Guvernul slovac vrea o lege pentru mentionarea originii carnii de pui

0
449

Intr-o incercare de a stimula consumul de carne de pasare din productia nationala, ministerul slovac al agriculturii a inaintat o propunere de lege care prevede ca restaurantele sa fie obligate sa-si informeze clientii cu privire la originea carnii de pasare pe care o servesc.

Proiectul de lege vine ca raspuns la concluziile recente de la Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Slovacia (Unie hydinárov Slovenska – UHS), care au aratat ca in prezent, carnea de pasare locala reprezinta doar 38% din oferta lanturilor de retail ce opereaza pe piata slovaca si mai putin de 10% din carnea de pasare servita de restaurantele locale, se precizeaza intr-un comunicat al agentiei locale de stiri TASR. Marile lanturi de magazine controleaza aproximativ 90% din piata de retail a Slovaciei, fapt care limiteaza accesul consumatorilor la produsele locale din carne, se arata intr-o declaratie a UHS.

“Anul trecut s-a inregistrat o tendinta pozitiva in ceea ce priveste productia de carne de pasare si oua,” a declarat Daniel Molnar, presedinte al UHS, in cadrul unei recente conferinte de presa. “Am raportat o usoara crestere in comparatie cu anul anterior, dar totusi, aceste rezultate nu se poate compara rezultatele de dinainte de 2005 si de dinaninte de aderarea [Slovaciei] la Uniunea Europeana.”

Productia slovaca de carne de pasare

In 2015, crescatorii slovaci de pasari de curte au raportat un volum al productiei de carne de pasare de 95.295 tone, ceea ce a reprezentat o crestere de 4,2%, sau de 3.869 de tone, comparativ cu anul 2014. Cu toate acestea, productia de carne de pasare de anul trecut a reprezentat doar 79% din nivelul din 2005. In 2015, abatoarele slovace a produs 59.069 tone de carne de pasare, in crestere cu 16%, respectiv cu 8.166 de tone, comparativ cu anul anterior. In ciuda evolutiei pozitive raportate, productia de carne de pasare a tarii ramane la un nivel relativ scazut de doar 10,85 kg pe cap de locuitor, nivel care claseaza Slovacia printre cele patru state membre ale UE cu cea mai scazuta productie de carne de pasare, arata Molnar.

“Capacitatea de acoperire a cererii Slovaciei in domeniul productiei de carne de pasare este de numai 54%, ceea ce inseamna ca tara se situeaza in urma multor altor state membre ale Uniunii Europene,” a precizat intr-o declaratie asociatia din domeniu.

Molnar a mai declarat ca, in timp ce cele mai multe restaurante slovace opteaza sa ofere carne de pasare importata, clientilor lor, intre 95% si 100% din punctele de vanzare chestionate sustin ca achizitioneaza carne de pasare de la producatorii locali. Exista doar trei firme de procesare a carnii de pasare active pe piata slovaca, dar exista o multime de companii specializate in achizitionarea de carne de pasare importata, pe o care o reambaleaza si o revand catre comerciantii cu amanuntul de pe piata interna, sub etichete locale. Conform estimarilor UHS, exista in prezent 46 de astfel de firme din Slovacia.

”Infiintata in 1996 si avand sediul in capitala tarii, Bratislava, UHS declara ca reprezinta interesele a 40 de entitati membre care sunt active in industria slovaca a carnii de pasare. Printre acestea se numara Hydina Kubus, Big Dutchman International, Huhtamaki Ceska Republika, Hydina Holding, UBM Agro Slovacia si Ekobauernhof, potrivit datelor publicate de catre asociatie.