Comertul intracomunitar cu porci vii proveniti din Romania ar putea fi reluat

0
598

In data de 29 ianuarie 2016, europarlamentarul Rodica Macovei a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene ( CE ).

Subiectul a vizat ridicarea interdictiei privind comertul cu porci vii din Romania catre celelalte State Membre.

Comertul cu porci, carne de porc si produse din carne de porc provenite  de la firme romanesti  au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007.

Comisarul European pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, si-a declarat sustinerea pentru ca Romania sa reia exporturile intracomunitare de porci vii.

La intrebarea adresata acestuia, daca intentioneaza Comisia sa reanalizeze aceasta situatie, Andriukaitis a raspuns:

“Situatia si punerea in aplicare a masurilor de supraveghere si control al bolilor in Romania a inregistrat o evolutie favorabila in ultimii ani. Un rezumat al situatiei epidemiologice pentru bolile animalelor in UE pot fi gasite pe pagina de internet a Comisiei. Comisia va lua in considerare aceste date si alte constatari legate de punerea in aplicare a masurilor de catre autoritatea competenta  in cadrul urmatoarei revizuiri a Deciziei UE nr. 764/2013. “

Toate acestea se arata intr-un comunicat de presa transmis pe adresa redactiei noastre de catre Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.