Romalimenta este adepta dialogului echilibrat, centrat pe dezvoltarea sectorului si pe interesele consumatorilor

0
320

Dezbaterile legate de proiectul de amendare a Legii 321 privind comercializarea produselor agroalimentare au dus, din pacate, la polarizari excesive si chiar la atacuri la persoana care depasesc limitele dialogului civilizat al carui adept ramanem.

Federatia Romalimenta si-a declarat din start sustinerea fata de scopul   proiectului si anume usurarea accesului producatorilor romani la piata, inclusiv in sectorul supermarketurilor. In cursul audierilor, insa, au aparut amendamente  asupra eficientei carora ne-am exprimat rezerve, astfel ca am incetat sa mai fim parte a procesului. Suntem obligati sa pastram o atitudine neutra fata de proiect si consideram ca este necesar cel putin un an de verificare in practica a implementarii prevederilor sale, inainte de a decreta ca efectele lor sunt preponderent pozitive sau, din contra, sunt inaplicabile.

Faptul ca unii actioneaza conform dictonului « cine nu e cu noi, e impotriva noastra » nu este in masura sa ne abata de la principii pe care ni le-am impus, intre care neamestecul in actiunea altor organizatii profesionale si apolitismul tradus prin echidistanta fata de fortele politice, care nu exclude colaborarea cu acestea, ci dimpotriva, se bazeaza pe respectul reciproc.

RomalimentaFederatia Romalimenta este compusa, asa cum se poate vedea pe site-ul sau, din asociatii profesionale/patronate de sector (ex. lapte, panificatie, ape minerale, bauturi racoritoare, bere, vin), pe de o parte, si din firme de procesare individuale cu capital romanesc, mixt sau strain, a caror caracteristica majora este respectul legii si respectul fata de cel care ne sustine existenta- consumatorul. Reprezentam in egala masura si cu aceeasi mandrie micile firme autohtone, ca si procesatorii de dimensiune mare sau mijlocie, inclusiv companii multinationale  cunoscute pe toate meridianele lumii.

Armonizarea intereselor unei asemenea diversitati de agenti economici si stergerea eventualelor frictiuni este posibila, cea mai buna dovada fiind insasi existenta federatiei noastre, care a fost infiintata in 1994 si care este, inca din 2004, singurul membru roman, cu drepturi depline, al Confederatiei europene a industriei alimentare « FoodDrinkEurope », confederatie care, la fel, reprezinta un sector dominat de IMM-uri.

Romalimenta4Romalimenta ramane adepta efortului colectiv in directia progresului realitatilor romanesti, alaturi de alte organizatii profesionale, de institutiile statului, de partidele politice si a relatiilor sincere, deschise cu publicul, prin intermediul mass media. Actionand astfel, am reusit, intre altele, implementarea unor standarde de calitate (prin colaborarea cu MADR), a unui control oficial modern (ANSVSA), a etichetarii europene (ANPC), iar parteneriatul cu Ministerul Sanatatii pune pe primul plan educatia pentru un stil de viata sanatos al generatiei tinere.

Toate acestea se arata intr-un comunicat de presa primit pe adresa agentiei noastre.