Mierea si vinul produse in Romania, pe rafturile supermarketurilor

0
649
ajutor de minimis
vin, branza, specialitati

O noua sedinta a Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, un nou episod al Legii Supermarketurilor. Trei ore a durat astazi dezbaterea pe Legea 321, doar doua capitole au fost parcurse. Au fost propuse si doua amendamente, potrivit carora mierea si vinul, produse in tara noastra, sa intre si ele in categoria alimentelor ce sa se regasesca in procent de 51% pe raftul magazinelor.

Legea 321 discutata de foarte mult timp in sedintele din subcomisii si comisii din Camera Deputatilor si-a mai derulat astazi un nou episod. Daca pana acum, articolul 10 al acestei legi prevedea ca toti comerciantii prezenti in Romania sa fie obligati sa achizitioneze in proportie de 51% produse romanesti, adica legume, fructe, carne, oua, produse lactate si de panificatie autohtone, astazi producatorii au dorit sa includa pe aceasta lista si mierea si produsele vitivinicole.

Avem o solicitare din partea apicultorilor sa se introduca prin amendament la acest articol si mierea de albine romanesca in procent de 51% pe lista cu produse alimentare comercializate de marile lanturi de magazine,

a explicat Emil Dumitru, presedintele Pro Agro.

Propunerea a fost imediat sustinuta si de membrii Comisiei de Agricultura.

George Scarlat, deputat:

Sunt de acord cu ceea ce a propus presedintele Pro Agro cu privire la introducerea mierii pe aceasta lista. Eu am atras atentia si in intalnirile anterioare ca cel mai corect ar fi fost ca acest procent sa fie discutat pe fiecare filiera de produs. Daca stiu astazi ca procentul carnii de pasare este peste 50% productie nationala din consumul national, daca legumele si fructele proaspete reusesc sa atinga acest prag, noi, cei din sectorul zootehnic, suntem la 52%, chiar la 70% daca discutam de carnea proaspata din Romania, doar sa nu picam in extrema in care sa nu reusim sa furnizam acest procent catre retelele comerciale.

Atilla Kelemen, vicepresedinte Comisia de Agricultura:

Este o initiativa foarte buna din partea dumneavoastra si a apicultorilor. Sa nu uitam ca astazi Europa este invadata de miere de slaba calitate din China

Mult mai curajosi ca pot sustine ritmul de livrare catre supermarketuri sunt reprezentantii industriei vinului. Presedintele Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a propus ca vinul romanesc sa intre in supermarketuri chiar in proportie de peste 80%: “Avand in vedere ca din productia totala de vin romanesc, cam 80% este consumat la raft vin romanesc, sa statuam acest lucru si prin lege”.

Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii:

Noi in articolele de dinaintea legii am spus cum se aproba acest procent. Am zis cel putin 51% pentru aceste sectoare sensibile, sigur ca ei daca decid sa duca si 81%.

Problema ridicata de reprezentantii retailerilor a fost daca producatorii autohtoni pot asigura necesarul de marfa in proportie de 51% pe intreaga durata a anului.

“Ce se intampla daca un comerciant, mare sau mic, nu atinge acest prag de 51%, pentru ca sunt situatii in care nu-l poate atinge, depinde de categorie si de sortiment. Noi, marile lanturi comerciale, va dam asigurari ca se pot realiza anumite tinte: pe carne, pe oua, dar nu tot timpul. Va dau un exemplu, acum vine Pastele, pretul creste la ou, creste la verdeata, iar la un moment dat s-ar putea ca ouale acelea de care stim ca sunt facute in Romania sa nu ne ajunga si sa fie nevoie sa ne ajustam din import”, a punctat Florin Capatana, vicepresedinte AMRCR.

Replica nu a intarziat sa apara din partea liderilor producatorilor:

Vlad Gheorghe, presedinte CATAR:

Am cerut retelelor comerciale sa ne puna la dispozitie necesarul si volumul de marfa pe sector si pe produs. Nu au facut-o nici pana in ziua de astazi, asa ca noi putem sa infirmam sau sa afirmam cei 51% daca sunt posibil de atins. Dar am situatii in care am excedent de produs, iar la un mic segment pe care il acoperi prin derularea in supermarket nu pot reprezentantii retailerilor sa-mi ia intreaga gama de produs.

Initiatorul acestui act normativ, deputatul Marin Anton, stie ca producatorii autohtoni pot asigura absolut toate produsele incluse pe aceasta lipsta peste limita de 51%:

“Apreciez ca si domnul Florin Capatana stie ca Romania poate satisface acest necesar de produse alimentare romanesti de buna calitate. Producatorii romani roaga AMRCR sa spuna exact ce nevoie de marfa exista. Taranul roman si micul producator vand oua pe marginea santului, iar voi vindeti oua din alte tari in magazine’.

Alte cinci articole trebuie sa mai fie supuse la vot in sedinta Comisiei de Agricultura pentru ca Legea Supermarketurilor sa primeasca votul final in acest for decizional. Toate aceste modificari vor intra in vigoare, potrivit legii, la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, astfel ca ne asteptam ca aceste schimbari in bine pentru producatorii romani sa-si arate primele efecte abia spre finalul anului 2016.