Ministerul pentru Mediul de Afaceri a dublat suma pentru targuri si expozitii; 55 de milioane de lei in 2018

0
14
proiecte, sponsorizari, operatorilor

Ministerul pentru Mediu, de Afaceri a dublat suma pentru targuri si expozitii, de la 25 de milioane de lei in anul 2017, la 55 de milioane de lei in 2018, a afirmat, miercuri 20 iunie, ministrul de resort, Stefan Radu Oprea, la seminarul “Sustinerea aplicata a programului de promovare a exportului”.

“In ultima vreme comertul exterior creste. Cifrele statistice arata ca intr-adevar trimestrul trecut am reusit sa exportam mult mai mult decat in trimestrul asemanator din anul 2017 cu care ne comparam. In acelasi timp, balanta comerciala nu este foarte buna pentru ca importam destul de mult. Ce ne propunem sa facem ca minister? Avem o componenta foarte importanta care inseamna sprijinirea mediului de afaceri prin targuri si expozitii sub brand de tara. Al doilea lucru important, pe care o sa-l vedeti saptamana viitoare cand va fi aprobat in sedinta de guvern, se cheama internationalizarea si este un program care se adreseaza companiilor care doresc sa participe in mod individual la targuri si expozitii. Va fi foarte mult simplificata fata de procedura de anul trecut”, a spus Stefan Radu Oprea.

Ministrul a explicat ca firmele vor putea participa la targuri, iar decontarea se va face in baza certificarii date de catre directorul de targ sau de catre consilierul economic al Romaniei din zona respectiva.

De asemenea, Oprea a declarat ca Romania pierde anual 300 de milioane de euro din cauza ca nu sunt completate corespunzator certificatele de origine. Certificatul de origine este un document utilizat in comertul international care atesta faptul ca bunurile au fost produse intr-o anumita tara. Certificatele de origine se emit atat pentru exportul romanesc direct, cat si pentru programele cu finantare externa, la nivel national.

“Este vorba despre o platforma pe care o dezvolta Comisia Europeana si pe care noi am prezentat-o Consiliului de Export si care vine sa usureze felul in care completam certificatele de origine. Analiza Comisiei Europene este ca Romania pierde 300 de milioane de euro pentru ca nu completam certificatele de origine asa cum ar trebui. Dorim sa venim cu aceasta aplicatie astfel incat sa usuram intreprinderilor mici si mijlocii, in special, pentru ca acolo personalul specializat in comert exterior este putin. Si atunci cu o aplicatie de genul acesta lucrurile ar deveni foarte simple si am putea sa castigam si acesti 300 de milioane de euro”, a mai spus Stefan Radu Oprea.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) au organizat, miercuri, seminarul cu tema “Sustinerea aplicata a programului de promovare a exportului”.