Apicultorii avertizează că întârzierea aprobării Programului Național Apicol le aduce prejudicii

0
154

Federația Asociațiilor Apicole din România – ROMAPIS și-a exprimat indignarea față de „modul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale tratează problema apiculturii românești” și arată că întârzierea aprobării Programului Național Apicol, care este dezbatut de doi ani, le aduce prejudicii și vor rata absorbția fondurilor pentru acest an.


Ce soluții există la criza cu care se confruntă industria apicolă din România și care sunt oportunitățile ce decurg din modificările aduse legii aflați participând la seminarul specialiștilor pentru specialiști dedicat suplimentelor alimentare și produselor stupului (SAPS, 6 iulie, București). Doar aici veți afla informații esențiale pentru desfășurarea în deplină legalitate și cu maximum de randament pe partea de vânzări direct de la cele mai relevante surse pentru industria românească. IBA și PRISA sunt doar câteva dintre instituțiile ce vor trimite reprezentanți la seminarul SAPS. Pentru înscrieri, dați click aici.


„Deși Programul Național Apicol (PNA) pentru perioada 2017-2019 a fost dezbătut mai bine de doi ani cu partenerii sociali, până la data de astăzi nu a fost finalizat și aprobat prin Hotărâre de Guvern”, arată un comunicat emis de Federația Asociațiilor Apicole din Romania – ROMAPIS.

Oficialii federației afirmă că acest program de susținere a apiculturii, finanțat din fonduri europene și naționale, este singura formă de sprijin a apicultorilor și presupune depunerea solicitărilor de decontare a cheltuielilor efectuate în anul curent până la 31 iulie.

„Lipsa reglementărilor necesare până în acest moment va genera ratarea absorbției fondurilor pentru acest an, aducând grave prejudicii apicultorilor și apiculturii românești, greu încercată în ultimii ani”, mai informează comunicatul.

Suma estimată a fi alocată în perioada 2017 – 2019 este de peste 7 milioane euro/an, respectiv 21 milioane euro în trei ani.

Măsurile de sprijin financiar cuprinse în program vizează achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, decontarea achizitionării de stupi/cutii și accesorii apicole, dar și achiziționarea de mătci (regine) și/sau familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică.