Piata muncii interconectate, in ascensiune

0
821
retail_crestere

Valoarea globala a pietei muncii interconectate va ajunge la 63 de miliarde de dolari pana in 2020, conform unui studiu PwC

O analiza PwC preconizeaza ca piata muncii interconectate ce face parte din asa-numita „gig economy” – unde oamenii cumpara si vand servicii si proiecte prin intermediul platformelor online – ar putea ajunge sa valoreze aproape 63 de miliarde de dolari la nivel global pana in 2020.

Se estimeaza ca piata muncii internconectate, formata din platforme de networking profesional, platforme de freelancing, aplicatii pentru munca la distanta si platforme online globale de teleconferinta, insumeaza la momentul actual doar 2% din totalul pietei de recrutare. PwC apreciaza ca potentialul de crestere al acestui segment este foarte mare in urmatorii cinci ani, dat fiind faptul ca numarul de oameni care lucreaza in regim flexibil, part-time sau pe baza de contract de prestari servicii va creste.

Raportul PwC The Future of Work arata ca aproape jumatate dintre specialistii in resurse umane (46%) se asteapta ca, pana in anul 2020, cel putin 20% din forta lor de munca sa fie formata din angajati temporari sau prestatori de servicii. Iar aproape o treime dintre companii (31%) afirma ca isi construiesc strategia de dezvoltare a resurselor umane pe baza cresterii popularitatii carierei de liber profesionist, angajand astfel o mare varietate de oameni, in functie de necesitatile care apar in companie.

Unul dintre scenariile luate in considerare in raportul PwC este cel ce prevede o lume in care companiile sunt puse sub presiune de firmele antreprenoriale dinamice si inovatoare care se axeaza pe tehnologia ce conecteaza forta de munca online. Aceste firme au o echipa de baza ce promoveaza principiile si valorile lor, folosind mai departe tehnologia ce conecteaza forta de munca pentru a atrage restul profesionistilor pe baza de proiect, atunci cand este nevoie.

“Piata muncii este in schimbare. Contractarea serviciilor este preferabila contractelor de munca cu norma intreaga in multe situatii, datorita flexibilitatii, autonomiei si controlului pe care il ofera. Lumea foloseste din ce in ce mai mult tehnologia pietei muncii interconectate pentru a decide unde, cand si pentru cine lucreaza. Si in Romania vedem o crestere a interesului pentru munca interconectata. Din ce in ce mai multi romani cu abilitati IT, de design sau de scriere, traducere si editare de text in diferite limbi straine sunt prezenti pe platformele globale de tip freelance si ne asteptam ca numarul lor sa creasca pe masura ce tot mai multi profesionisti descopera avantajele antreprenoriatului. In acelasi timp, credem ca noua generatie de companii antreprenoriale din Romania va fi din ce in ce mai deschisa la ideea de a angaja liber-profesionisti pentru proiecte punctuale, pastrandu-si astfel o schema de personal supla si tinand costurile sub control”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

“In urmatorii cinci ani, am putea ajunge la situatia in care pe piata muncii oamenii se vor prezenta mai degraba ca membri dintr-o anumita retea profesionala sau cunoscatori ai unei competente, si nu ca angajati ai unei companii individuale. Aceasta tehnologie noua ajuta companiile sa devina mai agile, sa-si gestioneze eficient nevoia de competente si sa raspunda la schimbarile pietei”, a adaugat Ionut Simion.

“Cu toate acestea, ascensiunea muncii interconectate ridica o serie de intrebari cu privire la viitoarea protectie sociala aferenta locurilor de munca –cum ar fi pensiile, ajutoarele sociale si sanatate. Cum vor fi ele asigurate si cum vor putea angajatorii sa aiba grija de forta de munca aflata mereu in tranzitie? De aceasta este necesara o ampla dezbatere publica in vederea adaptarii sistemului de asigurari sociale si de sanatate”, a declarat Ionut Simion.