Harta Turismului Viticol: Afla ce crame isi deschid portile pentru vizitatori

0
424

Numarul cramelor care practica turismul viticol, adica primesc turistii in vizita pentru a prezenta vinurile, podgoriile si povestile din spatele fiecarei etichete a ajuns la 60 in luna august, arata o analiza a CrameRomania.ro si Revino.ro, doua platforme care promoveaza turismul viticol si vinul romanesc.

In total, in Romania sunt peste 140 de crame care produc vin imbuteliat.

In ultimii ani observam ca din ce in ce mai multe persoane aleg sa isi petreaca timpul liber vizitand crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar in momentul de fata persoanele care calatoresc constant il apreciaza cel mai mult. La nivel de pret, valoarea medie pentru o vizita la crama este aproximativ 50 lei/persoana in care sunt incluse 5 vinuri, apa si mici gustari reci precum paine, grisine, branza, mezeluri, fructe proaspete sau uscate”, spune Alina Iancu, fondator ReVino.ro si CrameRomania.ro.

crameChiar daca ritmul de crestere si dezvoltare a turismului viticol este unul incet, sansele ca zonele viticole din Romania sa devina o atractie pentru turisti sunt foarte mari.

Cele mai multe crame adunate in acelasi loc se afla in Muntenia – podgoria Dealu Mare (se desfasoara pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri si o latime intre 3 si 12 kilometri), urmata de Oltenia – podgoria Dragasani.

In zonele unde cramele nu sunt comprimate ca numar, peisajele locale, povestile din spatele cramelor, dar si implicarea personalului sunt factori care atrag turistii care se intorc de mai multe ori in locurile vizitate si recomanda mai departe cunoscutilor experientele traite. De exemplu, in Transilvania distantele dintre crame sunt mari, dar de la o locatie la alta pot fi vizitate atractiile zonei, precum satele sasesti, bisericile fortificate sau salina Turda”, a mai spus Alina Iancu.

La nivel de cazare, in functie de capacitatea fiecarei crame pot fi cazate de la 2 pana la 55 persoane, dar exista si locatii unde turistii nu pot ramane peste noapte. In aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile si hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de catre furnizorii de servicii.