Home Actualitate EuPC solicită să fie amânată punerea în aplicare a directivei privind utilizarea...

EuPC solicită să fie amânată punerea în aplicare a directivei privind utilizarea produselor de unică folosință din plastic, pe fondul Covid-19

0

Într-o scrisoare deschisă adresată comisarilor europeni de resort, European Plastics Converters (EuPC) a solicitat o „reformare” sau o amânare a punerii în aplicare a directivei europene pentru materialele plastice de unică folosință, în lumina Covid-19.

În scrisoare, EuPC, o asociație comercială constituită la nivelul UE, subliniază problemele pe care le implică directiva, susținând că de la început s-a dovedit dificil de pus în aplicare.
În special, EuPC susține că „această legislație„ politică ”nu a ținut cont de consecințele pentru igienă ale interzicerii sau reducerii utilizării materialelor plastice de unică folosință”, fiind luată în calcul doar cantitate de deșeuri rezultată.

Directiva privind utilizarea produselor din plastic de unică folosință își propune să promoveze trecerea la o economie circulară pentru plastic, în Europa, și să prevină consecințele negative asupra mediului și sănătății umane ale anumitor materiale plastice de unică folosință.

Regulile adoptate la nivelul întregii UE vizează cele zece produse din plastic de unică folosință întâlnite cel mai frecvent pe plajele Europei, precum și uneltele de pescuit pierdute și abandonate, care constituie împreună 70% din toate deșeurile marine. Directiva conține o serie de dispoziții pentru combaterea poluării din materiale plastice, inclusiv restricții la introducerea pe piață a produselor specifice din plastic de unică folosință pentru care spune că există alternative.

EuPC susține că pandemia Covid-19 ar trebui să impulsioneze o re-gândire a strategiilor față de materialele plastice la nivel mondial, susținând că a demonstrat că materialele plastice de unică folosință nu sunt ușor de substituit, în special în ceea ce privește proprietățile lor legate de igienă.

În termenul imediat, EuPC solicită comisarilor să întârzie termenul de punere în aplicare a directivei privind utilizarea produselor din plastic de unică folosință:

EuPC vă solicită să informați toate statele membre ale UE despre amânarea termenului pentru punerea în aplicare a directivei pentru cel puțin o an la nivel național și ridicarea tuturor interdicțiilor pentru unele articole din plastic de unică folosință. Amânarea implementării va oferi tuturor statelor membre ale UE mai mult timp să se concentreze asupra măsurilor mai urgente în lupta împotriva Covid-19 prin distribuirea de prroduse din plastic de unică folosință în situații de urgență, în timp ce industria va avea posibilitatea să continue să producă toate acele produse din plastic și altele care sunt necesare și vor fi necesare în viitor.”

Luna trecută, Scoția a anunțat că punerea în aplicare a schemei de returnare a ambalajelor – o inițiativă care vizează combaterea „culturii aruncării la gunoi” și susținerea progreselor către o economie circulară – avea să fie amânată cu mai mult de un an, având în vedere impactul anticipat al Covid-19 asupra întreprinderilor.

Skip to toolbar