facebook
Saturday, April 13, 2024
ActualitateCoronavirus: „legătură semnificativă” găsită între seleniul dietetic și rata...

Coronavirus: „legătură semnificativă” găsită între seleniul dietetic și rata de vindecare

-

spot_imgspot_imgspot_img

Oamenii de știință au identificat o legătură între rezultatul bolii COVID-19 și seleniul dietetic – găsit în pește, fructe de mare, carne, păsări de curte și cereale. O echipă de cercetători internaționali au identificat o asociere importantă între rezultatul COVID-19 și starea regionala de seleniu din China.

Condusă de profesoara de medicină nutrițională la Universitatea din Surrey, Margaret Rayman, proiectul a fost promovat de cercetări anterioare care relevă disparitatea nivelurilor de seleniu din China.

Un lant cu deficiență de seleniu circulă de la nord-est la sud-vest in țară, unde populațiile au înregistrat cel mai mic și cel mai înalt statut de seleniu din lume.

Cât de mult seleniu este consumat de populații depinde de mediul în care sunt cultivate culturile și plantele pe care le mănâncă (sau într-adevăr, animalele le mănâncă),a explicat Rayman.

”Aceasta se referă la diferențele brute de geologie care stau la baza solului și la alți factori precum aciditatea solului, conținutul de materie organică, bacteriile din sol etc. care afectează cantitatea de seleniu care este preluată în plante”, a spus ea pentru FoodNavigator.

 

”Nu numai că mâncăm plantele, dar sunt folosite ca furaje pentru animale, de asemenea afectează și nivelurile din carne și păsări de curte.”

Resursele dietetice cheie ale seleniului

Seleniul este un oligoelement esențial recunoscut pentru efecte largi, incluzând efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Spre deosebire de multi alti micronutrienți, este cunoscut și faptul că este un element toxic. Atunci când este consumat în concentrații mari, poate provoca o respiratie neplacuta, pierderea părului și a unghiilor, tulburări ale sistemului nervos și ale pielii, sănătate dentară slabă și paralizie.

”Peștele și fructele de mare sunt resurse bune, ceva mai mari decât carnea și păsările de curte”, a spus Rayman la această publicație.

Cerealele, pe de altă parte, sunt foarte variabile, a continuat ea. În America de Nord, pâinea și cerealele sunt surse bune. În grâul canadian, de exemplu, conținutul de seleniu este „destul de corect” – cu siguranță mai mare decât Marea Britanie și Europa.

”Cu toate acestea, pentru că putem mânca mult din acestea, ele contribuie destul de bine la aportul total de seleniu chiar și în Marea Britanie și Europa.”

Nucile braziliene sunt o altă mare sursă, a continuat ea, însă este posibil să se supradozeze pe ele. Unele pot avea niveluri foarte mari de seleniu, dar problema este că sunt „foarte variabile”.

În ceea ce privește regiunile geografice, starea seleniului – măsurată prin plasmă sau seleniu seric – variază în funcție de țară și corespunde aportului.

Aporturile sunt mari în Canada, SUA, Japonia și Venezuela, însă sunt mult mai scăzute în Europa, în special în Europa de Est. Statutul de seleniu din Noua Zeelandă, care a fost relativ scăzut, a crescut de la importul de grâu australian cu seleniu ridicat. Si așa s-a  menționat anterior, China are zone atât de deficiență de seleniu, cât și de exces.

Legarea nivelurilor de seleniu cu recuperarea COVID-19 în China

Cercetările au efectuat o analiză retrospectivă bazată pe populație folosind colectarea datelor în timp real de pe site-ul chinezesc, non-guvernamental Baidu. Site-urile oferă actualizări zilnice cu privire la cazurile confirmate de COVID-19, numerele cazurilor vindecate și numărul celor care au murit într-o provincie, municipalitate sau oraș.

chipa lui Rayman a comparat aceste date cu datele privind starea seleniului populației orașului, obținute din probe de păr anterioare.

Analizând datele din 18 februarie 2020, cercetătorii au remarcat că rata de vindecare din provincia Hubei, din capitala Wuhan, a fost „semnificativ mai mică” decât în toate celelalte provincii din China. Rata de deces în provincia Hubei a fost semnificativ mai mare decât moartea în alte provincii chineze.

