Piata berii a crescut in volum cu 6,5% in 2015

0
1713
pahar1

Volumul pietei berii a atins 15,8 milioane hl in 2015, in crestere cu 6,5% fata de cel inregistrat in anul precedent, conform unui comunicat de presa al Asociatiei Berarii Romaniei. Nivelul consumului pe cap de locuitor a urcat la 80 l in 2015, de la 74 l in 2014.

Contextul favorabil creat la nivelul intregii tari anul trecut, printr-o evolutie pozitiva a indicatorilor economici ai Romaniei, si-a pus indiscutabil amprenta asupra vietii de zi cu zi a romanilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Astfel, mai multi romani au ales sa savureze o bere in momentele placute petrecute alaturi de cei dragi. Dupa un prim semestru 2015 care ne indica o evolutie pozitiva a pietei, rezultatele finalului de an ne-au confirmat asteptarile.

a declarat Igor Tikhonov, Presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Productia de bere ramane unul dintre factorii importanti in generarea cresterii economice la nivelul Romaniei, in special datorita caracterului sau national: peste 97% din berea consumata in Romania este produsa local, iar peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din Romania. Ca o consecinta imediata a acestui fapt, la nivelul intregii tari, sectorul berii genereaza, direct si indirect, peste 84.900 locuri de munca.

Anul trecut a constituit o baza solida pentru piata berii. Speram ca aceasta sa permita sectorului berii sa aiba in continuare o contributie sustinuta la economia Romaniei. Berea trebuie sa ramana un element cheie, atat in generarea de crestere economica, cat si in completarea momentelor placute pe care le petrecem alaturi de cei dragi,

a adaugat Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

CASETA-Piata berii in 2015

Investitii: eforturile investitionale ale membrilor Asociatiei au fost aproape constante de-a lungul timpului, in 2015 acestea ridicandu-se la 55,5 milioane Euro. Pana in prezent, investitiile cumulate realizate de membrii Asociatiei au atins un total de 1,35 miliarde Euro.
Importuri: in 2015, importurile au scazut cu 0,1 milioane Hl fata de 2014, atingand 0,35 milioane Hl, astfel mentinandu-se la nivelul de sub 3% din piata.
Exporturi: in ceea ce priveste exporturile, acestea au inregistrat o usoara crestere, de 0,2 milioane Hl fata de anul anterior, atingand 0,5 milioane Hl.
Numar de angajati: numarul de angajati ai companiilor producatoare de bere membre ale Asociatiei a ramas la un nivel aproximativ constant fata de anul anterior, in 2015 atingand 3.700 de persoane.

Despre Asociatia Berarii Romaniei

Asociatia Berarii Romaniei este constituita din sase producatori importanti de bere din Romania: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES si MARTENS, alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza peste 80% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE HAMEI.

Cele sase companii membre ale Asociatiei asigura aproximativ 3.700 de locuri de munca in cadrul celor douasprezece fabrici de bere, dintre care doua microberarii. Unitatile de productie ale membrilor Asociatiei sunt situate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Pantelimon, Timisoara, Buzau, Brasov si Galati, iar cele doua microberarii sunt situate in Cluj-Napoca si Timisoara.