Jocurile Olimpice de la Rio ”au stimulat” vanzarile de carne braziliana falsa

0
300

Jocurile Olimpice s-au dovedit a constitui un impuls major pentru vanzarile de carne de vita din Brazilia catre China, dar consumatorii au fost avertizati ca vanzatori de carne de vita fara scrupule falsifica tara de origine, comercializand carnea ca fiind din Brazilia.

Restaurantele si comerciantii din orasele Chinei au vazut o sursa de profit in fervoarea indusa de desfasurarea Jocurilor Olimpice, si au incercat sa o valorizeze prin afisarea unor indemnuri precum “Bucurati-va de Jocurile Olimpice, consumati carne de vita braziliana” sau “Win Olympics Glory, mancati barbecue brazilian”. Dar Administratia Generala a Chinei pentru Controlul Calitatii, Inspectie si Carantina ( AQSIQ) a avertizat ca sub eticheta ” carne de vita braziliana” au aparut si multe falsuri – carnea provenind de fapt fie de la vitele crescute pe plan local, fie din importuri indiene ilegale. In timp ce carnea de vita indiana este interzisa de la comercializare pe piata chineza, din motive sanitar-veterinare (boala limbii albastre), mari cantitati au fost vandute de firme de catering inregistrate sau nu, in mod ilegal.

AQSIQ spune ca si-a sporit controalele legate de circulatia carnii de vita in porturi, piete de gros si la comerciantii cu amanuntul, dar, de asemenea, a trimis o circulara catre mass-media pentru a avertiza consumatorii. Printr-o declaratie, AQSIQ a informat consumatorii ca atunci cand li se pare ceva suspect sa solicite vanzatoriilor de carne de vita documente de import care sa ateste ca ceea ce ei cumpara sau au in farfurie este cu adevarat carne de vita braziliana, importata pe “canale oficiale”.

Autoritatile dintr-unul dintre cele mai importante porturi chineze, Tianjin (de langa Beijing) pretind ca au inregistrat in scriptele lor importuri de 46.500 de tone de carne de vita din Brazilia, in valoare de 193 milioane US$, in primele sase luni ale anului 2016, importurile medii lunare pentru acest produs crescand cu 62,5% fata de valorile medii lunare de anul trecut, vehiculate prin Tianjin, conform datelor AQSIQ.

Carnea de vita de contrabanda a devenit un fenomen des intalnit
Confruntata cu o incetinire a cresterii economice, Brazilia a profitat de devalorizarea monedei sale, precum si de septelul mai mic de bovine din Argentina si Australia pentru a-si recastiga locul pe piata chineza, dupa ce a fost readmisa pe aceasta piata anul trecut. Comercializarea carnii de vita din Brazilia a fost oprita in China, la sfarsitul anului 2012 din cauza descoperirii unor cazuri de ”boala a vacii nebune” in tara sud-americana. Cu toate acestea, chiar si in cazul introducerii acestei interdictii de catre China, carnea de vita braziliana s-a comercializat in continuare, in conditiile in care cantitati mari de carne de vita au fost introduse prin contrabanda, in special prin punctele de trecere a frontierei dinspre Vietnam si Hong Kong.

Circulara AQSIQ ofera comerciantilor si consumatori un ghid neobisnuit de sincer despre aceasta problema: consumatorii sunt avertizati ca produsele din carne de vita ori carnea de vita “importate in mod corespunzator” ar trebui sa aiba pe ambalaje mentiuni care indica tara de origine, numele, numarul de inregistrare al companiei si al lotului de productie. Mai mult decat atat, etichetarea in limba chineza ar trebui sa indice data de productie, termenul de valabilitate, temperatura de depozitare si de destinatie, precum si greutatea fiecarui pachet. Restaurantele sau comerciantii care nu sunt siguri de autenticitatea importurilor “pot solicita documentatia AQSIQ care prezinta dovada efectuarii inspectiei la intrare si a trecerii prin procedura carantinei, data fabricatiei, termenul de valabilitate, lotul si numarul de inregistrare al firmei”, sugereazã autoritatea chineza in declaratie. Reintrarea Braziliei pe piata chineza a insemnat pentru natiunea din America Latina preluarea primului loc pe primele sase luni ale anului 2016, ca furnizor extern de carne de vita pentr piata asiatica, cu o cota de piata de 32%, comparativ cu al doilea si al treilea loc, ocupate de Uruguay si Australia, cu 24 % si respectiv 19%, cote de piata. Importurile Chinei de carne de vita congelata au totalizat 467.143 de tone in 2015, Australia adjudecandu-si 51% din acest total, in timp ce Uruguayul si Argentina, au furnizat 32% si, respectiv, 15% din total. Exista o multime de premise pentru ca in 2016 China sa devina numarul doi in lume, la importul de carne de vita, dupa SUA, achizitionand din afara granitelor 0,6 milioane tone – conform datelor furnizate de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA). Crucial, pentru continuarea fluxurilor braziliene de carne de vita este mentinerea unor preturi mici.

Preturile medii platite pentru carnea de vita importata au scazut de 11,4% in primul semestru din 2016, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, in conformitate cu AQSIQ. La nivelul preturilor cu amanuntul ale carnii de vita se poate observa o scadere a acestora, de la maximele observate in 2014: ele sunt in medie cuprinse intre 52-53 RMB pe kilogram, in luna iulie, comparativ cu 54,5 RMB/kg platite in momentul Anului Nou Chinezesc din 2014.