12.6 C
Bucharest
Wednesday, March 3, 2021
Utile Statistici România, pe locul al treilea în UE la efectivele...

România, pe locul al treilea în UE la efectivele de ovine și caprine

-

Institutul Național de Statistică (INS) informează că România a ocupat locul 3 în ierarhia statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în anul 2019, la efectivele de ovine şi caprine.

Pentru perioada menționată, la nivel naţional efectivele de porcine, ovine şi caprine şi cele de păsări au crescut, dar categoria bovine a scăzut cu 2,7%, comparativ cu anul precedent.

De asemenea, scăderi s-au înregistrat la efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie), cu 3%.

Pe de altă parte, numărul total de porcine a crescut cu 0,8%, iar efectivul matcă (scroafe de prăsilă) a scăzut cu 0,9%, în timp ce creşteri se mai înregistrează atât la numărul total de ovine şi caprine (+1,8%), cât şi la efectivul matcă (oi, mioare şi capre) – cu 0,5%.

În acelaşi timp, numărul total de păsări adulte a crescut cu 2%, iar numărul de păsări ouătoare cu 10,1%, la nivel comparativ.

Fluctuațiile înregistrate în perioada 2006 – 2019

Potrivit sursei citate, raportat la perioada 2006 – 2019, efectivele de bovine au scăzut în permanenţă, iar din anul 2006 până în anul 2011 acestea au ajuns la 1,988 milioane de capete.

Totodată, din anul 2011 şi până în anul 2019, efectivele de bovine s-au menţinut la un nivel aproximativ constant, reprezentând, anul trecut, 65,6% faţă de 2006.

În schimb, scăderi constante au fost raportate la efectivele de porcine, care, în 2019, au ajuns la 58,1% în comparaţie cu anul 2006.

Datele INS relevă că, în perioada analizată, efectivele de ovine şi caprine au început să crească, atingând anul trecut un nivel de 11,923 milioane de capete, cu 41,8% mai mult faţă de anul 2006.

Locul României în clasamentul UE

Referitor la poziţia României în UE pe segmentul animalier, la efectivele de bovine s-a situat pe locul zece, după Franţa, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Irlanda, Italia, Polonia, Ţările de Jos şi Belgia.

În ceea ce priveşte densitatea la 100 de hectare de teren, ţara noastră s-a clasat pe locul 20 din cele 22 de ţări prezentate, fiind urmată de Grecia şi Bulgaria.

La efectivele de porcine, România s-a situat pe locul zece în UE, după Spania, Germania, Franţa, Danemarca, Ţările de Jos, Polonia, Italia, Belgia şi Regatul Unit al Marii Britanii, în timp ce raportat la densitatea la 100 hectare de teren a ocupat locul 18, din cele 22 de ţări prezentate, fiind urmată de Slovacia, Grecia, Lituania şi Bulgaria.

În ierarhia statelor membre, în 2019, România a ocupat locul trei la efectivele de ovine şi caprine. 

Sursa: https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/05/15/ins-romania-s-a-clasat-pe-podium-in-clasamentul-statelor-membre-ue-la-efectivele-de-ovine-si-caprine-in-2019–506014

DIN ACTUALITATE

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu echipa de Formula 1™️ Aston...

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Din aceiasi categorie

Peroni Libera 0.0% și echipa de Formula 1™️ Aston Martin Cognizant anunță un parteneriat pe termen lung

Peroni Libera 0.0%, brandul de bere fără alcool Super Premium, anunță astăzi un parteneriat pe termen lung, multianual, cu...

Reducerea numărului AMS (afecțiuni musculoscheletice) prin soluții proiectate ergonomic

Afecțiunile musculoscheletice (AMS) sunt leziuni obișnuite legate de muncă, rezultând în urma unor acțiuni repetitive, și sunt adesea cauzate...

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...

Carlsberg va testa utilizarea sticlelor de bere obținute cu emisii reduse de carbon

Carlsberg Marston's Brewing Company a colaborat cu Encirc pentru a testa o sticlă de bere care are potențialul de...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Vrei să afli ce înseamnă o dietă prietenoasă cu intestinul, sau care sunt compușii antiinflmatori prezenți în alimente?

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți, Sănătate (NNS) se va desfășura online în perioada 24 -...

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar