La lactate, piata nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei

0
553

Cifra de afaceri a sectorului de fabricare a produselor lactate a scazut in 2009. Ulterior, a inregistrat o revenire treptata, fara insa a atinge nivelul din 2008, se arata intr-un raport al OECD realizat in colaborare cu firma de consultanta Deloitte si publicat recent de Consiliul Concurentei.

Subsectorul fabricarii de produse lactate implica procesarea laptelui si fabricarea produselor lactate, cum ar fi laptele praf, branza, smantana, untul, inghetata, etc. Principalele procese implicate in productia de lapte sunt filtrarea laptelui brut, separarea grasimilor din lapte, pasteurizarea, omogenizarea, ambalarea si livrarea sau depozitarea, inclusiv depozitarea la rece. Alte produse lactate se obtin in general prin procesarea laptelui pasteurizat. In general, acestea se clasifica dupa cum urmeaza:

A. Produse proaspete: lapte proaspat pentru consum direct si produse fermentate proaspete (iaurt, chefir, branza proaspata);
B. Produsele cu procesare extinsa (branza alba, branza fermentata, branza Emmentaler).
Conform Eurostat, valoarea adaugata bruta generata de fabricarea subsectorul fabricatiei de produse lactate s-a ridicat la 144,3 milioane EURO in 2013, ceea ce reprezinta o scadere cu 7,32% comparativ cu anul anterior.
Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor este cea mai importanta din sector, reprezentand peste 90% din cifra de afaceri a subsectorului si peste 75% din numarul de angajati.

Tabelul 1.6: Structura subsectorului fabricarii produselor lactate

lactate1
Sursa: Credit Info si calculele Deloitte.

Materia prima pentru acest subsector este furnizata din productia interna de lapte. Importurile joaca un rol limitat, deoarece laptele crud este un produs perisabil.

lactate2Figura 1.18 Evolutia numarului de bovine crescute pentru productia de lapte in Romania (mii de capete)

Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=IND106C (accesat in 26 noiembrie).

Prin procesare, laptele brut este fie transformat in lapte adecvat pentru consum, fie utilizat pentru fabricarea altor produse lactate. Fabricarea de branzeturi si de produse din lapte proaspat a inregistrat o crestere, in timp ce productia de unt s-a mentinut la un nivel relativ stabil.

Figura 1.20 Fabricarea de produse din lapte proaspat, branzeturi si unt

lactate3Sursa: NIS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=IND106C (accesat in 26 noiembrie 2015).

Incepand din 2009, exporturile de produse lactate au crescut. Acest lucru s-a datorat in principal unei cresteri a exporturilor de branza si cheag care au devenit produsele lactate cu cea mai mare cifra la export in 2013. Importurile au crescut si ele, branza si cheagul reprezentand cele mai frecvent importate produse lactate (in mii euro).

Figura 1.21 Exporturile de produse lactate (mii euro)

lactate4
Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=EXP102F (accesat in 5 ianuarie 2016).

Subsectorul fabricarii de produse lactate este usor mai concentrat decat alte subsectoare ale procesarii alimentare, principalele trei companii reprezentand 30% din totalul cifrei de afaceri. Principalele trei companii au reprezentat 59,27% din cifra de afaceri a subsectorului in 2014.
Conform datelor ANAF, 5,81% din companiile care activeaza in acest subsector reprezinta peste 80% din cifra totala de afaceri.

Tabelul 1.7: Primii 10 jucatori din subsectorul productiei de lactate

lactate5
Sursa: Credit Info, ANAF, https://www.anaf.ro/indicatori/indfinanciari.html (accesat in 11 februarie 2016) si calculele Deloitte.

Cifra de afaceri a subsectorului a scazut in 2009. Ulterior, a inregistrat o revenire treptata, fara insa a atinge nivelul din 2008. Numarul companiilor si numarul angajatilor din subsector a scazut brusc in perioada 2008 – 2010 si a inregistrat o usoara crestere ulterior acestei perioade.

lactate6