facebook
Tuesday, March 5, 2024
ActualitateAnaliza reglementărilor cărnii cultivate (partea 1): Ce funcționează în...

Analiza reglementărilor cărnii cultivate (partea 1): Ce funcționează în Europa și Israel și ce nu?

-

Uniunea Europeană și Israelul sunt ambele cunoscute pentru ecosistemele lor înfloritoare de carne cultivată, dar niciunul nu are produse pe piață. Obținerea autorizației înainte de introducere pe piață pentru a pune carnea cultivată în farfuriile consumatorilor oamenilor nu este o sarcină ușoară. Cu diferite zone geografice care gestionează procesul de reglementare în moduri proprii, unice, analizăm modul în care aceste reglementări funcționează în UE și Israel și ne întrebăm cum ar putea fi îmbunătățite aceste sisteme.

Carnea de cultură – altfel cunoscută sub denumirea de carne cultivată în laborator sau pe bază de celule – este produsă din celule animale reale care sunt crescute și aranjate într-o structură similară cu țesuturile animale. Produsele din carne cultivată sunt concepute pentru a imita profilurile senzoriale și nutriționale ale omologilor lor convenționali, fără sacrificare.

Primul burger de carne cultivat a fost produs în 2013, dar abia la sfârșitul anului 2020 un produs din carne pe bază de celule a intrat oficial pe piață, în Singapore. De atunci, un alt produs de pui cultivat a finalizat cu succes o evaluare a siguranței înainte de introducerea pe piață în SUA, dar sunt necesare mai multe controale de reglementare înainte de comercializare.

Alte două regiuni sunt binecunoscute pentru ecosistemele lor înfloritoare de carne cultivată – Uniunea Europeană și Israel – dar niciuna nu a scos produse pe piață. Cum funcționează aceste sisteme? Și ce trebuie schimbat pentru a obține carne cultivată în farfuria consumatorilor?

Procesul de avizare israelian ca acela din Singapore, dar cu mai puține progrese

Israelul este un focar al activității legate de carnea cultivată; trei dintre primele opt companii de carne cultivată din lume provin din țara din Orientul Mijlociu: Aleph Farms, SuperMeat și Believer Meat (fostă Future Meat Technologies).

Potrivit lui Ambika Hiranandani, consilier juridic, specialist în politici și parteneriate pentru companiile alternative de proteine și absolvent al Good Food Institute (GFI), mai multe companii au depus deja dosare pentru avizare, dar niciunul nu a fost aprobat până acum. Acesta nu este un semn că procesul de reglementare al Israelului este slab, de fapt, Hiranandani a lăudat structura de reglementare a Israelului pentru că a numit o persoană din cadrul guvernului responsabilă cu gestionarea depunerilor de dosare. O structură similară a fost implementată în Singapore.

„Există asemănări între modelele din Singapore și Israel. Chiar dacă Israelul nu a dat încă aprobarea de reglementare nimănui, [vorbim de carnea cultivată] se încadrează în cadrul alimentar nou [și va pentru a lansa un astfel de produs pe piață va fi nevoie de o autorizație premergătoare introducerii în consum]. Au un singur punct de contact care lucrează la asta, dar nu au mers atât de departe ca în Singapore. ”

Din perspectiva lui Madeline Cohen, un avocat senior în probleme de reglementare la GFI, guvernul israelian este încă în proces de a determina exact cum vor arăta evaluările de siguranță pentru carnea cultivată. Dar există voință acolo de a realiza un astfel de proces.

În septembrie anul trecut, de exemplu, Ministerul israelian al Sănătății a colaborat cu Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru a reuni cercetători și a dezvolta „diverse aspecte” referitoare la carnea și produsele lactate cultivate, inclusiv siguranța alimentară și reglementarea, ni s-a spus. „În ultimii ani, au convocat mese rotunde similare pentru a reuni experții și pentru a se gândi la ceea ce ar trebui inclus în evaluările privind siguranța [cărnii cultivate]. ”

Unde exact se află Guvernul în acest proces este incert, deoarece încă nu a publicat ghiduri privind reglementarea specifică cărnii de cultură. Cu toate acestea, este posibil ca o astfel de documentație să fie în curs de elaborare, ceea ce ar ajuta companiile să știe exact ce ar trebui să facă și ce anume va analiza Serviciul Național de Control al Alimentelor atunci când ia decizii de autorizare înainte de introducerea pe piață.

