facebook
11 C
Bucharest
Tuesday, September 21, 2021
AmbalajeEtichetareMențiunile UE de sănătate dau greș în a-i orienta...

Mențiunile UE de sănătate dau greș în a-i orienta pe consumatori și producători: „Regulamentul nu funcționează”

-

Legislația care reglementează în Uniunea Europeană mențiunile de sănătate legate de alimente și băuturi a fost introdusă pentru a oferi consumatorilor acces la informații fiabile și pentru a ajuta producătorii să înțeleagă cum și ce pot comunica. Potrivit unui nou proiect de cercetare, „Health Claims Unpacked”, regulamentul eșuează pe ambele fronturi.

Aprobarea unei declarații de sănătate în Europa nu este un lucru minunat. De când a fost introdus regulamentul privind mențiunile de sănătate, în 2007, au fost depuse mii de cereri. Doar aproximativ 260 de revendicări au primit undă verde.

Procesul de aplicare este complex, costisitor și consumator de timp. Necesită o evaluare pozitivă din partea EFSA, pe baza unei revizuiri a dovezilor științifice furnizate. CE va da apoi aprobarea finală sau va respinge cererea.

„Scopul general al regulamentului privind mențiunile de sănătate este de a oferi informații utile și fiabile consumatorilor și de a sprijini inovația în industria alimentară”, a declarat dr. Stacy Lockyer, nutriționist senior la British Nutrition Foundation și parte a proiectului Health Claims Unpacked. „Este important ca mențiunile privind produsele alimentare să poată fi înțelese de către consumator și este important pentru consumatori de a fi protejați de revendicările înșelătoare.“

Atunci, o mențiune de sănătate aprobată nu ar trebui să asigure un câștig comercial masiv care să deblocheze oportunități de marketing profitabile pentru producătorii de alimente și furnizorii de ingrediente? Datele cu privire la opțiunile consumatorilor ar sugera că nu se întâmplă acest lucru.

Fiabilitatea procesului de aprobare a mențiunilor de sănătate este menită să ofere consumatorilor europeni asigurarea că mențiunile de pe etichetă sunt corecte. Cu toate acestea, cercetările indică un nivel de cinism al consumatorului cu privire la mențiunile de sănătate.

În aprilie 2017, un sondaj IGD a constatat că 52% dintre oameni nu cred majoritatea afirmațiilor de sănătate făcute de companiile alimentare.

Iar noi cercetări realizate în cadrul Health Claims Unpacked, un proiect de cercetare finanțat de EIT-Food, au descoperit că 79% dintre oameni cred că afirmațiile de sănătate sunt „doar marketing”.

Dar, deși consumatorii ar putea să nu aibă încredere în afirmațiile de sănătate care apar pe etichetă, se pare că acestea sunt totuși importante atunci când vine vorba de luarea deciziilor de cumpărare. Datele sondajului IGD sugerează că mențiunile de sănătate sunt folosite de consumatorii ca un fel de „scurtătură” pentru a găsi produse mai sănătoase. Procentul acestora contabilizează „aproape la fel de mulți” consumatori precum cel care arată că mențiunile de sănătate sunt citite, precum și ca acela care arată că etichetele nutriționale sunt examinate.

„Afirmațiile privind sănătatea ar putea fi mai susceptibile să influențeze achiziția asupra grupului de vârstă mai tânără”, a remarcat dr. Lockyer în cadrul unei conferințe digitale.

Declarațiile de sănătate sunt, prin urmare, un instrument important pentru comunicarea cu consumatorii – dar, pur și simplu nu sunt foarte eficiente. Aceasta este evaluarea profesorului Rodney Jones, un sociolingvist la Universitatea din Reading, care comenta rezultatele Health Claims Unpacked.

„Este destul de clar, regulamentul nu funcționează. Nu-și atinge scopul pe care pretinde să-l atingă – de a ajuta consumatorii să aibă informații utile și fiabile despre beneficiile alimentelor pentru sănătate. Majoritatea consumatorilor, atunci când citesc mențiunile de sănătate de pe ambalaj, nu cred că sunt corecte, nu le cred și nu le consideră a fi utile, deoarece adesea nu le pot înțelege din cauza tipului de limbaj sau a formulării care sunt utilizate în aceste mențiuni de sănătate.“

Bariera limbajului: „Normal” versus „sănătos”

Revendicările permise, împreună cu condițiile de utilizare, sunt listate pe site-ul web al CE. Formularea finală a cererii este decisă de CE.

După cum ar putea suspecta oricine este familiarizat cu comunicările oficiale ale CE, formularea oficială poate fi complicată și poate să nu fie ușor de înțeles.

„De foarte multe ori afirmațiile de sănătate disponibile producătorilor pentru a le utiliza din baza de date EFSA sunt scrise într-un limbaj științific dens, variind de la destul de simplu la mult mai complicat” , a observat profesorul Jones.

