele de la Antena 3, asa cum e de asteptat, ca efect al acestei campanii, ceilalti clienti vor face cu siguranta acelasi lucru, pentru ca, dupa laptele Zuzu, va urma un alt produs, al altei companii”, a notat Sebastian Bodu.

Internautii au creat si o pagina de Facebook – Obey Antena 3 – in care sunt prezentate brandurile care-si fac reclama la Antena 3.

Problema pe care acesti politicieni si postaci nu o iau in calcul este aceea ca in cazul vanzarilor mai mici ale celor de la Albalact, cei care vor fi cei mai afectati vor fi de fapt cei mai slabi din lant (din punctul de vedere al fortei financiare si a puterii de negociere), respectiv fermierii care au contracte de livrare cu Albalact, deoarece in cazul scaderii vanzarilor, producatorul de lactate va opta fie pentru reducerea profitului, fie pentru reducerea productiei, ultima varianta fiind mai logica, dar si mai vatamatoare pentru cei din lantul alimentar (fermieri, transportatori etc.). Astfel, reducerea productiei Albalact se va rasfrange in colectari maii mici de lapte de la fermieri si intr-un necesar mai mic de mijloace de transport si depozitare a produselor lactate.

Pe de alta parte, exista surse din industria alimentara care spun ca Albalact nu a fost aleasa intamplator in aceasta campanie negativa, avand in vedere momentul ales, respectiv perfectarea tranzactiei cu cei de la Lactalis, dar si vizibilitatea companiei in piata. Aceleasi surse spune totodata si ca, avand in vedere gradul de cunoastere de care se bucura firma in randul consumatorilor, presiunile la care aceasta este supusa de catre mediul politic, acum in an electoral, s-ar vrea si ca un avertisment de genul: ”Daca nu veti sustine platforma noastra politica (financiar), noi avem mijloacele de a va ”plati” aceasta impertinenta.”

Se deschide o ”cutie a Pandorei” periculoasa

Indemnul de acest fel s-ar putea dovedi insa o adevarata ”cutie a Pandorei”. Pentru ca orice politician ar putea sa recurga la o astfel de metoda, indemnandu-si sustinatorii sa nu consume produsele realizate sau comercializate de afacerile contracandidatilor sau ale celor care le furnizeaza acestora fonduri. Si atunci am ajunge la o adevarata paranoia in domeniu.
In plus, efectul ar putea sa fie unul de bumerang, daca romanii informati vor decide sa nu mai ”finanteze” sub nicio forma afacerile politicienilor corupti, refuzand sa cumpere din magazinele detinute de acestia sau sa nu mai achizitioneze produsele rezultatele din afacerile lor.

Suntem curiosi sa vedem daca Consiliul National contra Discriminarii se va autosesiza in acest caz in care persoane publice (fost presedinte al Romaniei, fost ministru de finante) instiga la discriminare pe baza unor convingeri politice.