Cert este că Israelul a fost printre țările lider în ceea ce privește finanțarea cărnii cultivate. Chiar anul trecut, Autoritatea pentru Inovare din Israel a acordat 18 milioane de dolari (16,7 milioane de euro) unui nou consorțiu israelian pentru dezvoltarea cărnii cultivate. „Țara este cu siguranță foarte interesată să fie un lider în acest segment. ”

UE un „proces mai lent”, cu consultare

UE, pe de altă parte, este renumită pentru procesul său de reglementare strict și de lungă durată pentru Novel Foods, despre care unii estimează că ar putea dura cu ușurință cel puțin nouă luni și chiar până la 18 luni sau mai mult. Totuși, acest lucru nu a fost încercat încă și în cazul cărnii de cultură, deoarece FoodNavigator nu știe ca o companie să fi depus un dosar alimentar nou privind carnea pe bază de celule către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceasta nu reflectă dimensiunea ecosistemului de carne cultivată din Europa, care este înfloritor. Europa găzduiește o serie de producători de carne cultivată, inclusiv Mosa Meat și Meatable în Țările de Jos, Biotech Foods, deținută de JBS, în Spania și Gourmey în Franța, printre altele.

Un aspect pozitiv evident în ceea ce privește procesul de reglementare al UE pentru produsele din carne cultivată este faptul că reglementările se aplică: legea privind alimentele noi este bine stabilită, fiind în vigoare din 1997. De atunci, EFSA lucrează prin autorizații pentru alimente noi pentru alte tipuri de alimente. produse, dar Cohen de la GFI este îngrijorat că au loc „consultări limitate” între EFSA și companii înainte de autorizarea dosarului. Acesta ar putea fi motivul pentru care o companie de carne cultivată nu a prezentat încă un dosar, a sugerat ea. „Aceasta poate lăsa lucrurile puțin mai ambigue, în comparație cu locuri precum Singapore sau SUA, unde există mai multe oportunități de consultare [cu autoritățile de reglementare] la începutul procesului. ”

O altă complicație pentru companiile care doresc să comercializeze produse din carne pe bază de celule în Europa constă într-un pas suplimentar stabilit de Comisie. În termen de șapte luni de la data publicării avizului EFSA, Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje trebuie să voteze asupra implementării acestuia în dosarul privind alimentele noi. Dacă votul este favorabil, produsul poate fi introdus în mod legal pe piața UE. Acesta este un „pas complicat”, a explicat Cohen.

„Treci mai întâi prin EFSA, apoi prin vot. Deci, se estimează că procesul va dura mai mult. Evaluarea EFSA a durat mult timp cu alte produse alimentare noi, în trecut, așa că nu este clar cât timp va dura de la momentul în care o companie depune un dosar de carne cultivată până la momentul în care EFSA ia o decizie finală și apoi Comisia votează, pe acea decizie … Cu siguranță pare un proces mai lent și nu există atât de multă claritate pentru companii cu privire la ceea ce trebuie să ofere, având în vedere procesul limitat de consultare înainte de intrarea pe piață. ”

Poate Europa să ia ceva învățături de la Israel?

Principala recomandare a lui Cohen pentru factorii de decizie din UE este de a sublinia nevoia de transparență în procesul de aprobare și de a se asigura că consultarea înainte de piață este disponibilă cu ușurință.

„Există disponibilitate limitată pentru a face acest lucru, dar să fie clar pentru companii ce trebuie să trimită din timp [este important]”, a spus ea pentru FoodNavigator. Furnizare către companii a unor termene ca „idee generală” ar putea fi, de asemenea, utilă.

Cohen consideră că acest lucru ar putea încuraja o atenție mai mare pentru piața UE din partea companiilor de carne cultivată. „De înțeles, companiile ar putea dori să caute mai întâi aprobarea în locurile în care sunt mai sigure de timpul în care ar putea să intre pe piață. Ar putea fi mai riscant [pentru companie] dacă acest proces se prelungește… ”

Pentru Hiranandani, UE poate învăța multe din alte zone geografice – în special Israel, Singapore și Regatul Unit – unde guvernele au implementat un „punct unic de contact” pentru a primi oferte de alimente noi.

Acesta este un lucru care lipsește în Uniunea Europeană. ”

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă