Casa Ochean a decis sa produca propriile vinuri

0
1764

Casa Ochean a decis să producă propriile vinuri şi să exploateze potenţialul nebănuit al podgoriei Coteşti, plaiurile Blidari-Bonţeşti-Cîrligele şi astfel a iniţiat în anul 2010, investiţia de la Cîrligele care s-a transformat într-o cramă de tip „ winery – boutique“, după modelul italian din Toscana.

Istoric

Comuna Cîrligele este situată în partea de sud a judeţului Vrancea, în zona de contact a Câmpiei Romane cu Subcarpaţii Vrancei şi este alcatuită din satele: Blidari, Bonţesti şi Dălhăuţi. Privitor la toponimul de unde provine denumirea plaiului Cîrligele există mai multe variante istorice, dintre care cea mai interesantă este cea legată de viticultură şi anume înmulţirea viţei de vie se făcea prin butaşi denumiţi în vechime cîrlige.

Ȋn satul Bonţeşti, rezultatul săpăturilor arheologice au scos la iveală faptul că aceste ţinuturi au fost populate din neoliticul îndepărtat cu aproximativ 6500 ani în urmă, când locuitorii se ocupau cu cultivarea viţei de vie, a cerealelor şi cu olaritul.

Ȋn apropierea cramei se află Mânăstirea Dălhăuţi, în care se regăseşte Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului despre care se spune că a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, precum şi una din cele mai bogate biblioteci mânăstireşti din ţară.

Ȋn plaiul viticol din care face parte Cîrligele s-ar fi petrecut şi acţiunea romanului “Tănase Scatiu”, într-un sat din apropiere aflându-se chiar casa scriitorului Duiliu Zamfirescu,  iar vinul nostru de Fetească Neagră provenind din una din viile strănepotului lui Tănase Scatiu.

Liniştea, frumuseţea şi pitorescul locului a atras numeroşi alţi scriitori, dintre care Nicolae Iorga a surprins cel mai bine în cuvinte imaginile din plaiul viticol Cirligele.

 “…Depărtările răsună, şi din desişuri e o întrecere de glasuri, şi mai subţiri şi mai groase, printre care cântecul surd al cucului, veşnic acelaşi, pare ca socoate clipele(…). Dintr-o poiană se apropie lătrăturile furioase ale dulăilor de stână care au mirosit om străin în aceste ţinuturi sălbatece unde, iarna, ei duc razboi cu lupii flămânzi.  Aceasta este viaţa aici, astăzi, ca şi acum două mii de ani……”

Nicolae Iorga

Prezentare crama

In urma investitiei din anul 2010, au fost achiziţionate utilaje complet automatizate ce permit realizarea unei tehnologii novative precum şi păstrarea celei tradiţionale, pornind de la vinificaţia primară şi ajungând până la îmbutelierea şi învechirea la baric sau la sticlă.

Strugurii recoltaţi manual ajung la cramă în lădiţe, sunt dezciorchinaţi automat, iar mustuiala rezultată este transportată cu o pompă peristaltică, fie direct în presa inchisă unde are loc o presare menajantă cu protecţie faţă de oxigen, fie în vase de inox pentru macerare. Fermentaţia alcoolică se realizează la temperaturi controlate, iar maturarea vinurilor roşii se realizează în baricuri din stejar. După imbuteliere, sticlele stau în cramă pentru crearea buchetului de învechire. La intrare se află o sală spaţioasă de prezentare, unde clienţii pot degusta vinurile înainte de a le achiziţiona, deci pot afla “povestea vinului” aşa cum îi place Marianei Ochean, oenologul cramei să o spună.

Casa_Ochean_5Strugurii sunt obţinuţi de la producătorii particulari din Cîrligele sau alte zone viticole ale judeţului Vrancea, care deţin numai struguri destinaţi vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) şi vinurilor cu indicaţie geografică (IG), fiecare sticlă conţinând un timbru olograf care poate determina trasabilitatea vinurilor încă de la strugurii materie primă. Ca soiuri albe se remarcă: Sauvignon Blanc, Fetească albă, Fetească Regală, Tămâioasă Romanească, Traminer Roz şi Muscat Otonel. În ceea ce priveşte vinurile roşii, sunt produse vinuri din soiurile: Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon. Alegerea zonei nu este întâmplătoare, deoarece arealul viticol Blidari-Bonţeşti-Cîrligele este considerat cel mai bun din Vrancea, distribuţia cramelor fiind asemănătoare celor de pe Valea Loarei.

Vinurile

Casa_OcheanLansată în anul 2015, prima colecţie de vinuri CARLIGELE reuneste 7 vinuri din soiurile tipice arealului viticol Blidari-Bonţeşti-Cîrligele şi anume: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Rose din Cabernet Sauvignon.

 

Casa_Ochean_8Lansată în acelasi an 2015, cea de a doua colecţie a Casei Ochean este MARA şi reuneste 6 vinuri din soiurile de struguri cultivate în alte zone ale judeţului Vrancea, dintre care amintim: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Grigio, Traminer Roz, Tămaioasă Romanească şi Roze din Cabernet Sauvignon.