Fermierii nu mai au voie să folosească pesticidul thiacloprid

0
217

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască aprobarea pentru utilizarea unui pesticid care este dăunător pentru albine, interzicând astfel insecticidul thiacloprid produs de grupul german Bayer, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Practic, începând de pe data de 30 aprilie 2020, substanța thiacloprid, comercializată sub brandurile Calypso şi Biscaya, nu va mai putea fi folosită.

„Există temeri legate de mediu privind folosirea acestui pesticid (thiacloprid), în special în privinţa impactului său asupra pânzei freatice, dar şi asupra sănătăţii oamenilor”, a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

În Europa, oamenii de ştiinţă au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei ţări incluse în cercetare şi a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state.

Apelurile specialiștilor pentru interzicerea neonicotinoidelor, pentru a proteja albinele, au fost ascultate, astfel că acesta este cea de-al patrulea neonicotinoid, din cele cinci aprobate anterior pentru utilizare în UE, pentru care s-a decis restricţionarea utilizării sau interzicerea.

75% din mierea comercializată conține cel puțin un pesticid

În 2017, un studiu a arătat că trei sferturi din mierea produsă în întreaga lume conține pesticide care ucid albinele. Prin analiza a 198 mostre de miere s-a măsurat concentrația a cinci neonicotinoide utilizate cel mai frecvent – acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, thiacloprid și thiamethoxam. Rezultatele au arătat că 75% din miere conține cel puțin unul din cele cinci pesticide. 86% dintre probele recoltate din America de Nord au fost contaminate, urmate de 80% dintre probele culese în Asia și de 79% dintre probele ce au venit din Europa. 30% din toate eșantioanele conțin doar un neonicotinoid, iar 10%, patru până la cinci pesticide.

Îngrijorător este și faptul că în cazul a două dintre eșantioanele analizate s-a găsit prezența a cinci neonicotinoide în cantități care depășesc standardele autorizate pentru consumul uman. Mai multe detalii despre acest studiu în articolul inițial.