Capturi record ale Interpolului de produse alimentare falsificate

0
708

 

85 de tone de masline colorate cu sulfat de cupru au fost descoperite in Italia, in timpul operatiei de Opson V.

Mai mult de 10 milioane de tone de alimente si peste un milion de litri de bauturi au fost confiscate intre noiembrie 2015 si februarie 2016 de catre Interpol-Europol, in peste 57 de tari, se arata in raportul cu privire la rezultatele operatiunii Opson V, publicat la 31 martie anul curent. Controalele au fost efectuate in magazine, piete, aeroporturi si porturi maritime, iar in majoritatea cazurilor vorbim si despre, etichete falsificate.

Opson_5Raportul evidentiaza unele dintre cazurile din Europa de falsificare a alimentelor si bauturilor: 85 de tone de masline colorate cu sulfat de cupru, pentru a le spori culoarea, au fost descoperite in Italia; in Grecia, in trei locuri au fost depistate fabrici producatoare de alcool, politia confiscând echipamente pentru fabricarea de etichete, dopuri si sticle goale si mai mult de 7.400 de sticle de lichior contrafacut, purtând etichete false; in Marea Britanie, s-au confiscat 10.000 de litri de alcool contrafacut (vin, whisky si vodca), aceasta fiind cea mai mare captura de la initiere operatiunilor Opson in 2011 si pana in prezent.

Se remarca totodata si un numar tot mai mare de tari implicate (10 in 2011 si aproape 60 in 2016).

“Noi trebuie sa continuam eforturile noastre de a identifica retelele infractionale. Cresterea preturilor la produsele alimentare si complexitatea lantului de aprovizionare sunt oportunitati pe care aceste retele le speculeaza pentru a pune pe piata produse contrafacute, care prezinta riscuri mai mici sau mai mari pentru sanatatea consumatorilor. Prin urmare, rezulta necesitatea consolidarii cooperarii dintre agentiile nationale si cele internationale, din domeniu “, a afirmat intr-o declaratie de presa Chris Vansteenkiste, seful Europol.

Opson_6Operatiile Opson sunt dedicate luptei impotriva produselor alimentare si bauturilor contrafacute si care nu respecta standardele de piata. Acestea au ca scop protejarea sanatatii publice si lupta impotriva organizatiilor implicate in frauda alimentara, promovand cooperarea intre agentii, pentru a imbunatati cooperarea transnationala si pe cea dintre sectorul public si cel privat.

Operatiunile Opson au permis ca ”pana astazi sa fie confiscate zeci de mii de tone de produse. Anul trecut, operatiunea Opson IV a avut loc in 47 de tari si a condus la confiscarea a 1.233.911 unitati de produse ce au putut fi astfel retrase de pe piata”.