Stiri REVOLUȚIA EFICIENȚEI ÎN SUPPLY CHAIN

REVOLUȚIA EFICIENȚEI ÎN SUPPLY CHAIN

-

A patra revoluție industrială scoate producătorii din paradigma tradiţională. Revoluţia industrială 4.0 sau “digitalizarea producţiei” este o consecinţă a presiunilor comerciale de eficientizare, într-o societate de hiper-producție și hiper-consum, marcată puternic de tehnologie şi personalizare.

Piaţa de consum este nu doar mai extinsă, ci şi cumpărătorii mai informaţi şi mai sensibili la efectele industrializării. Ca atare, o altă presiune care grăbeşte înlocuirea proceselor tradiţionale de producţie cu noile tehnologii e nevoia de a produce şi de a livra mai ecologic. Fără ca disponibilitatea bunurilor la raft să fie afectată, ci chiar să atingă un nivel de 100%. Pentru sectoarele de FMCG și packaging, industria 4.0 aduce, în România, oportunități de dezvoltare rapidă a avantajului competitiv. Vorbim nu doar despre interconectarea produselor, ci şi a modelelor de afaceri. Vorbim de tehnologie, de supraspecializarea echipelor, de modul de raportare la big data, de colaborare.

În logistică, unul dintre cele mai importante beneficii ale interconectivităţii este creşterea vizibilităţii în supply chain. Lanţurile logistice liniare vor evolua în reţele complexe, dinamice, interconectate, bazate pe colaborare şi schimb de informaţii, care generează producţie, distribuţie şi livrare directă eficiente şi transparente.

Industria 4.0 declanşează o revoluţie în Supply Chain. Producătorii care vor să ţină pasul cu evoluţia industriei globale încep să gândească lucrurile în afara modelului tradiţional. Însă modelul de business trebuie adaptat inteligent, căci schimbările dramatice aduc haos, iar schimbările mici, stagnare. Cheia creşterii sănătoase a lanţului logistic este identificarea unui echilibru corect între ceea ce există deja şi un nou mod de operare, iar acest nou mod de operare este colaborarea cu partenerii de afaceri, pe tot lanţul logistic.

Supply Chain 4.0 în România

Colaborarea logistică este un model tipic economiei circulare, în care se pot atinge niveluri maxime de eficiență și sustenabilitate în Supply Chain. În România, marile companii din FMCG au revoluționat deja modul de operare și colaborează cu furnizorii și distribuitorii pentru a reduce distanţele de transport între fabrică şi magazine, costurile și emisiile poluante. Aceste companii sunt pregătite să profite din plin de Industria 4.0, pentru că se pot mișca și se pot dezvolta în tandem cu cererea de consum. 

Inovaţia, motor de creştere
Pentru societățile dinamice din packaging, expuse la clienți mari și sofisticați, Industria 4.0 implică eforturi de inovare permanentă. În realitate, însă, cu volatilitatea crescută de pe piața materiilor prime și nevoia unui control riguros al costurilor, multe companii pun inovația în plan secund, ceea ce le aduce într-un cerc vicios. Un studiu de piață realizat de EY subliniază că producătorii de ambalaje care nu vor investi în timp util, prin retehnologizare, vor deveni necompetitiviîn ceea ce privește costurile și capacitatea lor de a fi furnizori.

Marii producători de ambalaje demonstrează şi în România că, prin externalizarea managementului paleților, sunt create două condiții esenţiale de păstrare a competitivității. În primul rând, eficiența operațională crește, în al doilea rând, pot redirecționa capital, din paleți – în retehnologizare sau în inovație. Toate acestea devin elemente de avantaj competitiv, care pot crește vânzările și profitul nu numai pentru compania respectivă, ci și pentru celelalte companii din acel Supply Chain.


Management digital  al operațiunilor logistice
Viteza şi calitatea livrărilor influenţează prezenţa la raft, relaţia cu comercianţii şi vânzările, deci vizibilitatea maximă asupra stocurilor de paleţi şi posibilitatea de reînnoire a comenzilor în orice moment, de oriunde, sunt avantaje competitive. Companiile care au implementat soluţiile de logistică circulară utilizează soluţii digitale cum sunt MyCHEP, prin care urmăresc stocurile în timp real, EDI, o interfaţă care conectează sistemul CHEP şi sistemul informatic al clientului care elimină nevoia de declaraţii şi ne permite să urmărim statusul livrărilor. O altă soluţie practică e factura interactivă care permite extragerea de rapoarte a cantităţii de paleţi comandate şi oferă transparenţă totală a costurilor.

“Închirierea paleţilor e o soluție de optimizare logistică pe termen lung pentru că rezolvă câteva aspecte importante: este un serviciu externalizat, dând posibilitatea companiilor să se concentreze pe activitatea de bază, este o soluție integrabilă online cu sistemele client-service și integrează interesele logistice ale producătorilor de bunuri de larg consum cu cele ale producătorilor de ambalaje și ale marilor rețele comerciale, dând avantaje de predictibilitate și disponibilitate.”

