Fructele de mamey, care cresc in America Latina, sunt o aroma tropicala insuficient utilizata de catre producatorii de dulciuri, spune firma franceza Aromatech.

Mameyul (cu denumirea stiintifica Pouteria sapota), originare din Mexic, sunt in prezent consumate in special in America Latina si au o utilizare inca limitata, ca aroma, in produse lactate precum milkshake-uri, inghetata si iaurturi.

Recent, Aromatech a finalizat o comanda venita din partea unor clienti care si-au propus sa utilizeze aroma fructelor de mamey in fabricarea acadelelor, dar firma franceza crede ca exista posibilitatea ca aceasta aroma exotica sa-si dovedeasca utilitatea in dezvoltarea mai multor produse de cofetarie.

Fructele exotice sunt inca la moda
Karine Maffe, director de retete si evaluare la Aromatech, a declarat pentru Confectionery News:

„Mameyul este un fruct exotic si fructele exotice sunt inca la moda. Oamenii isi doresc sa descopere gusturi noi.”

Frutarom explica anul trecut ca aromele provenind din destinatii exotice sunt inca in voga, in timp ce Innova Market Insights arata ca aromele etnice si mirodeniile vor fi in continuare o tendinta importanta in sectorul alimentar.

Maffe a mai spus: „Eu cred ca mameyul poate fi un gust potrivit pentru produsele de cofetarie si in special pentru dropsuri, jeleuri si acadele, pentru ca aceasta aroma este foarte fructata si contine doar putine note acide.”

Profil aomatic bun pentru Asia
Aromatech produce acum esenta de mamey la filiala sa din SUA si o distribuie catre clientii sai pentru a fi utilizata in poduse lactate si de cofetarie in SUA, Franta si Turcia.

„In tari din Asia, precum China si Thailanda, consumatorii adora esentele laptoase in produsele de cofetarie – cum ar fi crema de banane – iar aceasta aroma care are note de nuca de cocos in profilul sau corespunde acestui gen de preferinte”, a explicat Maffe.

Esenta de mamey produsa de Aromatech este incolora, dar pot fi adaugate culori naturale pentru a obtine culoarea portocalie a fructului de mamey.

„Aroma este naturala, deci este intotdeauna mai bine daca folosim o culoare naturala in aplicatiile noastre, deoarece putem spune ca totul este natural in reteta”, a spus Maffe.

Aroma naturala
Aromele naturale costa de obicei un pic mai mult decat o aroma artificiala a mai spus Maffe.

„Dar aceasta aroma nu este scumpa. Noi stim ca in cazul celor mai multe produse de cofetarie si al iaurturilor, pretul aromei nu este ridicat.” Reprezentanta fimei franceze a mai adaugat: „Putem dezvolta o aroma artificiala cu acelas gust, desigur.”

Aroma fructului de mamey produsa de Aromatech vine sub forma lichida, dar Maffe a explicat ca firma ar putea dezvolta, de asemenea, un produs sub forma de pulbere sau emulsie.

„Pentru produsele de cofetarie, folosim de cele mai multe ori arome lichide, deoarece in acest domeniu este mai usor de lucrat cu ingrediente in forma lichida. Insa sunt retete unde este uneori mai usor de utilizat pulberea.”

In 2015, Forbes a scris un articol despre „Mamey – un fruct tropical din Miami care trebuie sa devina o aroma extrem de populara”, in care vorbea despre popularitatea mameyului in Florida, unde este cultivat, si despre potentialul lui comercial.