Din punct de vedere lingvistic, afirmațiile folosesc „cuvinte pe care cei nefamiliarizați cu domeniul s-ar putea să nu le recunoască” și sunt gramatical „foarte complexe”, folosind lanțuri de fraze nominale, a continuat el. Ele sunt „impersonale” și „deconectate” de dovezi.

„Această bază de date cu mențiuni de sănătate permise a fost scrisă de oamenii de știință și de legiuitori și economiști. Oameni pentru care cel mai important lucru este să fie corect din punct de vedere al limbii. Dar, doar pentru că este ceva științific precis nu înseamnă că și poate comunica ceva în mod eficient sau că este ușor de înțeles”.

Utilizarea cuvântului „normal” în mențiunile de sănătate în limba engleză este un exemplu.

Dr. Lockyer a explicat: „Companiile ar trebui să aibă grijă la cuvântul„ normal ”. „Normal“ apare destul de mult în revendicările în limba engleză … Sfatul ar fi acela că respectivul cuvânt cu sensul obișnuit nu ar trebui să fie eliminat sau substituit”.

Problema cu aceasta este însă modul în care cuvântul „normal” este interpretat de consumatori. „Cuvântul normal are o semnificație diferită pentru oamenii de știință și pentru oamenii obișnuiți. Pentru mulți oameni obișnuiți cu care am vorbit în contextul proiectului nostru, normalul nu are o conotație bună. Nu se asociază cuvântul normal cu ceva bun sau sănătos. Mulți dintre producătorii din Marea Britanie ar folosi mai degrabă cuvântul sănătos”, a remarcat profesorul Jones.

Deoarece afirmațiile de sănătate sunt traduse dintr-o limbă europeană în alta, acest lucru duce la neconcordanțe. În Polonia, de exemplu, „normal” este tradus prin „sănătos” sau „adecvat” din cauza diferențelor lingvistice de limbă, a continuat expertul în lingvistică.

Cât de strâns trebuie să adere producătorii de alimente la linia oficială este, de asemenea, lăsat la aprecierea autorităților naționale care pun respectivele prevederi în aplicare. În unele cazuri, aplicarea strictă a afirmațiilor de sănătate a servit la descurajarea producătorilor de alimente, determinându-i să nu le folosească deloc.

„În Franța, aplicarea este foarte strictă”, a observat profesorul Jones. „Majoritatea producătorilor francezi simte că trebuie să respecte textul dat de EFSA și să nu se abată în niciun fel. Ca rezultat, deoarece majoritatea producătorilor simt că această formulare nu constituie un mod foarte eficient de a comunica beneficiile pentru sănătate ale produselor lor, acest lucru se finalizează prin descurajarea producătorilor francezi de la utilizarea mențiunilor de sănătate”.

„Acesta este un alt defect al legii. Scopul legii nu era acela de a descuraja utilizarea mențiunilor de sănătate. Scopul legii a fost de a ajuta oamenii să folosească mențiunile de sănătate mai eficient și, evident, că nu este ceea ce s-a întâmplat aici.“

Oferind o „voce” consumatorului

Poate că cel mai mare eșec al regulamentului UE privind mențiunile de sănătate este acela că nu a reușit să comunice pe limba consumatorilor.

Health Claims Unpacked și-a propus să abordeze această problemă prin organizarea de focus grupuri în Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia. Constatările au întărit îngrijorările cu privire la modul în care sunt înțelese mențiunile de sănătate – și dacă ele sunt de încredere.

„Au existat dificultăți în înțelegerea multor afirmații de sănătate. Nu erau accesibile din punctul de vedere al limbajului folosit. Nu au înțeles cu adevărat nimic. A existat doar o mulțime de cuvinte din jargonul științific”, a reflectat profesorul Jones.

Health Claims Unpacked a dezvoltat de atunci o platformă digitală – disponibilă pentru prima dată în Marea Britanie și acum lansată în franceză, germană și poloneză – pentru a implica consumatorii într-o serie de activități educaționale care determină modul în care oamenii din medii diferite înțeleg afirmațiile de sănătate și modul în care aceste afirmații influențează dorința lor de a achiziționa anumite produse.

Pe baza datelor colectate de platforma digitală, echipa proiectului a dezvoltat o serie de recomandări preliminare destinate producătorilor pentru a face ca afirmațiile de sănătate să fie mai atrăgătoare, mai ușor de înțeles și mai credibile.

Poate în mod surprinzător, o învățătură de bază este necesitatea de a face limbajul cât mai simplu posibil. Echipa sfătuiește să se folosească verbe mai degrabă decât fraze nominale, acolo unde este posibil. De exemplu, „Calciul este necesar pentru a menține oasele sănătoase” ar putea fi utilizat în loc de „Calciul este necesar pentru menținerea oaselor sănătoase”.

Alte considerații includ: utilizarea imaginilor și iconurilor relevante referitoare la beneficiul unui nutrient și luarea în considerare a publicului la formularea mențiunilor de sănătate, deoarece cercetările sugerează că persoanele din diferite grupe de vârstă răspund la afirmațiile de sănătate în mod diferit. De exemplu, persoanele în vârstă au mai multe „preocupări” de sănătate, în timp ce grupurile de vârstă mai tinere au mai multe „obiective” de sănătate, prin urmare, diferite grupe de vârstă sunt susceptibile să acorde atenție diferitelor tipuri de beneficii pentru sănătate.