ETICĂ ȘI SUSTENABILITATE, DIN FABRICĂ PÂNĂ LA RAFT

O planetă cu resurse finite
nu poate să susțină o creștere economică și demografică infinită. Este deja vizibilă de câţiva ani preocuparea pentru raționalizarea resurselor și investiții în procese tehnologice și materiale mai prietenoase cu mediul înconjurător. Sub presiunea cadrului legislativ, dar şi a consumatorilor conştienţi și responsabili, se caută soluţii sustenabile, ecologice şi ieftine.

Cumpărătorii se orientează spre produse si servicii care dovedesc preocupare pentru ecologie și pentru o conduita etică. Iar acest lucru are implicații puternice pentru industria bunurilor de consum și pentru toate companiile din lanțul logistic.
Şi în România, liderii din sectoarele economice trec de la un management responsabil social, la managementul sustenabilităţii. De la o abordare punctuală, tangentă cu obiectivele de afaceri, la o abordare coerentă.

„Am început colaborarea cu CHEP pentru a stopa o serie de ineficienţe în privința costurilor şi a indicatorilor de mediu din activitatea de distribuţie. Trecerea la sistemul circular ne-a ajutat să stopăm complet consumul inutil de resurse naturale, deşeurile din lemn şi să reducem substanţial amprenta de carbon atât a companiei, cât şi a furnizorilor şi distribuitorilor. Optimizarea rutelor de transport ne aduce, în fiecare an, un minus de peste 10.000 de kilometri parcurşi fără încărcătură, adică o economie de cel putin 3 tone de combustibil şi 12 tone de emisii de carbon. Alături de CHEP, am reușit să facem trecerea completă de la un management responsabil social, la un management sustenabil al afacerii.” Mavi Omer, Supply Chain Manager, Argus. 

În sistemul de închiriere a paleţilor de la CHEP, paletul e colectat de la punctele finale de descărcare de la retaileri, inspectat, reparat și repus în circuit. În transport, consumul de combustibil e optimizat prin reducerea distanțelor și a kilometrilor parcurși fără încărcătură, ceea ce reduce semnificativ și emisiile poluante.

Modelul unic de afaceri circular creat de CHEP și impactul pe care îl aduce în dezvoltarea unui mediu economic sustenabil sunt recunoscute la nivel global, de Dow Jones Sustainability Index 2018, A-List CDP și Ecovadis.

Fără contribuţii pentru paleţii reutilizaţi
Reciclarea rămâne o problemă care afectează grav producătorii de bunuri ambalate şi sectorul de packaging. Deocamdată, singura soluţie care rezolvă imediat şi complet problema ambalajelor terţiare din lemn (paleţii care transportă mărfurile de la furnizor la producător şi, mai departe, la comerciant) este utilizarea de echipamente de transport închiriate.

Prin externalizare, are loc transferul responsabilităţii către proprietarul acestora, adică CHEP preia partea administrativă de raportare a echipamentelor puse pe piaţă de către producători sau distribuitori, pe care îi degrevează şi de contribuţiile de mediu.

Comunitatea de afaceri care colaborează conform acestui model operează conform principiilor economiei circulare, cu beneficii de sustenabilitate la nivelul întregii piețe și a comunității.

 

DIN ACTUALITATE

Fără tarabe cu preparate din carne, lapte sau ouă în Mamaia

Un nou activ normativ interzice comercializarea preparatelor din carne, lapte sau ouă, ori a produselor de patiserie și de cofetărie în stațiunile turistice a...

Valoarea pieței de mâncare gătită și băuturi out-of-home, minus 29%

Studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute, a concluzionat că valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of...

Probleme pentru producătorii de ciocolată

Organizația Internațională a Producătorilor de Cacao (ICCO) a estimat că India ar putea deveni piaţa cu cel mai puternic ritm de creştere pentru ingredientul...

Din aceiasi categorie

Valoarea pieței de mâncare gătită și băuturi out-of-home, minus 29%

Studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute, a concluzionat că valoarea totală anuală a pieței de mâncare...

Grupul Puratos aduce programul Cacao-TraceTM și în România, un program unic de sustenabilitate pentru producția de ciocolată

Puratos România, parte a Grupului Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative, cu expertiză...

Carlsberg va testa utilizarea sticlelor de bere obținute cu emisii reduse de carbon

Carlsberg Marston's Brewing Company a colaborat cu Encirc pentru a testa o sticlă de bere care are potențialul de...

Noile eforturi ANSVSA pentru a informa corect consumatorii

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Ce sunt psihobioticele și cum te ajută în pandemie, afli participând la conferința NNS 2021

Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Cum pot să ne ajute în lupta împotriva noului coronavirus...

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar