Marcile private detin 15 procente din piata de mezeluri

0
1200

Marile retele de magazine au ajuns sa detina prin marcile lor private 15% din vanzarile de carne procesata, o categorie in care sunt incluse produse precum salam, carnati sau crenvursti si care insumeaza 3,6 mld. lei anual.

„Marcile private detineau in 2014 un procent de 14,8% in volum si 12,9% in valoare in totalul pietei de carne procesata“, a spus Simona Stoica, statistician in cadrul companiei de cercetare de piata Vektor Marktforschung.

Astfel, retailul a ajuns sa domine si unul din cele mai mari segmente din piata alimentara, consumatorii romanii preferand mezelurile.

In anul 2014, au fost consummate aprox. 140 de milioane kg de carne procesata in Romania, undeva echivalentul a zece bucati de salam de 250 de grame per capita lunar.
Dupa ce dominau pietele de lactate si ulei, marcile private au ajuns sa detina o cota semnificativa si pe segmentul de mezeluri.

Insa, chiar daca marcile private au impreuna o cota importanta din piata, brandurile romanesti cu traditie con¬tinua sa fie dintre cele preferate de consumatorii romani. Branduri precum Cris-Tim sau Fox, detinute de antre-pre¬nori locali, ocupa se afla in acest clasament.

Per ansamblu, in piata de FMCG evaluata la circa 16 mld. euro anual, marcile private au ajuns sa aiba o cota de piata de 14% la jumatatea lui 2015, potrivit datelor oferite de GfK, companie care se ocupa cu cercetarile de piata.

Branduri precum K-Classic (Kaufland), 365 (Mega Image) sau Aro (Metro Cash&Carry) au crescut constant in ultimii zece ani, ajungand sa aiba o cota de piata per ansamblu de 14%, fata de 5% in 2008 si de 1% in 2005.

Aceste produse s-au dezvoltat puternic in perioada de criza, cand romanii au devenit tot mai atenti la pret si la economiile lor. Avand in vedere ca marcile private au preturi mai mici decat brandurile, ele au reusit sa cucereasca piete precum iaurt, ciocolata sau cascaval.