Inteligența artificială ar putea genera câștiguri de 15,7 trilioane de dolari

IA va contribui cu 15,7 trilioane de dolari la economia globală în 2030, mai mult decât producția curentă cumulată a Chinei și a Indiei.

0
148

PIB-ul la nivel global va crește cu 14% în 2030 datorită tehnologiilor IA;

Se așteaptă ca progresele la nivelul productivității să reprezinte jumătate din rata totală de creștere până în 2030;

Comerțul cu amănuntul se va modifica substanțial ca urmare a modificărilor aduse de utilizarea IA.

PIB-ul la nivel global va înregistra o creștere de 14% până în 2030 datorită tehnologiilor de inteligenţă artificială (IA) – echivalentul a 15,7 trilioane de dolari.

Potrivit unui nou studiu PwC, aceasta reprezintă cea mai mare oportunitate de piaţă în contextul economic de astăzi. Pornind de la o analiză detaliată a impactului tehnologiilor IA asupra mediului de afaceri, studiul „Sizing the prize” evidențiază economiile cu cel mai mare potențial de câștig de pe urma IA.

Creșterea productivității muncii este de așteptat să contribuie cu mai mult de jumătate din toate câștigurile economice obținute de pe urma IA în perioada 2016-2030. Creșterea consumului, care derivă din îmbunătățirea produselor prin intermediul tehnologiilor IA, va suplini diferența. Cele mai mari beneficii economice obținute de pe urma IA vor fi înregistrate în China (cu o creștere cu 26% a PIB-ului până în 2030) și America de Nord (cu o creștere de 14,5%), echivalentul a 10,7 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 70% din impactul economic global.

Sate_inteligente_Corina_Cretu1

America de Nord va înregistra la început o creștere mai rapidă a productivității decât China, determinată de deschiderea față de tehnologiile IA și de numărul mai mare de locuri de muncă în care mâna de lucru poate fi înlocuită de tehnologii mai productive. China va depăși câștigurile la nivelul productivității ale SUA în deceniul următor, după ce va recupera avansul pierdut din cauza lipsei tehnologiei și expertizei necesare.

Europa și economiile dezvoltate din Asia vor beneficia, de asemenea, de câștiguri economice semnificative de pe urma IA (o creștere între 9-12% a PIB-ului până în 2030).

„Analiza evidențiază valoarea adăugată semnificativă pe care IA o poate aduce unei companii, care poate fi chiar mai mare decât cea adusă de automatizare. Aceasta demonstrează potențialul pe care îl are IA de a ne transforma viața, la nivel individual, organizațional şi la nivelul societății în general”, a declarat Florin Deaconescu, membru al echipei integrate de servicii pentru sectorul tehnologiei informaţiei, media şi telecomunicaţiilor, PwC România.

Indexul PwC AI Impact, care este inclus în analiză, identifică cele trei domenii de activitate cu cel mai mare potențial de adoptare a tehnologiilor IA în fiecare dintre cele 8 sectoare economice analizate.

Per total, cele mai mari câștiguri le vor comerțul cu amănuntul, serviciile financiare și asistența medicală, datorită creșterii productivității, calității produselor și cererii în urma implementării tehnologiilor IA. Până în 2030, se va înregistra un câștig suplimentar de 9 trilioane de dolari la nivelul PIB-ului datorită îmbunătățirii calității produselor și schimbărilor la nivelul cererii şi comportamentului consumatorilor, pe măsură ce câștigurile la nivel de consum generate de IA le vor depăși pe cele ale productivității.

„Niciun sector sau organizație nu va rămâne imună în fața impactului IA. Efectul pe care îl va avea asupra productivității poate transforma radical o organizație şi, mai mult decât atât, poate avea un impact disruptiv. Organizațiile care nu vor reuși să implementeze tehnologiile IA vor rămâne în urmă faţă de concurenţă, înregistrând costuri mai mari și pot pierde o parte semnificativă din cota lor de piață”, a adăugat Ionuţ Sas, membru al echipei integrate de servicii pentru sectorul tehnologiei informaţiei, media şi telecomunicaţiilor, PwC România.

Analiza subliniază modalitățile prin care oportunitățile oferite de tehnologiile IA trebuie susținute atât de către sisteme mai robuste de guvernanţă, cât şi de modele noi de operare pentru a-şi atinge pe deplin potențialul. O analiză recentă a PwC Marea Britanie privind IA responsabilă a atras atenția asupra necesității integrării unor controale eficiente în faza de proiectare și implementare pentru a asigura un impact pozitiv al tehnologiilor IA şi a răspunde preocupărilor părților interesate legate de funcționarea lor dincolo de limitele unui control rezonabil.

Raportul a fost elaborat pe baza contribuției experților și partenerilor de la Fraunhofer, lider mondial în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologiilor emergente.

În cadrul raportului PwC AI Impact Index, au fost identificate trei domenii, în opt sectoare economice, în care IA va avea cel mai mare impact potențial: a. Asistență medicală: diagnosticare bazată pe date, identificarea pandemiilor, diagnosticare bazată pe imagini (radiologie, patologie); b. Industria auto: flote autonome pentru „ride sharing”; mașini inteligente/pilot automat; servicii de predicție și mentenanță autonomă; c. Servicii financiare: planificare financiară personalizată; anti-frauda și spălare de bani; tranzacții automatizate; d. Retail: proiectare personalizată și producție; generare informații despre clienți, inventariere și gestionarea livrărilor; e. Tehnologie, comunicații și divertisment: arhivarea media și căutare, generare de conținut (marketing, film, muzică etc.), marketing personalizat și publicitate; f. Producție: monitorizare îmbunătățită și auto-corecție; optimizarea lanțului de aprovizionare și a producției; producția la cerere; g. Energie: contorizare inteligentă; eficientizarea operațiunilor în rețele şi de stocare; mentenanță inteligentă a infrastructurii; h. Transport și logistică; livrare autonomă: controlul şi decongestionarea traficului, securitate îmbunătățită.

Raportul ‘A Strategist’s Guide to Artificial Intelligence’ publicat de PwC Strategy & Business detaliază modul în care organizațiile se pregătesc să exploateze oportunitățile oferite de tehnologiile IA. Aflați mai multe aici.