facebook
Home Stiri Cursa pentru respectarea termenului EUDR se intensifică; deci ce ajutor este disponibil?

Cursa pentru respectarea termenului EUDR se intensifică; deci ce ajutor este disponibil?

0
117
cafelei

website builder

La sfârșitul anului, EUDR intră în vigoare. Ce ajutor este disponibil pentru companiile care lucrează din greu pentru a se conforma?

30 decembrie 2024 marchează ziua în care părțile interesate din lanțul de aprovizionare, inclusiv producătorii, importatorii, procesatorii, mărcile și comercianții cu amănuntul din Uniunea Europeană trebuie să se asigure că vând, importă și exportă cacao, cafea, ulei de palmier și carne de vită conform EUDR.

Mai simplu spus, EUDR (Regulamentul UE privind despădurirea) este un text de lege al UE care garantează că toate produsele de pe piața UE și care intră și ies din Uniunea Europeană respectă reglementările UE privind defrișările. Acest regulament prevede că produsele care conțin oricare dintre cele șapte mărfuri cu risc de defrișare, inclusiv cafeaua, cacao, uleiul de palmier și carnea de vită, trebuie să dovedească că nu provin din zone unde producția lor s-a făcut prin defrișări de terenuri realizate după 31 decembrie 2020.

Companiile trebuie să obțină certificare pentru a garanta că produsele lor respectă regulamentul.

Este important de menționat că, pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi, această perioadă este prelungită până la 30 iunie 2025. Întreprinderile mici sunt companii care au o medie de 50 de angajați și o cifră de afaceri netă de până la 8 milioane EUR, iar microîntreprinderile au o medie de 10 angajați și cifră de afaceri netă de până la 700.000 euro.

Abordarea problemei

Șapte mărfuri cu risc forestier, așa cum sunt identificate de UE, au cauzat 58% din defrișările agricole din lume între 2001 și 2015. Aceste mărfuri sunt carnea de vită, soia, cacao, cafea, cauciuc, ulei de palmier și produsele din lemn.

Noul regulament are ca scop:

  • Certificarea faptului că produsele cumpărate, folosite și consumate de europenii nu contribuie la defrișarea și degradarea pădurilor în UE și la nivel global;
  • Reducerea emisiilor de carbon cauzate de consumul și producția UE de mărfuri relevante cu cel puțin 32 de milioane de tone metrice pe an;
  • Abordarea tuturor defrișărilor determinate de expansiunea agriculturii pentru a produce mărfuri în domeniul de aplicare al regulamentului, precum și degradarea pădurilor.

Ce ajutor este disponibil producătorilor de alimente pentru a se asigura că respectă termenul limită?

Din 15 ianuarie 2024, fermierii care produc cafea și cacao certificați Rainforest Alliance pot opta pentru criterii specifice care se aliniază cu cerințele EUDR, în platforma de certificare Rainforest Alliance. Acest lucru va permite companiilor să se aprovizioneze de la fermele participante, să urmărească acele ingrediente prin lanțurile lor de aprovizionare și să folosească datele fermei până la termenul limită al regulamentului pentru a dovedi că au un sistem în vigoare pentru a evalua și a atenua riscurile de defrișare în lanțurile lor de aprovizionare, fără costuri suplimentare. Acest lucru va ajuta să se certifice faptul că firmele sunt capabile să obțină cu succes conformitatea deplină la timp pentru termenul limită din decembrie.

Michelle Deugd, directorul pentru păduri și agricultură al RA a comentat: „În calitate de lideri în combaterea defrișării de mai bine de 35 de ani, suntem pregătiți să valorificăm întregul potențial al sistemelor și ofertelor noastre pentru a ajuta partenerii certificați din lanțul de aprovizionare cu cacao și cafea să demonstreze conformitatea cu cerințele EUDR. — și fără costuri suplimentare. Trasabilitatea este coloana vertebrală a certificării Rainforest Alliance, iar sistemul nostru oferă deja opțiuni complete de trasabilitate. Am accelerat alinierea programului nostru de certificare la noile reglementări, inclusiv date proprietare de teledetecție AI pentru cartografierea riscurilor de defrișare.

Până la 30 decembrie 2024, toate părțile interesate din lanțul de aprovizionare – inclusiv producătorii, importatorii, procesatorii, mărcile și comercianții cu amănuntul care se aprovizionează cu cacao sau cafea certificată Rainforest Alliance prin lanțurile de aprovizionare Identity Preserved sau Mixed Identity Preserved – vor avea opțiunea de a identifica deținătorii de certificate agricole care au selectat criteriile EUDR în RACP. Companiile pot alege să acceseze datele (inclusiv geodate precise) ale fermelor din care provin, pentru a sprijini respectarea obligațiilor lor EUDR.”

Resurse suplimentare sunt disponibile și prin intermediul site-ului Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Thomas HAAHR, a adăugat: „Comisia lucrează la orientări pentru a elabora unele dintre aspectele regulamentului, în special definiția „utilizării agricole”, care vor aborda probleme legate de agrosilvicultură și terenurile agricole, certificare, legalitate și pe alte aspecte care sunt de interes pentru multe părți interesate de pe teren. Aceste documente sunt planificate a fi publicate înainte de intrarea în aplicare a regulamentului.”

Companiile tehnologice lucrează, de asemenea, pentru a eficientiza trasabilitatea , implementând GPS-ul, pentru a face trecerea către conformitate mai ușoară pentru producători.

Ce se întâmplă dacă produsul a fost fabricat înainte de intrarea în vigoare a regulamentului?

În cazul în care produsul a fost realizat înainte de termenul limită, atunci poate fi introdus pe piață și/sau exportat. Totuși, trebuie furnizată documentația care să dovedească neaplicabilitatea regulamentului și a obligațiilor sale.

De ce este atât de importantă noua prevedere?

Pădurile și alte peisaje bogate în biodiversitate, cum ar fi pajiștile, turbăriile și zonele umede, sunt o parte esențială a ecosistemului nostru, furnizând oxigen, îmbunătățind calitatea aerului prin eliminarea CO2, conservarea apei, conservarea solului și susținerea faunei sălbatice. Pe scurt, supraviețuirea umanității depinde de copaci și de viața vegetală de pe planetă.

Potrivit ONU-FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), se estimează că lumea a tăiat 10 mhectare de copaci în fiecare an din 2010. Motivele principale pentru aceasta sunt acela de a elibera spațiu pentru culturile vegetale și creșterea animalelor, precum și pentru utilizarea arborilor înșiși în producția de materiale precum hârtie și mobilier.

Pierderea pădurilor contribuie cu aproape cinci miliarde de tone de CO2 în atmosfera pământului în fiecare an. Acest lucru este echivalent cu aproape 10% din toate emisiile umane anual. Cercetătorii NASA au descoperit că metodele accelerate de tăiere și ardere de defrișare a terenurilor din Borneo, a treia insulă ca mărime din lume și care găzduiește una dintre cele mai vechi păduri tropicale, au contribuit la cea mai mare creștere globală pe un an a emisiilor de carbon din ultimele două milenii.