Cauzele insolventei producatorului inghetatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme romanesti

0
376

Kubo Ice Cream Company, producatorul inghetatei Amicii, intrat in insolventa la sfarsitul anului trecut si care, conform informatiilor Profit.ro, trebuie sa achite aproape 4 milioane de euro catre creditori pentru a ramane pe piata, a intrat in deriva dupa ce s-a vazut incoltit de furnizori din alte tari subventionati mai bine de statul lor, obligat de Guvern sa-si majoreze cheltuielile de personal desi concediase angajati si lovit de multinationale, supermaketuri si  hypermarketuri, care au venit cu preturi mici si oferte promotionale, scotandu-i de pe piata si pe micii comercianti de cartier prin care isi plasa produsele.

Factori care indica inclusiv politica statului fata de cele mai multe firme, pe care, dupa ce ca nu le poate asigura subventii la nivelul celor din alte state, le si obliga constant, prin majorarea de regula semestrial a salariului minim brut pe economie, sa ridice remuneratiile. Salariu majorat in principal pentru ca Guvernul sa isi asigure ”pacea sociala”. Nu toate companiile sunt afectate de cresterea salariului minim, dar pentru cele mai multe firme locale reprezinta un efort care, iata, acum poate duce, impreuna cu alti factori, spre insolventa.

Kubo_Ice_Cream1Mai multi economisti atentionau de altfel, la inceputul anului, ca ultima majorare a salariului minim decisa de Guvern, cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o masura cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea impinge pe unii patroni sa inchida afacerea sau sa taie din beneficiile angajatilor, sa treaca o parte din salariati pe jumatate de norma, sa opereze concedieri sau sa creasca preturile, in conditiile in care si angajatii mai bine platiti ar putea cere cresteri salariale.

Ultima majorare a salariului minim a ridicat costul total al angajatorului – salariul complet care include contributiile achitate de acesta pentru angajat – la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

In 2010, salariul minim brut era 600 lei, iar in prezent este 1.450 lei. Pana in 2012, a crescut cu 100 lei, iar in ultimii patru ani a urcat cu 750 lei, un studiu al Institutului National in domeniul Muncii si Protectiei Sociale indicand ca numarul angajatilor cu salariul minim s-a triplat in ultimii 6 ani, dupa majorarile succesive decise de guverne.

Compania aflata acum in nefericita situatie de a reprezenta un studiu de caz pentru alte firme romanesti, Kubo Ice Cream, are peste 160 de angajati si 12 centre de lucru, la Arad, Bacau, Baia-Mare, Brasov, Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Neamt, Pitesti, Turda.

Kubo_Ice_Cream3Scaderea in timp a vanzarilor este explicata, intr-un document, prin aparitia unor noi competitori pe piata, cu produse cu preturi mai mici. Compania a pierdut clienti importanti, in principal reteaua Lidl, care a inlocuit producatorii locali cu producatori din Polonia, unde industria alimentara este subventionata de stat.

Intrarea masiva pe piata romaneasca a multinationalelor, dintre care in document sunt exemplificate Unilever si Nestle, care, pentru a cuceri piata, au utilizat preturi mici si oferte promotionale, precum si aparitia pe piata romaneasca a supermaketurilor si hypermarketurilor, care au determinat desfiintarea majoritatii comerciantilor cu amanuntul autohtoni, sunt alti factori pe care producatorul inghetatei Amicii ii acuza ca motiv de insolventa.

”Politica generala de dumping asupra preturilor de vanzare a produselor autohtone, purtata de supermaketuri si hypermarketuri in conditiile in care preturile materiilor prime au crescut an de an, sunt un alt factor care au generat insolventa”, este scris in document.

Pe acest fond, compania reclama ca a fost puternic lovita de politica guvernelor de a majora salariul minim pe economie, fiind astfel obligata sa ridice cheltuielile de personal desi concediase numerosi angajati.

”Majorarea salariului minim pe economie a condus la cresterea cheltuielilor cu personalul in conditiile in care administratia companiei a luat deciziile reducerii numarului de salariati, de la 201, in anul 2013, la 163, la finele anului 2015, si nemajorarea salariilor mai mari. Ponderea cheltuielilor cu personalul a fost majorata de la 14.46%, in anul 2013, la 16,48%, la finele anului 2015”, sunt efectele cresterii salariului minim indicate de companie.

Cresterea TVA  de catre Guvernul Boc, de la 19% la 24%, pe fondul crizei financiare, si imposibilitatea majorarii preturilor cu diferenta de cota de TVA au condus de asemenea la decapitalizarea companiei.

Aceasta reclama si cresterea cheltuielilor cu serviciile facturate de supermaketuri si hypermarketuri de tip Cash&Carry, pentru serviciile oferite  producatorilor, precum taxa de prezenta la raft, promotiile, deschiderile de magazine, taxe al caror cuantum a fost majorat, in decursul timpului, de la 10% la 40%, si decalajul mare intre incasarea sumelor de la clienti si data achitarii datoriilor catre furnizori sunt alti factori indicati.

Kubo_Ice_CreamCompania reclama si faptul ca, dupa adoptarea Legii 150/2016, prin care autoritatile au modificat Legea privind comercializarea produselor alimentare si au impus marilor comercianti sa elimine taxele pentru servicii practicate, centrele comerciale au eliminat taxele, dar au impus reducerea preturilor de achizitie a productiei autohtone cu acelasi procent.

Pentru toate aceste motive, compania a contractat credite bancare pe termen scurt, pentru activitatea curenta, dar si credite pentru investitii, care au condus la majorarea impovaratoare a cheltuielilor cu dobanzile si comisioanele bancare.

Conform informatiilor Profit.ro, Kubo Ice Cream Company trebuie sa achite 4 milioane de euro, din care circa 2,7 milioane euro catre banci.

Catre buget, datoriile nu depasesc 500.000 de euro, alte mici restante fiind si catre diversi furnizori