PRO AGRO: Exporturile de rumegatoare dupa ridicarea restrictiilor ESB

0
599

Potrivit unui comunicat de presa trimis de catre Federatia Nationala PRO AGRO pe adresa redactiei noastre privind situatia declansata in randul crescatorilor si exportatorilor de rumegatoare dupa anuntul de ridicare a restrictiilor ESB, va informam.

Ca urmare a informarii ANSVSA privind ridicarea restrictiilor comerciale in directia ESB din 12 decembrie 2015, fermierii romani au fost bucurosi si au trecut rapid la realizarea de contracte cu parteneri din tari terte, urmand sa inceapa livrarile de animale in luna ianuarie 2016.

La pregatirea livrarilor, fermierii au aflat consternati ca ridicarea restrictiilor din 8 decembrie 2015 notificata oficial de A.N.S.V.S.A. in 12.12.2015, nu a fost definitivata si ca nu pot livra animalele deja contractate. Fermierii si comerciantii vor plati, se pare, penalitati contractuale, daca situatia nu se clarifica de urgenta.

Din acest motiv au contactat asociatia noastra, care a solicitat raspuns urgent la nivelul organizatiilor europene.

Anexam mai jos raspunsul primit recent de la Bruxelles:

In urma unui raport primit de OIE din partea delegatului Romaniei la OIE privind confirmarea unui caz de ESB atipic in Chinteni judetul Cluj, “statutul de risc neglijabil pentru ESB” al Romaniei a fost suspendat la 27 iunie 2014.

In conformitate cu Rezolutia nr 15 din a 83-a Sesiune Generala a OIE-“Proceduri pentru tarile membre pentru recunoasterea oficiala si mentinerea statutului anumitor boli ale animalelor sau statutul de risc de encefalopatie spongiforma bovina si pentru aprobarea programelor de control oficiale nationale”, comisia stiintifica pentru bolile animalelor are autoritatea de a recunoaste, fara consultarea ulterioara a Adunarii Mondiale a OIE, ca o tara membra a recastigat statutul de boala recunoscuta anterior, in conformitate cu dispozitiile relevante ale Codului Terestru al OIE.

Bazat pe modificarea capitolului 11.4. a Codului terestru, modificare adoptata de OIE cu ocazia Adunarii Mondiale a Delegatilor din mai 2015, cu privire la documentatia depusa de catre Romania si in conformitate cu Rezolutia nr 15 din a 83-a sesiune Generala a OIE,
Comisia stiintifica a concluzionat ca Romania indeplineste cerintele Codului Terestru si poate sa-si recastige statutul anterior de tara cu “risc neglijabil de ESB”- recomandare facuta de OIE in 8 decembrie 2015.

O decizie a Comisiei de modificare a Deciziei 2007/453 / CE in ceea ce priveste statutul ESB al Romaniei va fi publicata in martie 2016: Romania va parasi lista “tarilor sau regiunilor cu un risc controlat de ESB” si va fi inclusa din nou in lista tarilor sau regiunilor cu un risc neglijabil de ESB”.

Recomandarea OIE din 8 decembrie 2015 si urmatoarea decizie a Comisiei UE asteptata sa apara in martie 2016, ar trebui sa ajute Romania sa scape de restrictiile comerciale pentru exportul de rumegatoare catre tarile terte si Romania ar trebui sa faca demersuri mai ales catre Libia si Turcia.

ACEBOP

Cu toate acestea, ridicarea restrictiilor nu este automata- ne-au specificat experti de la Bruxelles.

Decizia asteptata in luna martie 2016 ar trebui sa faciliteze si livrarile de vite romanesti catre celelalte state membre datorita punerii in aplicare a » listei SRM scurte » pentru aceste bovine – in momentul sacrificarii lor in statele membre de destinatie-, in conformitate cu Regulamentul UE (UE) nr. 1162/2015, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001, si arborele de decizie pus la dispozitia statelor membre, de punere in aplicare a Regulamentului UE nr. 1162/2015.

Facem apel, in numele membrilor nostri, la sprijinul de urgenta al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Domnului Ministru Achim Irimescu, pentru deblocarea situatiei create si evitarea posibilatii de executare silita si faliment a fermierilor si exportatorilor romani de rumegatoare.

PRESEDINTE A.C.E.B.O.P.
Mary- Eugenia PANA