PRO AGRO SUSTINE DECLARATIILE MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU REFERITOARE LA PRODUSELE AGROALIMENTARE IMPORTATE

“SANATATEA OAMENILOR NU ESTE DE VANZARE SI NU SE NEGOCIAZA”

Joi, 31 martie 2016

Federatia Nationala PRO AGRO sustine declaratiile Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim IRIMESCU, referitoare la calitatea indoielnica a unor produse venite din import si solicita autoritatilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun in pericol sanatatea publica.
Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse in tara cu preturi de dumping, ceea ce denota si o eventuala depasire a termenelor de valabilitate.
Federatia Nationala PRO AGRO, solicita autoritatilor statutului sa efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare si animale vii, provenite din comert intracomunitar si import din tari terte, pentru a ne asigura ca respecta aceleasi conditii sanitar veterinare pe care sunt obligati sa le respecte fermierii si produsele autohtone.

In anul 2015, Romania a importat carne total (bovina, porcina, ovina, pasare), in cantitate de 408 mii tone, ceea ce reprezinta 35.5% din consum si 45.6% din productia interna destinata pietii.
Pretul mediu de import la carne si preparate din carne, a fost de 1593 Euro/tona, mult sub pretul de comercializare al acelorasi produse pe piata U.E., ceea ce pune in discutie calitatea produselor importate.
Venim cu cateva exemple din sectorul avicol, desi sunt cazuri similare in majoritatea sectoarelor.

Global shipping and freight services and worldwide delivery transport with an open cardboard cargo box and flags from around the world flying out on a white background.

In anul 2015, Romania a importat carne si preparate din carne de pasare, in principal din tari membre UE, in cantitate de 133 mii tone, 85 mii tone din total fiind importata la pretul de 900 – 910 Euro / tona, (4 lei/kg) mult sub pretul de vanzare al carnii de pasare in carcasa in U.E., care a fost de 1870 Euro/tona.
S-au facut analize de laborator, iar rezultatele au aratat ca, importurile de oua in coaja sunt mai vechi decat permite legislatia U.E. privind comercializarea oualor in coaja in vigoare.
Importurile de oua se fac fara respectarea legislatiei nationale in vigoare privind marcarea ddm (data durabilitatii minime), pe coaja oului, lasand astfel posibilitatea ca ddm-ul sa fie marcat in tara, lucru care poate fi dovedit prin culoarea diferita a cernelii de marcare. Prin marcarea ddm-ului la noi in tara nu se mai stie practic data ouatului, asa cum prevede legislatia.
Din sesizarile fermierilor, exista situatii cand carnea de pasare din import congelata este decongelata si vanduta ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislatia in vigoare.
In unele retele comerciale de multe ori se accepta produse din import care nu respecta legislatia privind etichetarea cu tara de origine.
Sectorul autohton al laptelui materie prima, carnii de porc, oaie, bovine, pasare, oua, legume-fructe traverseaza o perioada de criza profunda cu impact asupra nivelului productiei si mai ales financiar prin vanzarea produselor sub costul de productie.

Desi aparent consumatorii ar trebui sa cumpere produse mult mai ieftine, conform Institutului National de Statistica, indicele pretului la produsele alimentare, la 31 decembrie 2015, fata de 31 decembrie 2014, s-a redus cu doar 3,8 %. De retinut ca la 31 decembrie 2014 TVA era de 24%, iar la 31 decembrie 2015 TVA era de 9%. Deci, aproximativ 8% din reducerea TVA a fost absorbit de reteaua comerciala. La carnea de bovine, ovine, pasare si de porc reducerea pretului la poarta fermei in aceeasi perioada, a fost de minim 10%, reducere de care nu beneficiaza consumatorul final.

Aproape toate produsele agroalimentare au redus pretul la poarta fermei, dar retelele comerciale au mentinut pretul la nivelul anterior reducerii la producatori.
In cazul in care autoritatile cu atributii de control precum A.N.S.V.S.A., A.N.P.C., Directia Generala a Vamilor, dar si MADR, prin rolul de coordonator al A.N.S.V.S.A. nu intervin, productia autohtona este in pericol sa dispara, iar fermierii sa falimenteze.

Federatia Nationala PRO AGRO