Următoarea fază a proiectului Health Claims Unpacked va urmări ca echipa de cercetători să profite de perspectivele platformei pentru a proiecta un hub digital pe care producătorii îl vor putea utiliza pentru a accesa direct informații despre preferințele consumatorilor pentru diferite formulări și pentru a îmbunătăți mențiunile de sănătate pe care le folosesc pentru produsele lor. Un prototip al acestui hub va fi disponibil până la sfârșitul anului.

„Până la sfârșitul acestui proiect, sperăm că am dezvoltat o resursă perspicace, bazată pe date, care va permite industriei alimentare să comunice mai eficient afirmațiile de sănătate, atât în beneficiul mărcilor, cât și al consumatorilor acestora”, a conchis profesorul Jones.


Sursa: FoodNavigator

spot_img

DIN ACTUALITATE

„Remediul” la ritmul accelerat de schimbare din sectorul alimentar

Jack BOBO, CEO-ul Futurity, companie de prognoză a trendurilor de pe piața alimentelor, care sfătuiește companiile, fundațiile și guvernele cu privire la tendințele alimentare emergente...

Târgul Vitafoods Europe 2021 se apropie rapid! Veți găsi echipa Kemin Human Health atât online (4-8 Octombrie) cât și fizic la STANDUL I 101...

BetaVia Complete, DailyZz dar și alte produse inovative vor face subiectul discuției la Standul Kemin de la VitaFoods Europe 2021. Veți avea ocazia să vedeți...

24 de elevi vor învăța la prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie

București, 15 septembrie, 2021 - Prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie,  înființată din resurse exclusiv private de Puratos...

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că reduce colesterolul LDL cu 6%...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în majoritatea statelor membre ale UE,...

Din aceiasi categorie

„Remediul” la ritmul accelerat de schimbare din sectorul alimentar

Jack BOBO, CEO-ul Futurity, companie de prognoză a trendurilor de pe piața alimentelor, care sfătuiește companiile, fundațiile și guvernele cu...

Târgul Vitafoods Europe 2021 se apropie rapid! Veți găsi echipa Kemin Human Health atât online (4-8 Octombrie) cât și fizic la STANDUL I 101...

BetaVia Complete, DailyZz dar și alte produse inovative vor face subiectul discuției la Standul Kemin de la VitaFoods Europe...

24 de elevi vor învăța la prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie

București, 15 septembrie, 2021 - Prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie,  înființată din...

Băutura cu beta-glucan din ovăz prezintă un efect semnificativ de scădere a colesterolului

Consumul a 3g pe zi de beta-glucan de ovăz cu greutate moleculară mare (MW) într-o băutură s-a dovedit că...

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de încălcări ale legislației de mediu

Poluarea aerului are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. Calitatea slabă a aerului este încă un eveniment comun în...

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Stirile ultimelor 7 zile

FrieslandCampina România numește un nou Director de Resurse Umane

Începând cu luna septembrie 2021, Adriana Panait preia poziția de Director de Resurse Umane la FrieslandCampina România în urma...

România importă până la 35% din necesarul intern de miere

Țara noastră importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern. Declarația...

Despre construirea și gestionarea unui sistem integrat de management afli la conferința PIA 2021

Obstacolele întâmpinate de companii în realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit sunt adeseori rezultatul nerespectării condiţiilor de calitate,...

Înlocuirea sării cu o alternativă ce conține potasiu și sodiu ar „salva milioane de vieți”, arată o serie de studii

Consumul excesiv de sare este o preocupare globală. În Marea Britanie, de exemplu, unde se recomandă consumul de cel...

Majorarea salariului pe economie va duce la scumpirea alimentelor

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a avertizat că alimentele se vor scumpi cu siguranţă, dacă Guvernul...

Zero reziduuri de pesticide: se creează un nou club de afaceri

Clubul are trei obiective principale, dar cel mai important este acela al producerii de alimente cu zero reziduuri de...

Metode de determinare a metalelor grele din produsele alimentare Microbiological laboratory analysis

Alimente precum fructele, legumele, pește, cerealele şi seminţele oleaginoase, hrana pentru bebeluşi vor fi mai sigure consumului uman pe...

Îngrijorare privind răspândirea virusului gripei aviare în Europa

Franța a ridicat nivelul de alertă privind virusul gripei aviare, după ce o formă severă a fost depistată la...

UE a devenit al treilea cel mai mare importator de produse agroalimentare

Un raport publicat de Comisia Europeană arată că UE și-a îmbunătățit poziția de lider în rândul celor mai mari...

Delia FODOR – comisar la Garda de Mediu a confirmat participarea la conferinta PIA 2021 – Poluarea si Industria Alimentara

Nu ratati participarea la PIA 2021, evenimentul in cadrul caruia aveti ocazia de a va consolida cunostintele in zona...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar