PwC: Preturile marfurilor vor continua sa ramana scazute

0
361

Criza Zonei Euro va lua sfarsit, arata previziunile economistilor PwC pentru anul 2016. Geopolitica (mai degraba decat economia) va fi prioritara pe agenda decidentilor politici.

1. Vant din pupa pentru G7

Este de asteptat ca grupul G7 sa inregistreze o crestere a PIB mai mare de 2%, ajungand astfel la cel mai rapid ritm de crestere inregistrat dupa 2010. Spre deosebire de statele G7, economiile emergente din E7 vor avea un ritm de crestere mai lent decat tendinta ultimilor ani (dar mai rapid decat G7). Dintre statele E7, economiile Braziliei si Rusiei se vor contracta, iar a Chinei va incetini, insa India va avea o performanta de top (a se vedea Fig. 1).

marfuri1

SUA va conduce liga G7 din punct de vedere al ritmului cresterii PIB. Economia Statelor Unite va creste cu aproape 3% in acest an, contribuind cu aproape doua treimi la cresterea per ansamblu a economiilor grupului G7 in anul 2016. Este de asteptat ca SUA sa continue sa creeze o medie de aproximativ 200 000 de locuri de munca pe luna, sustinand in acest fel si cresterea consumului. Cu toate acestea, SUA nu va avea locul intai asigurat in topul economiilor cu cea mai rapida crestere din G7, Marea Britanie fiindu-i principalul rival in aceasta competitie, in conditiile in care cresterea economica a acesteia este estimata intre 2 si 2,5%.

India va avea cea mai buna performanta dintre statele. Pentru al doilea an consecutiv, analistii PwC estimeaza ca India va avea o crestere mai rapida decat cea a Chinei, dezvoltandu-se cu aproape 7,7% in termeni reali. India va continua sa culeaga roadele reformelor recente. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii de la 8% la 6,75% in cursul anului trecut de catre Banca Centrala a Indiei va incuraja consumul si cresterea investitiilor in 2016. In acest sens, investitiile straine directe in industria prelucratoare inca subdezvoltata a Indiei ar putea sa creasca intrucat majoritatea limitarilor pentru accesul investitiilor straine in tara au fost eliminate.

Rata de crestere a PIB-ului Chinei va incetini la 6,5%. Incetinirea economiei Chinei pare sa continue, pe fondul procesului actual de recalibrare a economiei. Cresterea industriei prelucratoare si a exporturilor va continua sa incetineasca. Cu toate acestea, liderii mediului de afaceri chinez vor continua sa se mute in zone de productie cu o valoare adaugata mai mare. Pentru atingerea acestui obiectiv, suntem de parere ca vor creste investitiile peste hotare facute de companiile din China, in special prin cumpararea unor afaceri implicate in noile tehnologii si in activitati de cercetare-dezvoltare. Este de asteptat ca procesul de internationalizare a renminbi-ului sa continue, pe masura ce se fac mai multi pasi in directia
liberalizarii valorii capitalului, cum ar fi eliminarea restrictiilor asupra ofertelor publice initiale (IPOs). In concluzie, desi economistii PwC nu considera ca scenariul principal pentru China ar fi o “aterizare fortata”, companiile ar trebui sa tina cont de riscul semnificativ asociat cu efectele pe care aceasta unda de soc le-ar putea avea asupra unora dintre economiile din Asia de Sud-Est.

2. Geopolitica va fi prioritara pe agenda decidentilor politici

Trei subiecte geopolitice vor continua sa fie in vizorul presei.
Prima problema este criza migrantilor in Europa, care se poate estompa in timpul iernii, pentru ca mai apoi sa se reaprinda in primavara. Al doilea subiect va fi raspunsul comunitatii internationale la criza din Orientul Mijlociu. Al treilea, referendumul cu privire la soarta apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana.

3. Preturile marfurilor vor continua sa ramana scazute

Aceasta este o veste buna pentru majoritatea afacerilor, gospodariilor si decidentilor politici din economiile importatoare de petrol si materii prime, insa si o provocare pentru tarile exportatoare.

“Ne asteptam ca revenirea economica Statelor Unite sa prinda viteza in 2016, iar Marea Britanie se va bucura si ea de o crestere continua bazata pe consum. De asemenea, ar trebui sa vedem cel putin inceputul sfarsitului crizei Zonei Euro. Pe de alta parte, tarile BRICs (Brazilia, Rusia, India si China) vor avea un 2016 dificil, cu exceptia notabila a Indiei“, a declarat John John Hawksworth, economist sef al PwC Marea Britanie.

4. Ratele dobanzilor in SUA si Marea Britanie vor creste in 2016

In luna decembrie a anului trecut, Rezerva Federala americana (Fed) a dat tonul prin prima crestere de dobanda dupa 2006. Economistii PwC se asteapta ca Fed sa continue sa creasca ratele dobanzilor in 2016, in mod treptat. Excluzand eventuale socuri globale majore nefavorabile, ne asteptam ca Banca Angliei sa urmeze acelasi traseu in 2016. Fata de SUA si Marea Britanie, se preconizeaza ca Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Poporului din China vor mentine o politica monetara precauta in 2016.

5. Sfarsitul crizei Zonei Euro

marfuri2

Economiile periferice ale Zonei Euro vor avea, pentru al doilea an consecutiv, o crestere mai rapida decat cea a economiilor centrale (a se vedea Figura 2). Criza din Grecia ar putea sa se aprinda din nou, insa ea nu va contamina intregul bloc, motiv pentru care economistii PwC se asteapta ca 2016 sa marcheze cel putin inceputul sfarsitului crizei financiare din Zona Euro extinsa.

Majoritatea dezechilibrelor din economiile periferice fiind sub control iar reformele structurale in plina desfasurare, este de asteptat ca PIB-ul Zonei Euro sa creasca in 2016 cu aproximativ 1,6% – cea mai rapida rata de crestere dupa 2011.

Africa subsahariana (SSA) va adaga la populatia mondiala inca “o Australia”

marfuri3

Populatia Africii subsahariene va creste cu mai mult de 25 de milioane de persoane in anul 2016, mai mult decat toata populatia Australiei la un loc. Aceasta crestere vine in contextul evolutiei zonei din ultimii ani, in care populatia SSA a crescut cu mai mult de 20 de milioane de oameni pe an din 2006 pana in prezent. La nivelul tarilor, Figura 3 arata ca aproape 20% din cresterea populatiei in Africa Subsahariana in 2016 va proveni din Nigeria.