Insectele investigate ca sursa durabila de Omega-3

0
697

Uleiul obtinut din insecte este o noua posibila sursa de acid gras omega-3. Insectele produc acizi grasi, in mod natural si se pot hrani cu deseuri organice.

Cercetatorii de la Universitatea din Wageningen din Olanda examineaza care insecte pot fi cel mai bine utilizate pentru productia de ulei si care ar trebui sa fie dieta lor optima.

Insectele sunt deja utilizate ca sursa de proteine pentru oameni si animale. In procesul de extractie a proteinelor se obtine si ulei. Acest ulei din insecte este in prezent aruncat, ceea ce se dovedeste a fi o mare risipa dupa cum arata Daylan Tzompa Sosa de la Universitatea din Wageningen.

In lucrarea sa de cercetare pentru doctorat, Tzompa Sosa studia grasimile din lapte. Manata de curiozitate, ea a facut la un moment dat, o analiza a grasimilor din uleiul din insecte care fusese lasat de un coleg de laborator dupa ce extrasese din el proteinele . “Uleiul analizat continea o multime de acizi grasi, atat saturati, cat si nesaturati.” In plus, Tzompa Sosa a demonstrat ca uleiul poate fi obtinut intr-un mod ecologic, oferind de asemenea un foarte bun randament si cea mai buna calitate in comparatie cu uleiurile obtinute prin alte procese. Tzompa Sosa a extras ulei, de exemplu din viermii din mancarea alterata, din larve de gandaci, din greieri, din gandaci de bucatarie, din lacuste si din muste soldat. “Toate uleiurile miros diferit, unele mai frumos decat altele”, spune omul de stiinta de la Universitatea din Wageningen.

Industria este interesata in obtinerea acizilor grasi, precum omega-3 si acidul lauric. Principala sursa de omega-3 este in prezent pestele. Omega-3 se adauga in hrana pisicilor si in cea administrata in fermele de crestere a somonilor, in alimente si in capsule. “Pisicile mor atunci cand primesc o dieta bogata in legume, lipsita de acesti aditivi. Acesta este motivul pentru care pisicile au nevoie sa manance si carne. Somonii crescuti in ferme sunt hraniti cu peste salbatic capturat sau faina de peste. “De asemenea oamenii au nevoie de a consuma o anumita cantitate de acizi grasi. Acidul lauric (ce pot fi gasit in ulei de cocos, de exemplu) are sa aiba calitati bactericide si antivirale. In plus, folosirea uleiului insecte, de exemplu in produsele cosmetice este deja un fapt.

Pentru a cerceta reproducerea, dieta si prelucrarea uleiului de insecte, cercetatorii din Wageningen specializati in studiul grasimilor lucreaza impreuna cu entomologi si expertii in alimente bio. Unul dintre aceste studii se refera la analiza diferitelor fractiuni ale uleiului si a proprietatilor lor, pentru ca aceste fractiuni au diferite faze lichide si solide. De asemenea, va fi realizata o analiza de risc a utilizarii uleiului la om si animale.