 

Rezultatele au relevat o asociere între ratele de vindecare raportate pentru COVID-19 și starea de seleniu.

În orașul Enshi din Hubei, de exemplu, rata de vindecare a fost cu 36,4% mai mare decât în alte orașe din Hubei, unde rata de vindecare a fost de 13,1%. Enshi este cunoscut pentru aportul ridicat de seleniu și statutul său, în comparație cu nivelele tipice din Hubei.  ” Atât de mult, încât toxicitatea pe seleniu a fost observată acolo în anii ’60 ”, a remarcat cercetările.

În altă parte, provincia Heilongjian, în afara Hubei din nord-estul Chinei, este o regiune de seleniu notoriu scăzută. Heilongjian a avut o rată de deces mult mai mare, cu 2,4% mai mare decât cea a altor provincii.

Cercetătorii au recunoscut anumite limitări în studiu, nu în ultimul rând că asocierea dintre seleniul din păr și rata de vindecare COVID-19 s-a bazat pe datele privind starea seleniului din populația orașului datând mai ales din 2011 – și în unele cazuri, mai devreme.

In plus, datele la nivel de oraș sau de pacient nu au putut fi colectate pentru anumiți cetateni, incluzând diabetici, boli respiratorii cronice și hipertensiune.

”Suntem pe deplin conștienți de faptul că asocierea arătată este departe de a fi puternică și de a critica confuzia. În cel mai bun caz, indică necesitatea unor cercetări suplimentare, în special atunci când sunt privite în contextul asocierii dintre starea seleniului și rezultatul bolii găsite cu alte viruși ”, au remarcat.

 

”În timp util, vor apărea mai multe date la nivel individual, iar asocierea dintre severitatea COVID-19 19 și mulți factori, inclusiv seleniul, pot fi explorate.”

Ce ar putea însemna aceste descoperiri pentru celelalte state de pe glob

Deci, care sunt implicațiile acestor descoperiri pentru populațiile globale vizând pandemia coronavirusului? Ingerăm suficient seleniu dietetic în viața noastră de zi cu zi?

Potrivit lui Rayman, unii oameni vor avea deja seleniu suficient în dieta lor, dacă consumă cereale, pâine, carne, păsări de curte, pește și în special fructe de mare.

Pentru cei care locuiesc în America de Nord, Venezuela, Japonia și unele părți din Australia, profesorul prevede că dietele vor fi suficiente în seleniu. Veganii și vegetarienii, însă, vor avea un aport mai mic de seleniu, deoarece nu vor mânca pește, carne sau păsări de curte, a continuat ea.

Seleniul poate fi luat și ca supliment alimentar. „Dacă mergeți pentru un supliment, aș recomanda un supliment multivitaminic și mineral, care nu va avea prea mult seleniu”, a recomandat Rayman.

 

”Aportul zilnic de 60 de micrograme pentru femei și 75 de micrograme pentru bărbați este aportul recomandat în Marea Britanie (referință pentru nutrienți admisi), în timp ce este de 55 micrograme / zi în SUA (RDA).”

”Este important să ne dăm seama că seleniul poate fi toxic dacă se consumă prea mult.”

Sursa: FoodNavigator

URL Sursa: https://www.foodnavigator.com/Article/2020/05/04/Coronavirus-Significant-link-found-between-dietary-selenium-and-cure-rate 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Pășiți către viitorul nutriției, al tehnologiilor alimentare și longevității participând la Expo-Conferința NNS Nutriție, Nutrienți, Sănătate 2024

Facilitarea transferului de cunoștințe pe axa alimentație-sănătate între nutriționiști, dieteticieni, diabetologi, profesioniști din industria alimentară, a suplimentelor alimentare și...

Investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre

Consiliul Concurenţei anunţă publicarea în dezbatere a angajamentelor propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi mai...

Făină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru industrie

Doar 15% din măslină este folosită la prepararea uleiului de măsline. Dar cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate...

Cum reformulează KFC clasicele produse fast-food pentru a reduce grăsimile, sarea și zahărul

Într-un efort de a reduce nutrienții problematici din produse, precum și caloriile totale, fast-food-urile și-au fost reformulat mâncărurile. De...

Studiu PwC: Vinul, un campion și un pilon solid al dezvoltarii socio-economice și rurale a UE

Comitetul European al Companiilor Vitivinicole (Comité Vins – CEEV) a prezentat in 20 martie 2024, în Parlamentul European, rezultatele...

Eșec total sau mină de aur? SGR este bun pentru … RetuRO

Din 2018 se vorbea despre introducerea sistemului de garanție-returnare (SGR). În 2020, Mircea Fechet, pe atunci ministru al mediului...

FSA își va reforma procedurile pentru reglementarea alimentele noi

Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a fost de acord să își reformeze sistemul de reglementare aplicat...

Moldova a prezentat vinul creat de inteligența artificială la Dusseldorf

Vinul creat de inteligența artificială a fost lansat într-o ediție limitată de 150 de sticle și va continua să...

Cazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață plantele să se comporte ca mamiferele

Agricultura moleculară a fost folosită de sectorul farmaceutic încă...

TREND-uri 2024 specifice cărnii la grătar

De la an la an, procesul pregătirii cărnii la...

STUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe bază de plante?

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante...

Kemin Human Nutrition and Health îl salută pe Charlie Peng care va ocupa poziția de Country Manager pentru China

Veteran al industriei, el vine cu o bogată experiență de conducere în managementul echipelor interfuncționale și managementul vânzărilor. Kemin Industries,...

Artesana câștigă un Premiu Internațional pentru Tranziție Alimentară, acordat de Carrefour Franța

Vineri, 29 martie 2024, în Paris, companiei și brandului Artesana, i-a fost înmânat premiul International Food Transition Awards. Această...

Retragere de urgență a unor suplimente alimentare japoneze. Au fost înregistrate și decese

A fost confirmat vineri un al cincilea deces legat de suplimentele alimentare cu drojdie de orez roşu (beni-koji) ale...

Responsabilitatea supravegherii sectorului avicol românesc revine ANSVSA

Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii...

Produse din carne de pui cu Salmonella

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de...

Creați băuturi răcoritoare cu suc de fructe, gustoase și mai puțin zahăr

În timp ce consumatorii sunt în căutare de opțiuni gustoase cu mai puțin zahăr, producătorii de băuturi sunt provocați...

Shrinkflation: pierd mărcile clienți în efortul ascuns de a reduce costurile?

Fără prea multă zarvă, mărcile au micșorat dimensiunea unor produse de o vreme, dar consumatorii nu se lasă păcăliți...

Inteligența Artificială schimbă modul de manipulare a paleților

Prin utilizarea Inteligenței Artificiale în procesul de detectare a paleților și evitare a obstacolelor, robotul autonom mobil MiR1200 Pallet...

Soluții inovatoare de depozitare a alimentelor pentru a spori siguranța și calitatea produselor

Depozitarea alimentelor este crucială în menținerea siguranței și calității produselor, servind drept coloană vertebrală a industriei de fabricare a...

Noi oportunități de formulare – proteine din mazăre NUTRALYS®

Roquette lansează patru proteine multifuncționale din mazăre concepute pentru a îmbunătăți gustul, textura și creativitatea în domeniul alimentelor pe...

Analiză ANF: Care au fost produsele vegetale cu cele mai multe pesticide în 2023

În anul 2023, prin programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), structură din...

Produse din carne de pui infestate cu salmonella

Un control al ANPC efectuat la societatea Rewe Romania S.A., atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și...

CSDDD susținută de UE: Ce s-a schimbat?

După mai multe săptămâni de întârziere, CSDDD a câștigat în sfârșit sprijinul UE. Totuși, a fost nevoie de o...

UK legislație: O etichetare „mai corectă și mai clară” a alimentelor

Potrivit lui Steve Barclay - Secretarul pentru Mediu la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, UK, guvernul Regatului...

Lista alimentelor cu preț plafonat până în decembrie 2024

Proiectul de lege care prevede prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază a trecut de Camera Deputaților și urmează...

ANSVSA verifică autenticitatea și calitatea produselor lactate. S-au dat amenzi de un milion de lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 – 29 februarie...

Alimentele UPF, asociate cu 32 de rezultate precare de sănătate în cel mai mare studiu de până acum

De ce ar putea consumul de alimente ultraprocesate (UPF) să fie legat de rezultatele precare de sănătate? Aceasta este...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă