Consumam produse bio din import, in proportie de 80%, iar sigla eco mareste pretul de peste 3,5 ori

0
225

Consumatorii din tara noastra au cumparat, in 2018, produse bio in valoare de 65 de milioane de dolari, cu 30% mai mult decat in urma cu doi ani. Un procent considerabil din marfuri, care pot fi cu pana la 3,5% mai scumpe decat cele non-bio, provine din import.

Materia prima bio romaneasca pleaca la export pentru a primi valoare adaugata, deoarece in Romania sunt foarte putini procesatori. Ouale, lactatele si mierea reprezinta putinele categorii provenite indeosebi de la producatorii romani.

Apetitul pentru produsele bio al consumatorilor din tara noastra face sa creasca importurile in acest sector cu peste 10% pe an, in favoarea exporturilor, cu toate ca suprafetele cultivate din agricultura ecologica autohtona au crescut in 2017 cu 14% fata de anul precedent, pana la 285.000 de hectare, ajungand ca 2,1% din suprafata cultivata in tara noastra sa fie bio. Este un procent mic, comparativ cu alte state europene, unde ponderile pot ajunge la 37,9% (Liechtenstein), dar in crestere.

Conform ultimelor date puse la dispozitie de Research Institute for Organic Agriculture, la nivelul anului 2016 existau in Romania numai 150 de procesatori bio la 8.400 de fermieri care au ales acest tip de agricultura si a caror marfa era evaluata la nivelul anului 2017 la 200-250 de milioane de dolari.

Concluzionand, exista 70 de fermieri la un procesator, in timp ce in Uniunea Europeana media este de 5 producatori la un procesator. Fermierii romani produc indeosebi cereale bio (218.318 tone, potrivit Eurostat, din care mare parte grau, secara, orz, ovaz), oleaginoase (81.174 tone) si plante horticole (55.071 tone).produse_bio1

“Discrepanta dintre numarul fermierilor si cel al procesatorilor ii obliga pe producatori sa exporte 80-90% din productia lor peste granite. Principalele piete pentru produsele bio locale sunt Austria, SUA, Japonia, Germania, Franta, Italia”, se mentioneaza intr-o analiza a Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA).

Consumatorii fiind extrem de sensibili la pret, care poate sa fie si cu 250% mai mare fata de cel al produselor similare non-bio, mai putin de 1% din ce se vinde este bio, in sectorul alimentar. Dovada sta si faptul ca, la categoria lactate bio, cea mai dezvoltata la noi din punct de vedere al productiei, diferenta de pret intre bio si non-bio este de numai 30%.

Conform ultimelor date disponibile, oferite de Euromoitor International, la nivelul anului 2017, din punct de vedere de vedere valoric, produsele lactate domina piata bio din Romania, cu vanzari anuale de 7,4 milioane de dolari, duble in comparatie cu cele de acum sase ani. Urmeaza mancarea pentru bebelusi, care a generat vanzari de 5,7 milioane de dolari si painea eco cu vanzari de 2,7 milioane de dolari, pentru ambele categorii de trei ori mai mari, fata de acum sase ani.