grădini

Kaufland România a lansat prima rețea de grădini urbane comunitare astăzi, un concept nou pentru țara noastră, prin care acoperișurile, exteriorul parcărilor și al magazinelor devin spații verzi în care membrii comunității pot cultiva legume, fructe, arbuști, plante aromatice și flori.

„Grădinescu” este un proiect dezvoltat de Kaufland cu partenerii de la Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România și constituie o premieră pentru țara noastră. Prin acest proiect, se dorește promovarea grijii față de natură, spiritului comunitar și susținerii dezvoltării agriculturii urbane prin propriul exemplu. Totodată, „Grădinescu” își propune să îi familiarizeze pe copii și adulți cu grădinăritul și ușurința de a avea o alimentație sănătoasă în mediul urban.

Proiectul „Grădinescu” constă într-o rețea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor și două în școli din Capitală.

Prima grădină, cea din cadrul magazinului Kaufland din Bucureștii Noi, a fost dată în folosință astăzi. Aceasta dispune de o suprafață de 2300 de metri pătrați, în care cetățenii de rând își pot adopta propria parcelă pe care să o îngrijească, sub îndrumarea specialiștilor de la Institut.

Printre plantele cultivate, anuale sau perene, se numără:

– legume (roșii, castraveți, dovlecei, fasole, varză, vinete, pepeni, țelină)

– plante aromatice/ierburi (coriandru, pătrunjel, mărar, oregano, maghiran, busuioc)

– flori (crăițe, moțul curcanului, cârciumărese, gura-leului, dalii)

– ierburi aromatice și medicinale (isop, cimbru, cimbrișor, tarhon, lavandă, tătăneasă, limba mielului)

– plante cu fructe comestibile (căpșuni, măcriș, mangold)

– plante decorative (graminee perene, regina nopții, trandafiri)

Livezi de arbuști (zmeur, coacăz, alun) și pomi fructiferi (măr, păr, gutui, cais, prun, vișin, cireș).

Potrivit unui sondaj comandat de Kaufland, 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe. Dintre aceștia, peste jumătate aleg să cultive verdețuri (57% din respondenți), în timp ce 39% cultivă fructe, 27% cultivă legume, iar unii combină mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de român în urban sunt căpșunile (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

„Proiectul de grădini urbane «Grădinescu» oferă bucureștenilor posibilitatea de a se bucura de spații verzi aparent nefolosite în Capitală. Am identificat în 4 magazine Kaufland din București spații pentru grădini, astfel încât elevii, vecinii și toți cei interesați să aibă un loc unde își pot cultiva o roșie, verdeață, să aibă grijă de flori și plante, sau pur și simplu să poată sta la iarbă verde. Suntem mândri de acest proiect pe care îl lansăm astăzi împreună cu ICPR și vă invităm să ne bucurăm de aceste spații verzi”, declară Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland România.

„Am structurat grădinile după principiile și eticile permaculturii, dar și astfel încât să invite comunitatea locală să interacționeze cu plantele și să o protejeze, să o adopte și să învețe cât mai multe despre protecția mediului din această interacțiune”, declară Ionuț Bădică, coordonator al proiectului și Președinte al Asociației Institutul de Cercetare în Permacultură din România.

Grădinile urbane amenajate în cadrul hipermarketurilor Kaufland sunt comestibile și decorative, pe diferite tematici, în funcție de magazine, cu legume și fructe, plante aromatice, exotice, livezi, solarii, sere, parcele care pot fi adoptate de membri ai comunității vecine, pajiști cu flori, dar și mini-iazuri, ochiuri de apă pentru păsări, hotel de insecte și spații de co-working, evenimente și de relaxare.

De asemenea, de-a lungul anului, grădinile vor găzdui activități de semănare și grădinărit, dar și de relaxare, precum picnicuri sau vizionări de filme la cinematograful în aer liber, dar și cursuri educaționale desfășurate în grădină de specialiștii Institutului partener, pentru copii și adulți.